Publicat: 17 Mai, 2012 - 18:30
Share

În a treia Duminică de Mai a fiecărui an, mii de comunităţi din întreaga lume se reunesc pentru a aprinde lumânări şi candele în memoria celor care au murit în urma SIDA.

La noi, ritualul aprinderii lumânărilor îşi propune să aducă un omagiu colectiv românilor dispăruţi din cauza SIDA, să transmită un mesaj de încurajare copiilor şi adulţilor care trăiesc cu HIV/SIDA şi să lanseze un îndemn la prevenire şi solidaritate celorlalţi semeni ai lor.
 
Manifestarea este, în acelaşi timp, o încercare de a mobiliza toate forţele capabile să schimbe cursul epidemiei, de la autorităţi politice sau religioase, personal medical, asistenţi sociali, profesori, comunităţi artistice, organizaţii neguvernamentale, jurnalişti, medii de afaceri etc., până la cei ce se vor afla în trecere prin zonele de desfăşurare a evenimentului.
Duminică, 20 mai a.c., ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA – organizează Memoriale SIDA, cu ocazia Zilei Internaţionale a Lumânărilor Aprinse, în Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Piatra Neamţ şi Timişoara.

În Bucureşti, vor avea loc simultan activităţi, între orele 16,00 şi 18,00, în parcurile Tineretului, Cişmigiu şi Herastrău, unde voluntarii ARAS vor discuta cu oamenii prezenţi despre semnificaţia acestei zile, le vor oferi fundiţe roşii – simbol mondial de luptă anti-SIDA şi de solidaritate cu persoanele infectate – şi candele pe care să le aprindă în memoria persoanelor decedate.