Publicat: 19 Ianuarie, 2021 - 10:37
Share

Dr. Iulia Simina, medic specialist pneumolog şi medic specialist pediatru în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu anunţă că în cadrul Cabinetului Pneumologie Copii va efectua consultaţii pentru micii pacienţi care au fost infectaţi cu noul coronavirus şi care au fost declaraţi vindecaţi, după ce au trecut cel puţin 14 zile de la depistarea infecţiei COVID-19. Evaluarea va consta în consult clinic şi spirometrie, aceste investigaţii putând fi completate cu analize de sânge şi/sau radiografie pulmonară. În plus, în cadrul acestui articol, medicul oferă explicaţii cu privire la gradul de afectare al copiilor de către virusul SARS-CoV-2.

RECAUŢII LA REDESCHIDEREA ŞCOLILOR

Odată cu progresele realizate în cadrul vaccinării în ţara noastră, ne aflăm puşi în situaţia, mult aşteptată de altfel de toţi, atât părinţi, cât şi copii, de a reîncepe şcoala.

Privind în jurul nostru la ceea ce s-a întâmplat în alte ţări, odată cu redeschiderea treptată a şcolilor şi grădiniţelor, este firesc să trecem, ca şi părinţi, prin perioade de îngrijorare legate de această etapă din viaţa copiilor noştri.

Pentru a veni în ajutorul părinţilor, considerăm necesare câteva explicaţii referitoare la evoluţia infecţiei cu virusul SARS CoV-2 la copii şi, de asemenea, referitoare la impactul epidemiologic generat de infecţie la această categorie de vârstă în cadrul colectivităţii, dar şi în cadrul societăţii în general. Până în prezent, majoritatea studiilor au demonstrat existenţa unui număr redus de cazuri de infecţie cu virusul SARS CoV-2 la copii, cu un procent care variază între 3% şi 7% din totalul cazurilor confirmate de COVID-19. Din totalul cazurilor confirmate la copii, peste 60% aveau peste 10 ani, cu o medie de vârstă de 11 ani. Deşi mult mai puţine, cazurile de sugari diagnosticaţi cu infecţie cu virusul SARS CoV-2 au fost mai grave, necesitând spitalizarea în unităţi de terapie intensivă.

Existenţa unui număr redus de cazuri de copii infectaţi cu virusul SARS CoV-2 a determinat apariţia unor ipoteze care să susţină această incidenţă scăzută.

O primă ipoteză ar fi aceea că, la nivelul plămânilor copiilor există un număr mai redus de receptori pentru angiotensin convertaza 2 (ACE-2) decât la nivelul plămânului adulţilor, molecule care au o afinitate crescută pentru coronavirus şi care facilitează accesul acestui virus în celule.

O a doua ipoteză ar fi aceea că numărul mare de vaccinuri administrate copilului, încă din primele zile de la naştere, ar reprezenta un adevărat "antrenament" pentru sistemul imunitar al acestuia. Cele mai puternice efecte stimulatoare asupra sistemului imunitar al copiilor par să îl aibă vaccinul antirujeolic şi vaccinul BCG (împotriva tuberculozei). Diminuarea efectului postvaccinal după circa 10 ani de la vaccinare ar putea explica, într-un fel, creşterea numărului de cazuri de infecţie COVID-19 peste vârsta de 10 ani.

Există, deci, diverse cauze care determină evoluţia mai puţin severă a infecţiei cu virusul SARS CoV-2 la copii, dar care pot să ducă, totodată, la o subapreciere a numărului de cazuri infectate la această categorie de vârstă. Dacă la acest aspect ar fi să mai adăugăm şi faptul că au fost câteva studii efectuate pe copii asimptomatici sau cu forme uşoare de boală, la care s-a demonstrat existenţa, de fapt, a unor încărcături virale mari la nivelul căilor respiratorii superioare, nu greşim dacă ne referim la această categorie de vârstă ca fiind o sursă majoră de împrăştiere a virusului.

În aceste condiţii, redeschiderea şcolilor poate reprezenta o problemă, atât în cazul copiilor simptomatici care au trecut recent prin infecţia cu virusul SARS CoV-2 (infecţie documentată prin rezultatul pozitiv al RT-PCR SARS CoV-2 sau prin testul rapid Atg SARS CoV-2 ), cât şi, mai ales, în cazul copiilor asimptomatici, contacţi (îndeosebi ales intradomiciliar), cu un membru al familiei adult/copil diagnosticat cu infecţie COVID-19 ( fiind asimptomatici, de cele mai multe ori, nu sunt testaţi şi nu primesc nici un fel de tratament ). Aceste categorii vor constitui un adevărat rezervor de infecţie cu noul coronavirus, mai ales că, de multe ori, nu respectă regulile de distanţare socială şi de igienă.

Un alt aspect, mai puţin cunoscut şi studiat pană în prezent la copiii cu infecţie COVID-19 este constituit de sechelele (mai ales pulmonare) secundare acestei infecţii.

De aceea, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, prin intermediul consultaţiilor efectuate în cadrul cabinetului de Pneumologie Copii, vine în sprijinul micuţilor pacienţi care au fost infectaţi cu noul coronavirus şi care au fost declaraţi vindecaţi (având cel puţin 14 zile de la depistarea infecţiei COVID-19 prin teste specifice) şi a celor care au fost contacţi cu o persoană diagnosticată cu infecţie cu virusul SARS CoV-2 (care au finalizat perioada de carantinare de 14 zile).

Evaluarea efectuată prin intermediul cabinetului de Pneumologie Copii din cadrul Dispensarului TBC va consta în consult clinic şi spirometrie. La nevoie, aceste investigaţii pot fi completate cu analize de sânge şi/sau radiografie pulmonară.

Pentru consult este necesar un bilet de trimitere de la medicul de familie al copilului, bilet pe care se poate consemna data depistării infecţiei COVID-19 sau data debutului perioadei de carantinare. Aceste date sunt necesare deoarece evaluarea se adresează acelor copii care au ieşit din perioada de maximă contagiozitate. Cazurile simptomatice confirmate cu infecţie cu virusul SARS CoV-2 şi contacţii asimptomatici aflaţi încă în perioada de carantinare vor respecta aceleaşi circuite ca şi până în prezent (se ia legătura telefonic cu medicul de familie, iar, după caz, se va solicita ambulanţa în vederea consultului în serviciul de urgenţă, din cadrul Spitalului de Pediatrie).

De asemenea, pentru respectarea distanţării sociale şi limitarea răspândirii infecţiei, este necesară programarea telefonică prealabilă la numerele de telefon 0269 210 979 şi 0771 544 108.

Precizăm că în prezent, cabinetul de Pneumologie Copii îşi desfăşoară activitatea în cadrul Pavilionului 2 al Spitalului de Pneumoftiziologie, la adresa Aleea Filozofilor nr.3-5, după ce clădirea Dispensarului TBC (situate în strada Morilor, nr.57, a intrat în reabilitare.

Vă aşteptăm cu drag şi va dorim mult succes la şcoală !

Tag-uri Institutii: