Publicat: 6 Martie, 2020 - 20:42
Share
Se pregătește terenul pentru un institut al lui Iohannis?

Dupa ce guvernarea liberală a desființat cu grăbire institutul Revoluției, fondat de fostul președinte Ion Iliescu, a venit și rândul Institutului Levantului, fondat de Emil Constantinescu. Acțiunea pare destinată a curăța ideologic terenul pe care se va instala un viitor institut al Lui Klaus Iohannis, al cărui profil nu a fost definit încă. Din fericire pentru promotori, Băsescu nu a girat nici un institut, relația sa cu știința și cultura fiind una de respect reciproc.

USR vrea desfiinţarea Institutului Levantului, condus de Emil Constantinescu. Fostul președinte spune că este cea mai importantă iniţiativă pe plan mondial pe care a lansat-o în calitate de preşedinte al Academiei Diplomaţiei Culturale din Berlin.

„Am dorit să transfer României, prin Parlamentul României, iniţiativa Levant pentru pace globală. Este cea mai importantă iniţiativă pe plan mondial pe care am lansat-o în calitate de preşedinte al Academiei Diplomaţiei Culturale din Berlin", declară Emil Constantinescu.

USR spune însă că instituţia condusă de fostul preşedinte al României „mânâncă banii statului”. Peste patru milioane de lei au fost cheltuiți doar anul trecut, dintre care două pe salariile celor 24 de angajaţi.

 

„Un milion de euro nu este justificat pentru Institut, care foloseşte bani publici pentru promovare personală. (...) Se vede foarte clar că priveşte doar vizite oficiale din partea domnului Emil Constantinescu într-o ţară sau alta, într-o conferinţă sau alta, fără un plus valoare cuantificabil pentru diplomaţia culturală din România”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

La rândul său, Emil Constantinescu spune că „Au fost emise în spaţiul public ştiri false. Este o infracţiune. Diferenţa între cifrele difuzate în spaţiul public ca cifre false şi cele reale este diferenţă de 8 milioane de lei, ceea ce este covârşitor".