31 iulie 2021

Ebrahim Raisi a câștigat alegerile prezidențiale din Iran

Ebrahim Raisi preseinte IRAN
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Șeful comisiei electorale a țării a raportat că, clericul Ibrahim Raisi a obținut 17,8 milioane de voturi dintr-un total de 28,6 milioane de buletine de vot numărate, deși nu este totalul final, fapt care, de asemenea, indică o participare mai mică decât la scrutinele anterioare,  peste 59 de milioane de iranieni au fost chemați la urne.

Clericul ultraconservator Ebrahim Raisi, șeful justiției, a obținut o victorie la alegerile prezidențiale din Iran, conform rezultatelor preliminare, și a fost deja felicitat de rivalii săi.

Șeful comisiei electorale din țară și viceministrul de interne, Yamal Orf, a raportat că Raisi a obținut 17.800.000 de voturi dintr-un total de 28.600.000 de buletine numărate până acum, adică 62% din voturi.

Aceste 28,6 milioane de voturi, deși nu sunt totalul final, indică o participare mai mică decât rundele anterioare, deoarece peste 59 de milioane de iranieni au fost chemați la urne.

Ceilalți trei candidați au fost Mohsen Raisi, care a obținut 3,3 milioane de voturi; 2,4, Abdolnaser Hemati; cu un milion voturi, urmat de Amirhosein Qazizadeh Hashemi.

Singurul candidat moderat la alegeri, fostul guvernator al Băncii Centrale Hemati, l-a recunoscut pe clericul ultraconservator drept câștigător într-un mesaj publicat pe contul său de Instagram.

Hemati și-a exprimat speranța că următorul guvern, care va prelua mandatul în august, „va îmbunătăți situația populației și va genera mândrie pentru Republica Islamică”.

„Alegerile au demonstrat încă o dată că națiunea iraniană nu ezită să protejeze și să consolideze sistemul islamic”, a spus Rezai în mesajul său.

La alegerile prezidențiale desfășurate ieri, victoria lui Raisi a fost clară, datorită slăbiciunii adversarilor săi, iar ceea ce a generat mai multă incertitudine a fost participarea, foarte importantă pentru legitimarea sistemului teocratic iranian.

Actualul președinte, moderatul Hasan Rohani, l-a felicitat pe președintele ales, deși fără să-l numească, deoarece prin lege, trebuie să aștepte anunțul oficial al rezultatelor.

„Este clar cine a fost ales de oameni (…) Sperăm că în următoarele 45 de zile va fi mai bine pentru următorul guvern, atât în ​​ceea ce privește sancțiunile, cât și coronavirusul”, a adăugat el, făcând aluzie la unele dintre problemele țării pe care Rohani că trebui să încerce  să le rezolve în  mandatul său.

Foto Europa libera- Ebrahim Raisi

 

Ciprian Pop