Publicat: 7 August, 2014 - 12:12
Share

Epidemia de Ebola a făcut peste 930 de morți în Africa de Vest, determinând Liberia să decreteze stare de urgență, Nigeria, care a înregistrat o a doua victimă, să încerce să beneficieze de un tratament experimental american, iar Sierra Leone să mobilizeze sute de militari în jurul centrelor în care se află bolnavi de Ebola pentru a supraveghea respectarea măsurilor de carantină, relatează joi AFP.

Tratamentul, care nu a fost niciodată testat pe oameni, a atenuat simptomele în cazul a doi pacienți americani, dând speranțe țărilor confruntate cu această maladie, care are o rată foarte mare a mortalității și împotriva căreia nu există nici un vaccin. 

Întrebat despre oportunitatea acestui tratament în Africa, președintele american, Barack Obama, a rămas totuși prudent: ''Cred că trebuie să lăsăm știința să ne ghideze. Și nu cred că avem toate informațiile pentru a stabili dacă acest medicament este eficient''. 

Ministrul nigerian al sănătății, Onyebuchi Chukwu, declara că a contactat autoritățile sanitare americane (Centrul de control și prevenție a maladiilor, CDC) pentru a vedea dacă este posibil să beneficieze de acest tratament, după ce o infirmieră a decedat la Lagos, cel mai mare oraș din Africa Subsahariană. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că va sesiza un comitet de etică în legătură cu o eventuală utilizare a acestui tratament. Comitetul de urgență al OMS în problema regulilor sanitare internaționale s-a întrunit printre altele pentru a stabili dacă epidemia reprezintă ''o urgență de sănătate publică la scară mondială'', susceptibilă de a antrena măsuri la nivel global. 

Autoritățile sanitare americane au ridicat miercuri alerta lor sanitară la nivelul 1, cel mai înalt, pentru a răspunde mai bine epidemiei de Ebola, a declarat Tom Skinner, purtător de cuvânt al CDC. ''Este prima dată din 2009 când este declanșată această alertă maximă. Ea a fost introdusă atunci pentru pandemia de gripă H1N1'', a precizat Skinner. 

Joi are loc prima repatriere în Europa a unei persoane atinse de virus, un misionar spaniol în vârstă de 75 de ani.