Publicat: 26 Iulie, 2012 - 13:38
Share

Fostul Consiliu Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost constituit pe criterii politice, iar noul consiliu va fi format din persoane nominalizate de universităţi, a declarat Joi ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu.

"Consiliul Naţional de Atestare a fost constituit din păcate pe criterii politice şi lucrul acesta este teribil de nefericit, de aceea noi am luat decizia acum să reconstruim acest consiliu din propunerile universităţilor. Nu vreau ca numirea să se facă din pixul ministrului, ci pur şi simplu am trimis către universităţi solicitarea de a nominaliza cadre didactice din fiecare universitate în toate consiliile prevăzute de lege şi din nominalizările făcute de universităţi vom reconstrui acest consiliu. (...) CNATDCU va fi funcţional de la 1 septembrie, acum toată lumea e în vacanţă şi niciodată nu s-a întrunit în vacanţă, deci să nu credeţi că este o excepţie această perioadă", a declara ministrul Educației.

Andronescu a precizat că în ceea ce priveşte teza de doctorat a premierului Victor Ponta, problema acuzaţiilor de plagiat a fost rezolvată în cadrul mediului academic.

"Aşa cum ştiţi, ministrul n-are implicaţii directe într-o asemenea suspiciune, dar există structuri instituţionale care sunt abilitate de legea domnului Funeriu să ia aceste decizii. A fost suspiciunea legată de teza domnului Ponta, este acum în lucru suspiciunea legată de teza doamnei Kovesi, sunt foarte multe asemenea cazuri. Se rezolvă într-o manieră instituţională. După părerea mea, nu este o problemă care trebuie să capete conotaţii politice. Este o problemă a mediului academic şi se rezolvă pe criteriile şi în conformitate cu procedurile academice. Consiliul Naţional de Etică, potrivit legii pe care a promovat-o guvernul condus de domnul Boc, este abilitat să decidă în legătură cu demnitarii. Au decis în legătură cu teza domnului Ponta, ca să ia decizia au constituit o comisie din jurişti, pentru că fiecare domeniu are specificitatea lui şi ştiu foarte exact lucrul acesta, şi, sigur, vor decide şi în legătură cu teza doamnei Kovesi şi cu celelalte cazuri, de aici înainte", a mai spus ministrul Educației.