29 septembrie 2022

Dublu eveniment la Universitatea Piteşti: Amfiteatru cu numele lui Şerban Valeca şi directorul Agenţiei Nucleare Europeane, membru al Senatului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

De astăzi, un amfiteatru al Universităţii din Piteşti poartă numele celui care a fost prof. univ dr. ing. Şerban Constantin Valeca. Oficierea momentului a fost făcută de Directorul General al Agenţiei Nucleare Europene, E.S William Magwood şi secretarul adjunct pentru Politică şi Cooperare în domeniul Energiei Nucleare din cadrul Departamentului de Energie al SUA, Aleshia Duncan. De altfel, Sir William Magwood a primit şi titlul de Membru onorific al Senatului Universităţii din Piteşti.

La eveniment au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mînzînă, împreună cu senatorul Cristina Stocheci, primarii Cristian Gentea şi Ion Georgescu (doi dintre colaboratorii apropiaţi din zona administrativă a fostului parlamentar, ministru şi preşedinte al Consiliului Ştiinţific al ICN Mioveni), inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu, oficialităţi din diverse domenii, precum şi studenţi ai Universităţii din Piteşti.

„Este o mare onoare primirea titlului de Membru al Senatului Universităţii din Piteşti. Apreciez decizia Senatului şi a Rectorului. Este o onoare pe care o voi preţui şi abia aştept să colaborăm şi să sprijin sistemul de educaţie de la Universitatea din Piteşti şi din România.

Lumea este pe punctul a ceea ce se prefigurează a fi cea mai mare tranziţie a infrastructurii din istorie. Dacă lumea vrea să răspundă la provocările climatice şi la necesităţile energetice, această tranziţie ar fi trebuit să înceapă. Dar va începe în anii următori.

Lumea nu va mai semăna deloc cu ceea ce ştim astăzi sau în ultimii 30 de ani. Acum, lumea arată aproape la fel ca în ultimii 30 de ani, dar peste 30 de ani, nu va mai arăta deloc ca acum. Şi studenţii de acum vor face această schimbare. De voi va depinde succesul acestei schimbări, şi nu de noi.

Dar voi aveţi o bază solidă. România a avut norocul să aibă pe cineva cum a fost Şerban Valeca. A fost un tip dur, determinat şi creativ. Dar cel mai important, şi am avut o puternică legătură cu el încă de când România a devenit membru al Agenţiei, dincolo de patriosm, cred că ceea ce îl definea era că făcea diferenţa. Există mulţi lideri, mulţi oameni de ştiinţă, dar foarte puţini şi foarte importanţi sunt aceia care, atunci când intră într-o cameră, fac lucrurile să se mişte. Un astfel de om a fost Şerban Valeca!” – Sir William D. Magwood IV Director General Agenţia Nucleară Europeană.

„William Magwood a vorbit despre relaţia noastră cu Şerban Valeca. Şi acea relaţie a stat la baza tuturor realizărilor noastre din ultimii ani în România. Şi vreau să le subliniez studenţilor din această sală, şi mă bucur să văd atât de multe fete, că aveţi o oportunitate uriaşă! România este o ţară în care de energia nucleară vor beneficia generaţia voastră şi generaţiile care vor urma. Ţara, regiunea şi întregul continent are nevoie de dvs şi ceea ce veţi realiza va avea impact asupra întregii lumi!” – Aleshia Duncan, Secretar Adjunct pentru Politică şi Cooperare în domeniul Energiei Nucleare din cadrul Departamentului de Energie al SUA.

„Mă bucur că aţi avut această iniţiativă, care vine să completeze demersurile noaste de a evoca memoria şi activitatea celui care a fost dl Şerban Valeca. Nu mă aşteptam ca gestul acesta să fie atât de repede fructificat. Eu vreau să spun despre Şerban Valeca doar că a fost un om deosebit, un om excepţional. Într-un fel sau altul suntem aici, cu aceşti distinşi reprezentanţi ai instituţiilor şi agenţiilor din domeniul energiei nucleare, datorită lui.

Să ştiţi că CV-ul lui Şerban Valeca l-a impresionat atât de mult pe fiul meu, încât a absolvit Fizica Nucleară. Îmi spunea că dorea să fie şi el precum Şerban Valeca, cel care l-a şi îndrumat în lucrarea de dizertaţie pe care a susţinut-o.

Momente de acest tip vin să evoce dragostea domnului Şerban Valeca pentru tot ceea ce a însemnat mediul academic şi ar trebui ca în fiecare an să căutăm să ne aducem aminte şi să avem obligaţia ca toţi oamenii care au pus umărul la dezvoltarea Universităţii din Piteşti să rămână în inimile noastre”- Ion Mînzînă, preşedinte Consiliul Judeţean Argeş.

La rândul său, rectorul Universităţii din Piteşti, Dumitru Chirleşan, a subliniat rolul avut de Şerban Valeca în promovarea şi dezvoltarea academică a Universităţii şi evidenţiat că acest gest vine în memoria contribuţiei importante pe care acesta a avut-o ca profesor universitar şi profesionist de marcă în domeniul energiei nucleare.