Publicat: 3 Iunie, 2020 - 14:22
Share

Deputații vor să oblige guvernul să dubleze alocațiile copiilor fără să mai aștepte data de 1 august, până la care executivul a amânat această măsură. PSD a anunțat aseară că va vota împotriva ordonanţei de urgenţă care amână termenul.

Este vorba despre 7,3 miliarde de lei pe an cifră avansată de premier zilele trecute, când a precizat că sunt slabe șanse să vedem alocațiile dublate din luna august, așa cum prevede legea.

Mai spunea Ludovic Orban că Guvernul se gândește totuși la o majorare, dar totul depinde de evoluția economică din țara noastră, în contextul pandemiei de coronavirus.

Este clar că și astăzi va continua lupta politică și așteptăm să vedem care va fi rezultatul din plenul Camerei Deputaților. Matematic vorbind, PSD + ALDE + Pro Romania ar putea să respingă fără probleme legea privind prorogarea termenului de intrare în vigoare a alocațiilor de stat, la valori duble față de cifrele actuale.

Legea a fost deja respinsă de Senat, ca primă Cameră sesizată și semnaul este că același lucru vor face și deputații. Asta ar însemna că Guvernul va fi obligat să găsească sumele necesare și să dubleze alocațiile copiilor, chiar mai înainte de 1 august.

Pentru cei de până în 2 ani, alocația ar trebui să fie 600 de lei, potrivit noii legi, iar cei de peste 2 ani, până la 18 ani, ar urma să încaseze lunar 300 de lei, față de 150 cât primesc in prezent.

Încă nu este foarte clar ce se va întâmpla după ce deputații vor respinge legea. Nu se știe dacă beneficatii alocațiilor de stat vor încasa și sumele din urmă sau nu.

Cert este că în România sunt peste 3,6 milioane de alocații de stat, iar lunar sunt plătite de la buget  aproximativ 600 de milioane de lei pentru aceste drepturi.

Tag-uri Institutii: