Publicat: 1 Noiembrie, 2016 - 15:20
Primim la redacție și răspundem

Stimati reprezentanti ai Redactiei Amos News,

Va adresam prezentul drept la replica in numele Coalitiei Romania Respira si a Initiativei 2035 Fara Tutun.

Coaliția România Respiră reprezintă cea mai amplă coalizare a eforturilor societății civile în direcția asigurării dreptului fundamental la sănătate al populației din România și este formată în acest moment din peste 250 de organizații medicale, academice, de tineret și protecție a drepturilor copiiilor și a dreptului la sănătate, personalități publice, mass media, sportivi și artisti cunoscuți. Inițiativa s-a format în vederea susținerii propunerii legislative de modificare a legii 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun și ne-am dorit să reușim aducerea României în cadrul bine-meritat de respectare a dreptului fundamental al cetățenilor săi la un mediu sănătos, prin interzicerea fumatului în spațiile publice închise, mijloace de transport în comun, la locul de muncă și în spațiile de joacă pentru copii. Lista acestor organizatii este disponibila pe site-ul initiativei.

Initiativa 2035 Fara Tutun a demarat in luna septembrie a anului 2016, beneficiind de sprijinul a doua organizatii internationale de renume in domeniul controlului consumului de tutun, respectiv Campaign for Tobacco-Free Kids (Bloomberg Initiative for Tobacco Control) si European Network for Smoking and Tobacco Prevention. Scopul acestei a doua initiative a fost clar articulat sub forma Strategiei detaliate de asemenea pe site-ul initiativei.

Incepand cu anul 2015 si continuand in decursul anului 2016, publicatia on-line pe care o reprezentati a publicat cu regularitate materiale legate de initiativa privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise si legate de politicile de control a consumului de tutun in Romania. Cele mai multe din aceste materiale contin afirmatii eronate, tendentioase si atacuri la persoane implicate in aceste initiative fara o minima incercare de validare si din alte surse a datelor pe care le prezentati.

Materiale sucesive- 21 februarie 2016,6 iunie 2016, 6 septembrie 2016, 28 septembrie 2016, 6 octombrie 2016 si multe altele (peste 20 in perioada mentionata, conform site-ului Dvs)- prezinta informatii legate de initiativele mentionate, plasand diversii reprezentanti ai acestor initiative in asa-zise conflicte de interese pe care nici una dintre informatiile sumare pe care le prezentati nu le sustine, de altfel. Aceste materiale repeta aceleasi elemente, neverificate in spiritul unei minime deontologii profesionale.

Articolele mentionate se refera atat la sustinatorii celor 2 initiative si sursele acestora de finantare (ambele detalii disponibile si publice, de altfel), precum si la aspecte legate de pretinsele “legaturi” dintre sustinatorii lor si interese comerciale variate- toate aceste acuzatii sunt inventii ale autorilor, neverificate in vreun fel. Mai mult, articolele plaseaza “sediul” initiativelor in legatura cu industria farmaceutica, aspect total eronat si un fals grosolan, usor de verificat daca ar exista acea minima deontologie profesionala. Tinem sa va precizam ca, exceptand industria tutunului, nici o alta industrie nu este exclusa din procesul de dezvoltare a politicilor publice privind controlul tutunului- va sugeram amiabil sa consultati legea nr. 332/2005, transpunerea in Romania a Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului.

Ca atare, incercarea de decredibilizare a celor doua initiative pe care o practicati in mod constant de aproape 2 ani si, de asemenea, cu mult inainte de aceste initiative, nu va face cinste in calitatea dvs de jurnalisti. Intelegem ca pot exista opinii pro- sau contra unor initiative, dar de aici si pana la genul de atacuri si articole pe care le promovati, este un drum lung si care ar trebui pavat cu profesionalism si abordare etica.

Nu dorim sa comentam asupra faptului ca este de notorietate publica sustinerea industriei tutunului si, in mod specific, a companiei JTI, pentru activitatile diverse pe care membrii fondatori ai publicatiei pe care o reprezentati le deruleaza in Romania, atat direct, cat si prin intermediul fundatiilor gen AlegRo. Transformarea unei publicatii on-line in “portavocea” unei industrii care ucide anual 42.000 de romani este o dovada jalnica de lipsa de profesionalism si de lipsa de preocupare pentru dreptul fundamental constitutional la sanatate al cetatenilor Romaniei.

Va solicitam sa aduceti dovezi pentru acuzatiile facute sau aceste acuzatii sa fie retrase in mod public, alaturi de scuzele necesare. In situatia contrara, ne rezervam dreptul sa ne aparam bunul nume in instanta, solicitand daune pentru afectarea imaginii noastre publice cu acuzatii nefondate. Va garantam ca toate fondurile obtinute drept daune vor fi investite pentru a continua, cu aceeasi determinare, transparenta si eficienta, lupta pentru sanatatea cetatenilor din Romania.

 

Răspunsul redacției AMOS NEWS:

Stimata Doamna Brad,

 

Va multumim pentru interesul cu care ne urmariti activitatea editoriala. Informatiile despre care presupuneti mai jos ca nu au baza reala fac trimiteri la o serie de articole déjà publicate in presa internationala. Citind cu atentie materialele la care faceti referire, veti observa ca au la baza surse deschise, asa cum am mai mentionat.

 

Consider ca mesajul dvs reprezinta in ceea ce ma priveste un atac la persoana, prin faptul ca imi puneti la indoiala intentiile, deontologia si faptul ca nu as putea avea propriile opinii, formate in urma unei documentari serioase.

De asemenea, nu consider ca faptul ca mi-am exprimat opinia, a adus vreo atingere reputatiei vreuneia dintre persoanele mentionate in articol, dat fiind ca opinia mea a avut la baza informații și  fapte reale.

 

In plus, din mesajul dvs se intelege ca oricine indrazneste sa aiba o opinie diferita de a dvs, incalca dreptul la sanatate al romanilor! Respectam acest drept constitutional, ca si celelalte drepturi si libertati fundamentale inscrise in Constitutia Romaniei.

 

Toate cele bune,

                                                                                                                    Octavian Andronic, director AMOS NEWS