Publicat: 26 Octombrie, 2016 - 18:25
Share

Miercuri, 26 octombrie 2016 a avut loc la Iași, Conferința Națională a Mișcării Consumatoriste din România, ediția a III-a, conferință organizată de Confederația Națională a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori – Convenția CONROM în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.
 
Subiectele dezbătute de cei 12 participanți (direct sau prin mandat de reprezentare) în cadrul Conferinței s-au axat pe prezentarea activităților asociațiilor de protecția consumatorilor invitate și pe găsirea unor modalități de colaborare în beneficiul consumatorilor români.
 
De asemenea, având în vedere Informarea transmisă la începutul lunii octombrie de către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar – CSALB asupra revocării actualului reprezentant al consumatorilor din Colegiul de Coordonare al CSALB, participanții au hotărât să voteze și să transmită o propunere pentru ocuparea locului vacant. În urma procesului de votare, persoana propusă în unanimitate ca reprezentant al consumatorilor în structura “Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar” - CSALB este Conf.Univ.Dr. Costel Stanciu, Președinte al Asociației Pro Consumatori.
 
”Misiunea CSALB este de a administra infrastructura necesară soluționării alternative a litigiilor (SAL) dintre consumatori și instituțiile financiare-bancare în mod echilibrat, rezonabil, rapid și în afara instanței. Mă simt onorat pentru încrederea acordată și mă bucur că prin această propunere de numire a mea ca reprezentant al consumatorilor în CSALB, acestora le vor fi apărate drepturile și interesele și vor fi mai bine reprezentați în raport cu instituțiile financiare.” Conf.Univ.Dr. Costel Stanciu, Președinte al Asociației Pro Consumatori
 
În plus, participanții au discutat și oportunitatea schimbării reprezentanților consumatorilor din cadrul Consiliului Consultativ al ANRE și din cadrul Consiliului Economic și Social, propunându-se ca actualii reprezentați să fie înlocuiți de domnul Vasile Cazan, Președinte al Confederației Naționale a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori – Convenția CONROM.
 
Propunerile materializate în cadrul Conferinței vor fi transmise către autoritățile abilitate.
 
În vederea asigurării unui proces transparent, la Conferință au fost invitați, în calitate de  observatori, și reprezentanți ai Băncii Naționale a României - BNR, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor - ANPC și ai Uniunii Române a Băncilor, entități reprezentate în conducerea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar – CSALB, însă aceștia nu au onorat invitația Confederației Naționale a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori – Convenția CONROM. Cu rol de observator in cadrul conferintei a fost Forumul Asociatiilor Publice pentru Transparenta in Administratie - FAPTA, prin reprezentantul sau Domnul Vasilica DOROHOIANU.

Asociația Pro Consumatori (APC) este o organizație neguvernamentală, apolitică și nonprofit, înființată la data de 28 februarie 1990. APC este singura organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor - BEUC, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea și reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor și intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici și instituțiile statului.
26 de ani de activitate continuă pentru apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor, pentru îmbunătățirea nivelului de informare și educare a consumatorilor, dar și pentru crearea și menținerea unui echilibru între consumatorii și profesioniștii din România.
26 de ani în care APC  a contribuit la consolidarea mișcării consumatoriste din România, la dezvoltarea politicii în domeniul protecției consumatorilor,  prin implicarea organizației în adoptarea, la nivel guvernamental, a unor decizii favorabile consumatorilor și la îmbunătățirea reprezentării consumatorilor la nivel central și local.
26 de ani în care APC  s-a evidențiat ca partener social profesionist și de dialog pentru consumatori, instituțiile administrației publice centrale și locale, pentru organizațiile neguvernamentale naționale și internaționale,  o dovadă în acest sens fiind recunoașterea acesteia ca fiind de utilitate publică.