22 ianuarie 2022

Dr. Ioan Drăghilă: Utilizarea ţigării electronice sau a altor dispozitive de vaping produce aceleaşi efecte dăunătoare asupra organismului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Săptămâna Antifumat: Renunţarea la fumat salvează vieţi!

– Mesaje antifumat şi Scrisoare deschisă către medicii din judeţul Sibiu –

E.S. Emil Hurezeanu – Ambasadorul României în Austria, Dr. Radu Chicea – Preşedintele Colegiului Medicilor Sibiu, Dr. Ioan Drăghilă – medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, Monica Adriana Munteanu – Inspector Şcolar General Sibiu şi Prof.univ.dr. Sorin Radu – Rectorul Universitatăţii „Lucian Blaga” Sibiu sunt personalităţile care transmit astăzi, în cadrul Săptămânii Antifumat, propriile mesaje în vederea încurajării populaţiei să renunţe la consumul de tutun.

De asemenea, prin intermediul Colegiului Medicilor, colectivul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, reprezentat de Directorul Medical al unităţii sanitare, doamna doctor Lavinia Danciu, a transmis către cadrele medicale din judeţul Sibiu o Scrisoare deschisă, prin care îndemnăm medicii de familie şi medicii din toate specialităţile medicale să se implice în conştientizarea populaţiei cu privire la pericolul pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate.

Apelul are la bază studiile care dovedesc că sfaturile venite din partea unui medic sporesc semnificativ rata de abstinenţă la fumat în rândul cetăţenilor consiliaţi. Scrisoarea deschisă este însoţită de Planul de intervenţie pentru renunţarea la fumat, conform Recomandărilor generale de conduită terapeutică, prevăzute în Ghidul de Renunţare la Fumat şi asistenţă de specialitate a fumătorului, elaborat de Societatea Română de Pneumologie.

Regăsiţi mai jos mesajele antifumat transmise de autorităţi, iar anexată în mail, Scrisoarea deschisă transmisă cadrelor medicale din judeţul Sibiu.

Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria:

Cel mai bine este să nu fumăm, dar, dacă nu reuşim, e întotdeauna bine să ne lăsăm de fumat. Dreptul la viaţă, mai ales în această teribilă provocare a pandemiei, rămâne cel mai important.

„Mă bucur că mă pot adresa concitadinilor sibieni, chiar si printr-un apel foarte concret. Fumatul dăunează sănătăţii. Ştim demult si toţi acest lucru, chiar dacă nu-l respectăm. Cel mai bine este să nu fumăm, dar, dacă nu reuşim, e întotdeauna bine să ne lăsăm de fumat. Dacă n-avem încotro, e foarte bine măcar să reducem fumatul. În literatura universală, Italo Svevo a creat un personaj care-si propune mereu să fumeze ultima ţigară, dar nu reuşeşte. În viaţă fiind, dacă vrem să ne despărţim cât mai tarziu de ea si de ce cei dragi, şi sa nu intram prea repede în amintire sau literatură, acest angajament trebuie asumat neapărat, dacă suntem fumători. Respect drepturile majorităţii, dar si dreptul minoritatilor, inclusiv pe cel al fumătorilor la fumat. Ei însă nu şi-o fac doar cu sau pe mâna lor, ci în primul rând pe seama sănătăţii lor şi a celorlalţi. Dreptul la viaţă, mai ales în această teribilă provocare a pandemiei, rămâne cel mai important. Dreptul la viaţa mea, dreptul la viaţă al celorlalţi. Preţuiesc mult personalul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, îi cunosc personal pe câţiva din prea vrednicii lui slujitori. Nu vreau însă să-i recunosc ca pacient, ci sa le rămân în continuare prietenul dezinteresat.”

Dr. Radu Chicea, Preşedintele Colegiului Medicilor Sibiu: Renunţarea la fumat este unul din lucrurile pe care le putem face pentru a reduce dramatic riscul de îmbolnavire şi chiar de deces

„Fumatul este cea mai mare importantă cauză de deces care poate fi prevenită la nivel mondial. Potrivit OMS, moartea legată de tutun a fost înregistrată la cinci milioane de oameni în anul 2008 şi ar ajunge la 8 milioane până în 2030.

În prezent, o persoană moare la fiecare şase secunde din cauze asociate consumului de tutun. Renunţarea la fumat este unul din lucrurile pe care le putem face pentru a reduce dramatic riscul de îmbolnavire şi chiar de deces şi pentru a creşte calitatea şi sănătatea vieţii.”

