Publicat: 15 Iulie, 2014 - 16:13
Share

Marți, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel OPREA, a conferit în numele Guvernului României și al Ministerului Afacerilor Interne Placheta de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne Excelenței sale, Duane C. Butcher, Însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite ale Americii în România, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în sprijinul dezvoltării domeniului securităţii naţionale a României. 

Cu acest prilej, viceprim-ministrul Gabriel Oprea a vorbit despre parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, subliniind faptul că țara noastră este beneficiarul sprijinului constant acordat de Ambasada SUA, prin intermediul programelor de pregătire şi asistenţă tehnică ale Departamentului de Stat al SUA.

”Vreau să subliniez în primul rând excelenta colaborare pe care am avut-o cu Ambasada Statelor Unite în calitatea de ministru al Apărării Naționale. Au fost materializate proiecte deosebit de importante pentru România, pentru siguranța și securitatea cetățenilor români, și mă refer în primul rând la decizia amplasării Scutului antirachetă la Deveselu. Înainte de toate, acest proiect este o expresie a solidarității noastre pentru apărarea spațiului euro-atlantic și o dovadă a încrederii reciproce dintre Statele Unite ale Americii și România. Interesele noastre comune precum respectarea statului de drept, asigurarea transparenţei şi combaterea corupţiei au ghidat întreaga colaborare şi îmi exprim angajamentul că România va rămâne consecventă proiectelor comune dezvoltate în acest sens”, a subliniat Gabriel Oprea. 

Totodată, viceprim-ministrul pentru securitate națională a reiterat faptul că ”România îşi respectă angajamentele asumate în calitate de membru al Alianţei Nord Atlantice şi de partener al Statelor Unite, militarii români luptând în numele libertăţii şi al democraţiei alături de camarazii americani în cele mai fierbinţi zone de pe glob. Puterea noastră stă în unitate, în respectul reciproc şi în credinţa în aceleaşi valori.”

La rândul său, Excelența sa, domnul Duane C. Butcher a apreciat colaborarea dintre cele două state în domeniul securităţii, combaterii criminalităţii şi aplicării legii, menţionând că aceasta reprezintă unul dintre aspectele de succes ale parteneriatului româno-american. Duane C. Butcher a mulţumit în special Poliţiei şi Jandarmeriei Române pentru profesionalismul şi devotamentul de care au dat dovadă în misiunile comune. 
”Din punct de vedere al siguranţei naţionale, România poate fi considerată o adevărată fortăreaţă, un exemplu pentru alte state”, a afirmat Duane C. Butcher.

Ceremonia a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne și a fost ocazionată de încheierea mandatului deținut de Duane C. Butcher, la acest eveniment participând și succesorul acestuia în funcție, Dean Thompson.

Placheta de onoare  reprezintă cea mai înaltă distincție a Ministerului Afacerilor Interne, care se acordă personalităților române și străine care au sprijinit constant Ministerul Afacerilor Interne şi au o contribuție majoră la dezvoltarea domeniului securităţii naţionale.