Publicat: 23 Iulie, 2019 - 18:23
„eu nu am intrebat cetatenii daca aceasta interdictie trebuie instituita in Legea fundamentala”

Presedintele Klaus Iohannis a precizat, marti, in cadrul unei alocutiuni prezentate la Palatul Cotroceni, ca el nu a intrebat cetatenii la referendumul din 26 mai daca interzicerea amnistiei si gratierii ar trebui sa fie introdusa in Constitutie, asa ca este rolul partidelor sa gaseasca acum cea mai buna solutie pentru implementarea rezultatelor.

A fost prima reactie după un lung proces de meditație personală, a presedintelui Iohannis dupa decizia Curtii Constitutionale de a respins ca neconstitutionala interzicerea amnistiei si gratierii prin articol introdus in legea fundamentala.

"In urma cu cateva zile, Curtea Constitutionala a stabilit ca nu este nevoie de modificarea Constitutiei pentru a interzice amnistia si gratierea coruptilor. In referendumul convocat in 26 mai, eu nu am intrebat cetatenii daca aceasta interdictie trebuie instituita in Legea fundamentala.

Pentru implementarea rezultatelor referendumului este nevoie in primul rand de vointa politica pentru ca acest lucru sa se intample. (...) Este datoria partidelor parlamentare de a gasi forma cea mai potrivita prin care sa transpuna in legislatie optiunea cetatenilor.

Partidele politice au venit cu anumite variante de modificare a Constitutiei, iar unele solutii au fost declarate neconstitutionale. (...) Cele mai multe dintre solutiile cuprinse in proiectele inaintate catre Curte au trecut testul constitutional, asa ca isi vor urma mai departe cursul firesc.

Nu este nicio tragedie ca anumite propuneri din proiectele de modificare a Constitutiei au fost invalidate, asa cum au clamat unele voci in spatiul public. Pur si simplu, partidele vor trebui sa vina acum cu alte variante de schimbare a legislatiei, care sa conduca la acelasi rezultat: transpunerea cat mai urgenta in lege a vointei populare", a declarat presedintele Iohannis, marti, la Palatul Cotroceni.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: