Publicat: 8 Decembrie, 2019 - 15:45
Share

Presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, dr. Catalina Poiana, a declarat, duminica, la UMF "Carol Davila", in contextul examenului de rezidentiat, ca in ultimul an, numarul medicilor care pleaca din tara s-a redus, iar anul acesta au venit la examen si studenti scoliti in strainatate.

"Statisticile par sa arate ca numarul medicilor care pleaca in ultimul an s-a redus si avem si vesti bune: avem tineri care au facut facultatea in strainatate, care au lucrat in strainatate un an de stagiatura si s-au inscris anul acesta sa dea rezidentiatul in Romania si sa faca rezidentiatul in Romania. Unul dintre acestia a studiat la Cambridge, a facut un an un stagiu intr-un prestigios spital din Marea Britanie, a ajuns acum sa dea rezidentiatul la UMF Carol Davila. Sperantele exista, faptul ca anul acesta sunt mai multe locuri nu poate sa fie decat un lucru bun", a spus dr. Catalina Poiana.

Intrebata daca majorarile salariale au contribuit la deciziile celor care au ramas in tara, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti a spus ca acest lucru reprezinta un element, dar ca nu este singurul.

"Intr-adevar, majorarile salariale reprezinta un lucru bun si ceva firesc, dar cred ca nu este singurul element care poate sa tina un medic in tara".

Potrivit acesteia, in urma unui chestionar al CM Bucuresti aplicat medicilor din zona Bucurestiului, s-a concluzionat ca medicii din Romania isi doresc "un statut social si o pozitie in societate care sa fie pe masura pregatirii, a muncii lor, pentru ca nu exista vreo alta profesie in care sa inveti 6 ani in facultate, sa faci un rezidentiat de 5 ani, deci practic sa ai 10 - 11 - 12 ani de pregatire. Isi doresc conditii de munca decente in care sa iti faca activitatea de asistenta medicala si de cercetare, dar si salarii".

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: