Publicat: 26 Iunie, 2017 - 14:02

Când nu mai spera că durerile crunte vor dispărea, medicul i-a spus: “Ai învins cancerul! Poţi pleca liniştit acasă!”. Este povestea fericită a Vlad Ceban, un băiat de numai 13 ani care a primit, anul trecut, chiar de ziua lui, un cadou hidos de la viaţă: a fost diagnosticat cu cancer osos, una dintre cele mai dureroase forme ale acestei maladii. 
Totul a pornit în 2016, de la nişte dureri de spate inexplicabile, iar rezultatele tomografice computerizate au relevat adevărul crunt. “Mă iertaţi, doamna Ceban, am depistat la fiul dumneavoastră o tumoare la osul sacru” - aceastea au fost cuvintele care au încremenit-o pe mama copilului. De atunci încolo, mama nu a mai auzit nimic, simţea ca toată viaţa ei s-a oprit în loc şi că toată lumea ei se destramă. Cum îi putea spune băiatului ei drag, care era aşteptat de toţi prietenii lui să sărbătorească aniversarea celor 12 ani, că viaţa a fost nedreaptă cu el? Deşi avea ochii plini de lacrimi şi sfâşiată de durere, mama i-a spus cu un ton blând că nu e nimic grav şi că trebuie să urmeze un tratament de lungă durată pentru a se face bine.
A mai cerut o a doua opinie medicală, sperând că totul e doar un coşmar, dar şi biopsia a pus confirmat verdictul iniţial. Medicii din Republica Moldova erau extrem de rezervaţi cu privire la şansele lui de supravieţuire, însă inima de mamă refuza să renunţe la luptă. A dat zeci de telefoane şi e-mail-uri la clinici din străinătate, însă fără mare succes, deoarece costurile se ridicau la 150.000 – 250.000 de Euro. Speranţa Rodicăi a renăscut atunci când a fost sunată de Spitalul Medical Park din Istanbul şi a aflat că şansele lui de supravieţuire sunt foarte mari dacă Vlăduţ începe de urgenţă tratamentul, iar costurile se ridică la 86.000 de Euro, bani care pot fi plătiţi în rate.