19 august 2022

Drumeţii în siguranţă: primele cinci trasee de drumeţie reamenajate complet anul acesta în cadrul Programului „Anii Drumeţiei”

Picturesque beaches in the Bucegi Mountains.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La o lună de zile de la demararea lucrărilor de refacere a infrastructurii de drumeţie din judeţul Sibiu, reprezentanţii Programului „Anii Drumeţiei” anunţă finalizarea lucrărilor pe cinci dintre traseele asumate în cel de al doilea an de implementare. Traseele de drumeţie pedestră reamenajate se află în zona Munţilor Cindrel:
– Cisnădioara – Valea Argintului – Poiana Trandafirilor (Rosengarten) (marcaj triunghi albastru)
– Cisnădioara – Vf. Măgura – Poiana Trandafirilor (Rosengarten) – Cătun Prislop – Răşinari (marcaj cruce albastră)
– Cisnădie – Poiana Trandafirilor – Dosu Albului (marcaj bandă roşie)
– Cisnădie – Vf. Măgura – Poiana Cărbunări – Valea Sadului (marcaj cruce roşie)
– Valea Tocile – Poiana Mărului – Vf. Măgura (marcaj punct albastru)

Până la finalul lunii iunie sunt programate lucrări de intervenţie pe traseele din zona Munţilor Cindrel, urmând ca la începutul lunii iulie să fie demarate cele din Munţii Făgăraş.

Lucrările de reamenajare a traseelor au presupus îndepărtarea / curăţarea vegetaţiei invazive sau a copacilor doborâţi de vânt – în limite normale, fără a interveni în peisajul natural, refacerea terasamentului, (re)vopsirea semnelor de marcaj (vopsea, lac de protecţie şi bile reflectorizante), instalarea de stâlpi, borne, panouri şi săgeţi. Acestea au fost realizate conform Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeţie Pedestră şi de Cicloturism din Zona Montană şi Colinară a Judeţului Sibiu, lansat şi aprobat anul trecut prin Hotărâre de Consiliu.

Intervenţia pe trasee s-a realizat de către o echipă specializată, lucrarea fiind atribuită Asociaţiei În Slujba Muntelui. Verificarea calităţii intervenţiilor a fost realizată de către echipa tehnică a Programului „Anii Drumeţiei”, astfel încât aceasta să corespundă standardelor formulate în Ghidul de Bune Practici şi în caietul de sarcini, pentru ca traseele să fie parcurse în siguranţă de turişti şi iubitorii de experienţe în natură.

„Unul dintre principalele obiective pe care ni le-am asumat anul acesta, la nivel de program, este refacerea a 409 kilometri de trasee de drumeţie pedestră din zona montană a judeţului Sibiu, cu accent pe Munţii Cindrel şi Făgăraş. Lucrările de reamenajare a infrastructurii de drumeţie au început sistematic, în Munţii Cindrel, unde condiţiile sunt mai blânde în această perioadă a anului, şi vor continua pe parcursul verii în Munţii Făgăraş. Toate aceste intervenţii sunt menite să faciliteze accesul turiştilor pe traseele din judeţul Sibiu, dar şi să încurajeze petrecerea timpului în aer liber, în condiţii de siguranţă.” (Adrian Bibu – Administratorul Public al Judeţului Sibiu)

Iubitorii de natură sunt încurajaţi să exploreze potecile din judeţ, atât prin intermediul drumeţiilor ghidate, organizate în fiecare final de săptămână prin intermediul Programului „Anii Drumeţiei”, cât şi în grupul de prieteni sau cu familia. Pentru mai multe informaţii despre trasee, evenimente şi experienţe locale, accesaţi facebook.com/anii.drumetiei.

Programul „Anii Drumeţiei” este iniţiat şi finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăţi infrastructura de drumeţie din judeţ şi de a promova activităţi specifice ecoturismului.

Sursa foto Pixabay