29 ianuarie 2022

„E Vremea Ta” – interviu în exclusivitate cu directorul Servicului Copernicus de Monitorizare a Atmosferei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„E Vremea Ta” – interviu în exclusivitate cu directorul Servicului Copernicus de Monitorizare a Atmosferei, Vincent-Henri Peuch, sâmbătă, 13 noiembrie, de la ora 18:55.

Lunar, emisiunea TVR 2 „E Vremea Ta” informează referitor la concluziile experţilor despre starea planetei. Sâmbătă, 13 noiembrie, aflăm cum a fost luna octombrie a acestui an. Octombrie 2021 a ocupat locul al treilea în clasamentul global al celor mai călduroase luni octombrie de la debutul înregistrărilor meteorologice satelitare, în 1979, au anunţat administratorii Serviciului Copernicus privind schimbările climatice.

Potrivit cercetătorilor, doar lunile octombrie din anii 2015 şi 2019 au fost mai calde – şi acel surplus termic a fost doar „marginal”. Temperaturile la nivel global au fost cu 0,42 grade Celsius mai ridicate decât media anilor 1991-2020.

La Conferinţa ONU pentru combaterea schimbărilor climatice de la Glasgow, COP 26, statele semnatare au fost îndemnate să îşi revizuiască angajamentele luate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră începând chiar din 2022. Este necesară eliminarea treptată a subvenţiilor pentru cărbune, petrol şi gaze care produc dioxid de carbon. De asemenea, pentru a se limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius, emisiile de dioxid de carbon CO2 trebuie să scadă, până în 2030, cu 45% faţă de nivelul din 2010.

Familia de sateliţi Sentinel sunt ochii aţintiţi spre Pământ ai programului Copernicus pentru a oferi o imagine cuprinzătoare a „sănătăţii” acestuia – fie că este vorba de atmosferă, oceane, calote glaciare, suprafeţe de uscat. Datele culese de aceştia sunt disponibile 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. Aerosolii, ozonul şi alte gaze reactive, precum dioxidul de azot, determină calitatea aerului din jurul nostru, afectând sănătatea umană şi speranţa de viaţă, dar şi sănătatea ecosistemelor. Praful, nisipul, fumul şi aerosolii vulcanici afectează funcţionarea în siguranţă a sistemelor de transport, disponibilitatea energiei cu generare solară, formarea norilor şi a precipitaţiilor, teledetecţia prin satelit a uscatului, oceanelor şi atmosferei. Datele furnizate de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice sunt publice, accesibile oricui este interesat de evoluţia planetei.

Vincent-Henri Peuch conduce Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei şi este director adjunct al Centrului European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu. A lucrat pentru Meteo-France timp de 15 ani şi este un om de ştiinţă respectat la nivel internaţional în problemele legate de mediul atmosferic. Este membru al mai multor comitete ştiinţifice şi consultative internaţionale, inclusiv pentru Agenţia Europeană de Mediu şi Organizaţia Meteorologică Mondială.
Nu rataţi sâmbătă, 13 noiembrie, de la ora 18:55, o ediţie specială „E Vremea Ta” realizată de Cristina Dănilă, producător: Raluca Stroe Brumariu.