Dr. Ioan Drăghilă, Medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu:

Utilizarea ţigării electronice sau a altor dispozitive de vaping produce aceleaşi efecte dăunătoare asupra organismului

„Fumatul modern” (cu tutun încălzit – IQOS sau cu amestecuri care conţin nicotină), cu toate că înlătură unele inconveniente ale fumatului clasic (de ţigarete, pipă), reprezintă o profundă amăgire, întrucât produce aceleaşi efecte dăunătoare asupra organismului. Utilizarea ţigării electronice sau a altor dispozitive de vaping (cu vapori) determină recrutarea de victime mai ales din rândul adolescenţilor. De altfel, a apărut o nouă boală, definită cu termenul EVALI ( E-cigarette or vaping use-associated lung injury). Prin urmare, evitarea începerii fumatului, indiferent sub ce formă sau sistarea acestuia reprezintă atitudinea cea mai benefică pentru sănătate.”

Prof.univ.dr. Sorin Radu, Rector Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu: Fiţi responsabili: protejaţi-vă sănătatea prin evitarea consumului de tutun sub orice formă! Renunţarea la tutun salvează vieţi! Spune DA renunţării la fumat!

„Fumatul ucide!” Nu este doar un slogan, ci o realitate. Ziua Mondială fără tutun ne îndeamnă să reflectăm asupra sănătăţii noastre, să conştientizăm efectele nocive ale fumatului şi ale expunerii la fumul de ţigară. Cu toţii putem contribui la prevenirea consumului de tutun şi la descurajarea fumatului, mai ales în rândul tinerilor şi adolescenţilor, prin campanii de informare corectă despre consecinţele toxice ale nicotinei asupra organismului, prin respectarea regulilor de interzicere a fumatului în spaţiile închise, prin acţiunile de limitare a promovării produselor din tutun în rândurile studenţilor, fie că este vorba despre ţigările clasice sau despre cele electronice. Fiţi responsabili: protejaţi-vă sănătatea prin evitarea consumului de tutun sub orice formă! Renunţarea la tutun salvează vieţi! Spune DA renunţării la fumat!

Inspector Şcolar General,Prof. Monica-Adriana MUNTEANU:

Spunând împreună „Stop, fumatului!”, manifestăm încredere în rolul şcolii sibiene

„Ziua Internaţională Antifumat” , pe care o celebrăm şi noi în data de 31 mai 2021, este menită să atragă atenţia asupra efectelor nocive ale fumatului asupra sănătăţii noastre. Sloganurile acestei zile-simbol – de-a lungul timpului purtătoare de încărcătură emoţională şi asumate prin popularizarea acestora de către mass-media – au un puternic impact asupra celor care doresc să renunţe la acest obicei cauzator de multiple probleme de sănătate sau chiar de deces: „Toţi uniţi pentru o lume fără tutun”; „Locurile publice: mai bune fără tutun”; „Servicii de sănătate: ferestrele noastre pentru o lume fără tutun”; „Copilărie şi tinereţe fără tutun”. Pornind de la această ultimă aserţiune şi de la sloganul campaniei antifumat 2021, „Commit to Quit / Hotărât să renunţ”, mărturisesc că implicarea noastră devine implicit şi o profesiune de credinţă, fiind un obiectiv al educaţiei pentru sănătate, domeniu atât de important al consilierii elevilor noştri, mai ales acum când revenim, pas cu pas, la normalitatea cotidiană, anterioară pandemiei provocate de SARS-CoV-2. În acest sens, vom insista asupra continuării acţiunilor de descurajare a debutului fumatului şi de încurajare a renunţării la fumat, implementate în cadrul orelor de Consiliere şi orientare. În acest sens, atelierele de informare au ca scop prezentarea rezultatelor concrete ale inhalării fumului de tutun, precum şi a bolilor pulmonare la care sunt expuşi fumătorii.

Ne preocupă aşadar – şi nu doar la nivel declarativ – sănătatea copiilor / elevilor noştri, bunul cel mai de preţ pe care educaţia trebuie să şi-l asume, pentru binele general şi pentru progresul social al României viitoare. Spunând împreună „Stop, fumatului!”, manifestăm încredere în rolul şcolii sibiene, care promovează principiile unei vieţi sănătoase şi respectul pentru calitatea vieţii, în acord cu valorile generoase ale secolului XXI.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a organizat Săptămâna Antifumat cu ocazia Zilei Internaţionale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai. Acest eveniment doreşte să atragă atenţia populaţiei cu privire la pericolul pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate. Astfel, timp de o săptămână, în perioada 24 – 31 Mai, reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale şi locale, medici, precum şi personalităţi ale lumii culturale sibiene transmit mesaje antifumat, pentru a încuraja populaţia să renunţe la consumul de tutun.