Publicat: 18 Februarie, 2016 - 13:20
Share

După cum bine știm, în această perioadă un număr de 42 de copii au ajuns internați miercuri, 17 februarie, în spitalele din Argeș cu infecții digestive, iar alți 2 copii care au fost transferați la București au fost confirmați cu rotavirus. 
Și mai grav este faptul că un al treilea copil dintre cei internați cu sindromul hemolitic-uremic, la Spitalul "Marie Curie", a murit marți, a anunțat un reprezentant al spitalului. In Spitalul "Marie Curie" din Capitală, mai sunt internați nouă copii diagnosticați cu sindromul hemolitic-uremic, iar șase dintre aceștia să află internați la Nefrologie și trei la Terapie Intensivă.
Intrebarea mea este cum de s-a ajuns aici? De ce nu a fost depistată cauza imbolnăvirii până la ora actuală? 
In cazul în care apar intr-un areal mai  multe cazuri  de pacienți cu simptome asemănătoare, de regulă iau aspectul unei  boli infectocontagioase, organele abilitate ale Ministerului  Sanatatii trebuie să realizeze ceea ce se numește o  anchetă epidemiologică. Aceasta are rolul primordial intr-un complex de teste  de a depista  cauza imbolnăvirii colective cât  mai  curând cu putință pentru  a anihila sursa imbolnăvirii  colective și a limita  astfel apariția altor cazuri  noi  de imbolnăvire. Aceste cazuri  apar  de regulă în primul rând la copii și la bătrâni, deoarece aceștia sunt  mai  susceptibili  de a face boală.

Personal,  consider  că în acest  caz cei  chemați  să facă acest lucru nu  și-au  făcut  datoria!

Pericolul  este real  dacă sursa de imbolnăvire persistă putând fi  considerată potențial o  problemă de siguranță națională. De la situația din prezent a numărului de imbolnăviri până la zeci de morți este un pas extrem de mic.
Ne aflăm  in secolul  XXI, ancheta epidemiologică trebuia să fie demult pe masa Ministrului  Sănătății  și focarul stins sau limitat.

Până  acum trebuia:

1. identificat  focarul, sursa de infectie și suprimat
2. emisă alertă de calătorie în județul  Argeș
3. mobilizată orice resursă existentă sau parteneră pentru  aflarea focarului infectios 

Aceste imbolnăviri au sigur o  cauză comună, o  anchetă pe teren profesionistă ar fi trebuit să identifice sursa.
Norocul  copiilor din Argeș  ar fi  ca  sursa să se fi autoeliminat  (exemplu, dacă sursa ar fi fost un lot de fructe importate acestea s-au epuizat până acum). Dar o națiune nu poate juca la ruleta rusească.
Ancheta epidemiologică este cea care trebuie să indrume organele de anchetă și  către  posibilitatea existenței unui  act terorist, fapt  de loc de neglijat.
O  analiză la rece va găsi  asemănări intre cazul  #colectiv si  cazul #copiiargesului.
Consider că trebuia asumată incompetența și chemat ajutorul  extern așa cum trebuia făcut și în cazul  #colectiv. Nu trebuia să așteptăm  să se autoinvite specialiștii internaționali. 
In medicină timpul  inseamnă viață.

Pentru a continua sinteza acestor cazuri mai precizez și faptul că un număr de 33 de copii sunt internați la Spitalul de Pediatrie din Pitești. De asemenea, alți 5 copii sunt internați la Spitalul Județean de Urgență din Pitești, 3 la Spitalul Municipal Curtea de Argeș și unul este internat la Spitalul Orășenesc Costești. Direcția de Sănătate Publică Argeș precizează că doi copii cu rotavirus au fost transferați în ultimele 24 de ore la spitalele "Victor Babeș" și "Matei Balș" din Capitală.
Asadar, îi  rog pe cei în drept  să iși indeplinească atribuțiile!

Ganduri bune,
Conf. Univ. Dr. Laurentiu Belusica