Publicat: 7 Martie, 2017 - 09:32
Share

update: Liviu Dragnea a cerut să vadă originalul motivării, pentru a vedea cine a semnat condamnarea sa și dacă s-au făcut o serie de nereguli. 

„Am cerut originalul, dezbateriile trebuie făcute în sala de judecată, nu aici. Nu este vorba de albirea cazierului, este vorba de dreptul de a face această contestație, pentru că un om care este condamnat are dreptul, după părerea mea, să știe exact de ce a fost condamnat, pentru ce a primit această condamnare. Și, de asemenea, are dreptul și instanța este obligată, așa scrie în lege, să fie convins că toți membrii completului au participat la conceperea acelei decizii. Este o decizie care schimbă viața unui om. Am înțeles că mi s-a mărit pedeapsa pentru că am îndrăznit să nu recunosc că sunt vinovat, ceea ce mi se pare un motiv foarte important. Noi credem că cele două judecătoare nu au participat, așa cum bine se știe doamna Livia Stanciu, la două luni de la decizia adoptată s-a pensionat și a trecut la Curtea Constituțională și cealaltă doamnă judecător, ulterior. După ce eu am făcut contestația la Curtea de Apel, atunci foarte rapid a apărut acea motivare. Vreau să văd când a fost concepută, redactată, în ce calculator a fost înregistrată”, a declarat Liviu Dragnea la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În ceea ce privește legea grațierii, șeful PSD a declarat că se opune grațierii pentru fapte de corupție.

„Eu nu știu să fie o lege a grațierii pentru fapte de corupție. Nu este cazul să ne inflamăm pentru că oricine poate depune amendamente, eu spun și acum guvernului, nu este suficient doar legea gratierii, nu rezolvă problema. (...)Împreună cu colegii din guvern să conceapă un plan complex. Răspunsul meu este simplu nu susțin grațierea pentru fapte de corupție”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns, marţi dimineaţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde judecătorii dezbat contestaţia la executare pe care a depus-o împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare primită în dosarul "Referendumul".

 Dragnea a depus, inițial, contestaţia la Tribunalul Bucureşti, însă această instanţa şi-a declinat competenţa în favoarea ÎCCJ.

Acţiunea are ca obiect contestaţia la executare, fiind o cale extraordinară de atac.

Potrivit art. 598 din Codul de procedură penală, contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare; când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei.

La începutul lunii februarie, Liviu Dragnea anunţa că a început o acţiune de redeschidere a procesului 'Referendumul', prin depunerea în instanţă a unei contestaţii la executare.

"Avocaţii spun, studiind Codul penal şi de procedură penală, care nu este deloc ambiguu, că practic eu nu am hotărârea de condamnare. Hotărârea de condamnare a unui cetăţean român trebuie să conţină trei elemente - partea introductivă, dispozitivul (acel anunţ) şi expunerea care cuprinde de fapt toată motivarea. Eu, după aproape 10 luni de zile, nu am această motivare - asta înseamnă că hotărârea nu este completă. De asemenea, nici nu mai pot avea niciodată, pentru că legislaţia este foarte clară, motivarea este obligaţie legală (...) şi trebuie dată la toate hotărârile în 30 de zile. Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnată şi asumată şi compusă de către toţi membrii completului. Doamna fostă preşedintă a Curţii Supreme Livia Stanciu, la două luni după ce a fost adoptată această sentinţă, s-a pensionat şi a mers la Curtea Constituţională. Exista o prevedere legală, care e şi acum în vigoare, care spunea că orice judecător care iese din sistem are obligaţia să-şi încheie toate motivările. Nu s-a întâmplat la această oră, nu mai poate semna această motivare", declara pe 2 februarie preşedintele PSD.

Peste numai câteva zile, pe 8 februarie, ÎCCJ publica motivarea în dosarul "Referendumul".

În luna aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul "Referendumul".