Publicat: 4 Martie, 2012 - 18:04
Share

Peste 10.000 de credincioşi alături de peste 80 de preoţi au participat, în prima duminică din Postul Paştelui,  la evenimentul religios de cinstire al lui Dumnezeu, bucurându-se de darul credinţei şi al harului sfânt al icoanei, privită ca „Fereastră către Dumnezeu”.

Cea de-a doua zi a evenimentului religios „Lumina Ortodoxiei”, desfăşurat duminica, 4 martie, în parcul Grădina Icoanei, a început în cursul dimineţii cu sfânta liturghie de la biserica Icoanei, susţinută de Prea Sfinția Sa, Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor, alături de un sobor de preoţi.

Credincioşii au venit în număr impresionant pentru a participa deopotrivă la slujba religioasă, dar, în acelaşi timp, chiar de la primele ore ale dimineţii,  mii de credincioşi au format cozi impresionante unde aşteptau în linişte  pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu trei maini de la mănăstirea Neamţ, adusă special la biserica Icoanei, cu binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.

Într-o fi frumoasă de început de primăvară, credincioşii au ascultat slujba şi au putut viziona serviciul religios pe ecranele mari montate în parc şi în curtea bisericii.

După încheierea liturghiei, la Grădina Icoanei s-au adunat mii de credincioşi veniţi de la cele 40 de lăcaşe de cult din sectorul 2, precum şi de la alte biserici din Capitală, purtând pancarte în mâini, pentru a se cunoaşte locul de provenienţă al fiecărui grup.

 În fruntea alaiului religios s-au aflat credincioşi care au purtat pe braţe icoane făcătoare de minuni, în frunte cu icoana Trihirusa de la mănăstirea Neamţ, urmaţi de un sobor de 80 de preoţi şi cei aproximativ 10.000 de credincioşi. Cu toţii au participat la procesiune cântând cântece religioase, cu icoane în mâini, deplasându-se în jurul parcului Grădina Icoanei.

La finalul procesiunii, pe scena din parcul Grădina Icoanei au încântat credincioşii sunetele cântecelor interpretate de membrii corului „Divina Armonie”, după care un sobor de preoţi au săvârşit festivitatea de sfinţire a icoanelor miilor de credincioşi prezenţi.

Cu acest prilej, Prea Sfinția Sa, Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor, a vorbit despre importanţa memorabilă a Duminicii Ortodoxiei, care se sărbătoreşte din anul 843. Icoana este chiar o fereastră către Dumnezeu, a spus Preasfinţia Sa, apreciind că icoanele au rolul de a ne apropia nu de o imagine, ci de însuşi sfântul zugrăvit, privit ca sprijin şi reazem pentru rugăciunile noastre.