6 iulie 2022

După proteste de amploare, guvernul ceh renunță la planurile de vaccinare obligatorie

premierul de la Praga, Petr Fiala
Distribuie pe rețelele tale sociale:
FOTO Premier Petr Fiala
Rpublica Cehă a abandonat planurile de vaccinare obligatorie. Miercuri, premierul de la Praga, Petr Fiala, a anunțat că „noul guvern al țării a renunțat la planurile guvernului anterior de a introduce vaccinări obligatorii pentru vârstnici și cei cu anumite profesii”.
„Nu vrem să ne adâncim în crăpăturile societății”, a anunțat Fiala într-o conferință de presă. Se planificase ca cei peste 60 de ani și personalul sanitar să fie vaccinați începând cu luna martie. Cu toate acestea, urmare a mișcării populare, acest proiect nu va persevera.
Fiala a subliniat că guvernul consideră în continuare vaccinarea ca fiind cea mai eficientă modalitate de a face față coronavirusului, dar a spus că nu va forța cetățenii să o respecte. Decretul de vaccinare obligatorie fusese introdus de guvernul anterior.
Deși rata de vaccinare a Republicii Cehe este mai mare decât a altor țări din Europa Centrală și de Est, aceasta este sub media Uniunii Europene. Rata de vaccinare a țării este în prezent de 64 la sută, în creștere față de 56 la sută, în septembrie anul trecut.
Într-o țară de 10,7 milioane de locuitori, 6,7 milioane sunt considerați complet vaccinați. Rapoartele indică faptul că doar 2,8 milioane de oameni din Republica Cehă au primit o injecție de rapel.
Noul ministru ceh al Sănătății, Vlastimil Valek, a declarat că vaccinarea obligatorie a fost „un nonsens de la început”.
Decizia de a se renunță la măsură dictatorială a vaccinării obligatorii a venit după tumultul provocat de aceste planuri. Pe 9 ianuarie, mii de oameni au manifestat la Praga împotriva acestei măsuri, mărșăluind prin Capitală pentru a protesta împotriva vaccinărilor obligatorii pentru anumite grupuri și profesii.
Protestatarii s-au adunat în centrul orașului pentru a pune la îndoială public eficacitatea vaccinurilor actuale și a refuza să vaccineze copiii. Au făcut turul Capitalei scandând „Libertate, libertate”.
Proteste similare au avut loc în acel weekend, iar sâmbătă, 8 ianuarie, au avut loc demonstrații mai mici în mai multe orașe cehe. Manifestațiile au fost ca răspuns la ordinul guvernului anterior, de la începutul lunii decembrie, prin care se impunea vaccinarea celor peste 60 de ani și a celor care exercitau o serie de profesii, precum cadre medicale, polițiști, studenți la medicină și pompieri.
În decembrie, guvernul premierului Andrej Babis a fost înlocuit de un guvern cu cinci partide care a câștigat alegerile parlamentare din octombrie, condus de premierul Petr Fiala. Noul guvern și-a exprimat opoziția față de vaccinările forțate pentru bătrâni și a fost dispus să o anuleze, dar înainte de asta nu a exclus vaccinarea obligatorie pentru unii, în funcție de evoluția pandemiei.
Guvernul și-a anunțat decizia mai devreme decât se așteptau unii, deoarece unii analiști locali se așteptau să-și anunțe decizia la mijlocul lunii februarie.
foto: facebook
A consemnat Ciprian Pop