Publicat: 21 Martie, 2018 - 12:59
Share

Teatrul Nottara are deosebita plăcere să anunţe editarea primului număr al revistei teatrului, VedeTeatru. Publicaţia este dedicată publicului spectator, colaboratorilor, artiştilor, directorilor de teatre. Pentru început, intenţia noastră este ca revista să aibă cinci apariţii pe an. 

Evenimentul de lansare va avea loc sâmbată, 31 martie, la sediul Teatrului Nottara, de la ora 18.00. 

Va fi o seară dedicată prietenilor noştri: sponsori, parteneri media, oficialităţi din Primăria Municipiului Bucureşti şi de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, directori de teatre, colaboratori, critici, dar şi actorilor teatrului nostru, regizorilor şi personalului tehnic şi administrativ. Vom lansa revista VedeTeatru şi, alături de ambasadorul festivalului, Doamna Andreea Marin, vom anunţa Festivalul Internaţional de Teatru - FEST(in), ediţia 2018, care va avea loc în mai multe perioade ale anului!

După lansarea revistei şi anunţul oficial al FEST(in), ediţia a VI-a, de la ora 19.00, avem plăcerea să oferim invitaţilor spectacolul Somnambulism, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, producţie premiată în cadrul FESTIN(in) 2017 cu premiul pentru Cel mai bun spectacol. După reprezentaţie, invitaţii sunt asteptaţi la un cocteil în foaierul Teatrului Nottara.

Ediţia-pilot a revistei VedeTeatru a fost posibilă prin sprijinul partenerului nostru, Farmexpert. Primul număr al publicaţiei cuprinde interviuri cu actori ai Teatrului Nottara, reportaje din turnee, prezentări de festivaluri, activitatea altor teatre din Bucureşti şi din ţară, oferte de carte de teatru (Editura Nemira). O altă propunere interesantă, ce îi va atrage pe cititorii noştri, este rubrica de gastronomie, intitulată "Reţete de la vedete", în care actorii presară peste reţeta preferată şi oferită cu dragoste cititorilor şi o poveste din viaţa lor. 

"De ce VedeTeatru? Au fost odată ca niciodată câţiva oameni inimoşi şi împătimiţi de teatru, care, cu ani în urmă, au numit astfel un festival, la Buzău. Festival de teatru la Buzău există şi azi, dar se numeşte altfel Însă pentru că mare parte din acea echipă, la fel de inimoasă, face de 5 ani, la Nottara, Festivalul Internaţional de Teatru FEST(in) pe bulevard şi, din acest an, o publicaţie dedicată spectatorilor, am dat acest nume, VedeTeatru, unei reviste despre/ cu vedete şi teatru! Socotesc că e un titlu atât de sugestiv, încât era păcat să se piardă" (Marinela Ţepuş, director al Teatrului Nottara, director editorial Vedeteatru).

Ce puteţi citi în primul număr al revistei Teatrului Nottara?

Jurnalul lui Bănică este rubrica care deschide revista, semnată, în fiecare număr, de actorul Răzvan Bănica. 

Întâlniri teatrale, rubrica semnată de criticul de teatru Doru Mareş, ne oferă, în acest prim număr, Al cincilea ospăţ. 

Tunelul timpului aduce în faţa cititorilor doi mari actori: Anda Caropol şi Alexandru Repan, iar rubrica În turneu, conţine "o incursiune poetică în istorie" cu detalii de la recitalul actorului Emil Boroghină, Treptele Unirii, parte a proiectului iniţiat de Teatrul Nottara "100 de ani împreună. Centenarul Marii Uniri", care a fost prezentat, pentru diaspora, la Paris, Bruxelles şi Haga. 

Între noi fie vorba aduce mărturiile lui Constantin Fugaşin legate de căutările regizorale şi producţia unui spectacol plin de savoare, "Despre olteni, cu dragoste", după Marin Sorescu.

Poveste de succes propune cititorilor interviuri cu Crenguţa Hariton şi cu Şerban Gomoi. 

Rubrica Mecena este dedicată sponsorului care a făcut posibilă editarea primului număr al revistei VedeTeatru - interviu cu Iulian Trandafir, director general Farmexpert. 

Iulian Furtună, regizor român care trăieşte în Franţa, a montat, la Nottara, Balul sinucigaşilor şi vorbeşte despre acest proiect în rubrica "Atenţie! Şantier în lucru". 

In memoriam îl aduce în prim-plan pe Horia Lovinescu, într-un articol semnat de Cristina Rusiecki, critic de teatru, iar rubrica Luminile oraşelor pune în lumină două teatre româneşti: Maria Filotti - Brăila şi Teatrul Ţăndărică. 

O "poveste" şi reţeta unei mâncări delicioase o aflăm de la actorul Ion Haiduc, cel care a gătit şi povestit cu dragoste pentru cei care vor citi rubrica "Reţete de la vedete!"

Revista se încheie cu oferta de cărţi a editurii Nemira.

VedeTeatru, o declaraţie de dragoste!
[] Spunea un regizor rus, anul trecut, în cadrul unei întâlniri, că în Rusia s-au confruntat cu un fenomen de dezaprobare a actorilor din partea publicului. Marea masă a ruşilor i-a considerat mult prea aroganţi, cocoţaţi pe piedestal. Şi-ar fi dorit să-şi coboare stelele de pe soclu. A urmat truda specialiştilor de a (re)câştiga simpatia oamenilor faţă de actorii ruşi, muncă deloc uşoară. Întrebaţi cum e în România, am răspuns, toţi cei prezenţi, cu mândrie şi la unison, că, la noi, e altfel! La noi, actorii sunt iubiţi, la noi actorii se răspândesc printre oameni şi dacă e să vorbim de un piedestal, atunci actorii români acolo şi-ar urca spectatorii! Şi pun multă dragoste în munca pe care o fac.