Publicat: 27 Februarie, 2018 - 20:40

Medicul specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Dr. Simona Carniciu, se alătură semimaratonului "Run for Life 2018" pentru a promova PREVENȚIA la nivelul populației țării noastre şi a susține practica activității fizice la orice vârstă.

"Am decis să mă alătur inițiativei RUN for LIFE pentru a promova PREVENȚIA la nivelul populației țării noastre, de a susține practica activității fizice la orice vârstă și, mai ales, de a avertiza asupra problemelor emergente din abandonarea mișcării asupra organismului. Sedentarismul asociat cu obezitatea și tiparele alimentare reprezintă un factor de risc important pentru cancer, conform ultimelor studii. M-am confruntat cu necesitatea prevenției în primii ani din carieră, când m-am alăturat ca secretar executiv la Asociația Medicală Română, Programului Național de Prevenție a Bolilor Metabolice și Cardiovasculare. Activitatea de medic cercetător și activitatea de redactare a mai multor articole în presa scrisă despre subiect, mi-au îndrumat pașii către a fonda Centrul Corposana, unde scopul principal este de a preveni bolile metabolice și cardiovasculare. Conform unor studii naționale, prevalența supraponderii și a obezității în România este de aproximativ 65% (Studiul ORO). Obezitatea şi patologia asociată reprezintă semnul vulnerabilității umane în fata progresului, a adaptării către un stil de viaţă modern a unei societăți bazate pe consum. Exercițiul fizic este recunoscut că o metodă de prevenţie a hipertensiunii arteriale, obezității, bolilor cardiovasculare, cancerului, etc, dar şi ca o metodă de a menţine o stare de sănătate bună. Folosirea exerciţiului fizic ca parte importantă în tratamentul diferitelor afecţiuni care au la bază excesul ponderal, necesită stabilirea obiectivelor la care poate contribui cu success, anume: scăderea ponderală, scăderea lipidelor serice, a glicemiei şi a unor hormoni. Problema actuală cu care ne confruntăm este că practica și frecvența exercițiilor fizice scade de la copilărie către adolescență şi apoi de la adolescenţă către vârsta adultă. Această tranziţie începe din perioada adolescenţei, când au loc transformări fiziologice şi psihologice ale individului, odată cu creşterea sedentarismului, creşterea perioadei de folosire a aparaturilor moderne (TV, jocuri video, smartphone etc.) sau o creştere a consumului de alcool şi tutun", a declarat medicul specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Dr. Simona Carniciu.

Simona Carniciu este medic specialist in diabet, nutriție și boli metabolice; doctor în științe medicale; fondator Centru de Cercetare, Diagnostic și Tratament în Diabet și Boli de Nutriție CORPOSANA; trezorier Asociația Medicală Română.
( www.simonacarniciu.ro / www.corposana.ro )

Mai sunt doar 3 zile pentru înscrieri la semimaratonul "Run for Life 2018"! Până în prezent, la concurs s-au înscris aproximativ 330 de partipanţi, iar cei care doresc să se alăture semimaratonului mai au la dispoziţie foarte puţin timp. Obiectivul principal al acestui semimaraton este strângerea bănuţiulor necesari pentru achizitionarea unui videocolposcop, aparat necesar unor investigatii suplimentare pentru pacientele al caror rezultat la testul Babes-Papanicolau nu a fost unul concludent. De asemenea, se are în vedere amenajarea compartimentului post-anestezie din cadrul Institutului Oncologic Fundeni. Este necesara amenajarea unui spatiu dedicat copiilor carora li se efectueaza proceduri de RMN cu anestezie, respectiv, radioterapie cu anestezie.

Semimaratonul "Run for Life 2018" va avea loc in ziua de sambata, 10 martie 2018, incepand cu ora 09.00, in Bucureşti, pe aleile din Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR). O persoana eligibila se poate inscrie la una din probele competitiei, completand formularul online de pe site-ul www.runforlife.ro pana pe data de 02.03.2018. 

Cancerul de col uterin poate fi prevenit, alege sa traiesti! Conform analizei Institutului National de Sanatate Publica, Romania are cele mai inalte rate de incidenta si mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Mortalitatea mare este explicabila prin faptul ca, in Romania, femeile ajung la medic in stadiile tardive ale bolii, cand cancerul este invaziv. O data la 2 ore o romanca este diagnosticata cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat si prevenit cu ajutorul efectuarii periodice a testului Babes-Papanicolau.

Semimaratonul "RunForLife 2018" este organizat de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, cu susținerea asociațiilor Ro Club Maraton și Elite Running.

In fiecare an, in tara noastra, 4000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si peste 2000 de femei mor anual din cauza acestei boli. Cancerul nu doare, insa vestea ca ai cancer este foarte dureroasa. Este dureros sa afli ca viata asa cum o stiai nu mai poate fi la fel, ca feminitatea iti este pusa in pericol, ca poate nu mai poti fi aceeasi sotie si mama buna. Constientizarea acestui fapt vine in sprijinul Campaniei de "Preventie si Diagnosticare a Cancerului de Col Uterin" care, in baza unui protocol de colaborare intre Patriarhia Romana si Institutul Oncologic Fundeni a debutat la inceputul acestui an. 
Denumirea generica de cancer acopera peste 200 de afectiuni caracterizate prin cresterea si diferentierea necontrolata a celulelor, aceasta boala fiind a doua cauza de deces din lume. In fiecare an, in intreaga lume se inregistreaza aproximativ sapte milioane dr cazuri noi de cancer. La nivel mondial, anual sunt diagnisticati cu cancer 250.000 de copii, dintre care 90.000 mor. Conform statisticilor, in Romania, aproximativ 5000 de copii sufera de cancer si an de an sunt diagnosticate 500 de cazuri noi, aceasta fiind a doua cauza de deces pentru intervalul de varsta 4-15 ani.

Acest semimaraton este o acţiune în plus din lungul şir al iniţiativelor de constientizare, responsabilizare si solidaritate umana derulate de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului în lupta împotriva cancerului, cu binecuvantarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru".
In fiecare an, in intreaga lume se inregistreaza aproximativ sapte milioane cazuri noi de cancer. La nivel mondial, anual sunt diagnisticati cu cancer 250.000 de copii, dintre care 90.000 mor. Conform statisticilor, in Romania, aproximativ 5000 de copii sufera de cancer si an de an sunt diagnosticate  500 de cazuri noi, aceasta fiind a doua cauza de deces pentru intervalul de varsta 4-15 ani.
Datele statistice ne determina sa constientizam cat de importanta este sanatatea pentru fiecare dintre noi, insa  statisticile nu pot exprima suferinta copiilor bolnavi de cancer si a familiilor lor. Copiii bolnavi de cancer sunt adevarati luptatori, sunt curajosi, sunt plini de speranta. Ei vor sa invete, vor sa se joace, vor sa traiasca. Sunt un exemplu de perseverenta, curaj si lupta pentru noi toti. Ne inspira sa fim mai buni, mai uniti in lupta impotriva cancerului. Ne dau putere si curaj!

Semimaratonul caritabil "Run for Life" este susținut de către următorii parteneri media: agenția de știri Amos NEWS, Stiri.com, ziarele.com, Ziarul Lumina, TrinitasTV, Radio Trinitas, agenția de știri Basilica.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Împreună putem învinge cancerul! aleargă pentru viaţă!
CEI CARE VOR SA SPRIJINE CAUZA UMANITARA SE POT INSCRIE ACCESAND LINK-UL AICI.
http://runforlife.ro/inscriere/