25 mai 2022

Dumitru Coarnă: Animalele care trebuiau să fie supuse acţiunilor de depistare a bolilor sunt comercializate fără documente

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Colegiul Medicilor Veterinari, prin A.N.S.V.S.A., semnalează: animale comercializate fără documente şi fără să fie supuse procedurilor de depistare a bolilor! Cauza: lipsa creditelor de angajament din bugetul alocat către A.N.S.V.S.A. Guvernul tace şi nu face ! Pericolul din farfuria noastră !

În declaraţia politică susţinută în Parlament în 3 iunie 2021, deputatul PSD Dumitru Coarnă a atras atenţia asupra unor probleme grave care necesită implicare imediată şi luarea de măsuri urgente în vederea remedierii lor, întrucât sănătatea publică este în pericol.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea premierului, a semnalat două situaţii foarte grave, cu impact direct asupra populaţiei: cazul medicilor veterinari lăsaţi fără contracte şi lipsa fondurilor necesare desfăşurării activităţii sanitar-veterinare.

În România sunt în prezent 339 de comune la nivelul cărora A.N.S.V.S.A prin Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, nu efectuează acţiunile prevăzute în HG 1156/2013, deoarece nu sunt atribuite contractele către medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii.

„Medicii veterinari sunt lăsaţi fără contracte! Cauza: lipsa creditelor de angajament din bugetul alocat către A.N.S.V.S.A! Guvernul a uitat de această categorie profesională şi nu a alocat fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţii sanitar-veterinare, lăsând judeţe întregi cu teritorii imense neacoperite”, a susţinut deputatul PSD.

„Consecinţa imediată: animalele care trebuiau să fie supuse acţiunilor de depistare a bolilor sunt comercializate fără documente şi fără să se cunoască dacă sunt sau nu bolnave. Impactul nociv asupra cetăţeanului: produsele obţinute de la animalele netestate sunt consumate de către proprietarii animalelor şi vândute ulterior către populaţie. Pericolul din farfuria noastră: cumpărăm şi consumăm produse, fără a şti dacă acestea sunt sau nu sigure şi dacă provin de la animale sănătoase”, a subliniat deputatul.

În plus, A.N.S.V.S.A nu a realizat plăţile aferente lunilor februarie-aprilie 2021 către medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii, care deţin contracte de concesiune/prestări servicii pentru realizarea acţiunilor sanitar-veterinare prevăzute în Programul aprobat prin HG 1156/2013: acţiuni de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor, protecţia mediului şi controlul în domeniul siguranţei alimentelor. Nu au fost realizate nici plăţile aferente lunilor februarie-aprilie 2021 conform Legii 236/2019 pentru modificarea şi completarea art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Ca urmare a neachitării plăţilor restante, medicii veterinari din mediul rural sunt în pragul falimentului, întrucât au de plătit impozite şi taxe lunare către stat, salarii, chirii, utilităţi şi credite la bănci.

„Statul are, conform legii, obligaţia să sprijine activitatea de apărare a sănătăţii animalelor, de supraveghere, prevenire şi control al bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului instituţional, juridic şi financiar pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor din domeniul sanitar-veterinar. Dar Statul a uitat de această obligaţie! În zadar au fost semnalate problemele din acest domeniu. Guvernul tace şi nu face !”, a declarat deputatul PSD.

„Când vor fi alocate fondurile pentru efectuarea plăţilor aferente lunilor februarie-aprilie 2021 către medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii ? Când vor fi dispuse verificări la instituţiile abilitate pentru a identifica cauzele ce determină lipsa creditelor de angajament din bugetul alocat către A.N.S.V.S.A? Cine este responsabil pentru calitatea produselor consumate de cetăţeni? Rămân doar nişte întrebări retorice, la care încă aşteptăm răspuns”, a susţinut deputatul Dumitru Coarnă în finalul declaraţiei sale politice.

Deputat PSD
Dumitru Coarnă