25 septembrie 2022

Echipajele operative au acţionat pentru stingerea celor 49 incendii înregistrate la nivel naţional

Panoramic firefighters using Twirl water fog type fire extinguisher to fighting with the fire flame from oil to control fire not to spreading out. Firefighter and industrial safety concept.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bilanţul misiunilor din ultimele 24 de ore

Echipajele operative au fost prezente la datorie pentru intervenţia imediată la solicitările cetăţenilor şi gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă produse la nivel naţional.

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor şi animalelor din medii ostile vieţii reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.285 misiuni desfăşurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (22.09.2022).

La nivel naţional, 1.063 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe solicitări de sprijin fiind înregistrate în zona Bucureşti-Ilfov (262 cazuri), urmată de judeţele Mureş (58 cazuri), Sibiu (45 cazuri), Braşov (42 cazuri) şi Timiş (40 cazuri).

În ultimele 24 de ore, echipajele operative au acţionat pentru stingerea celor 49 incendii înregistrate la nivel naţional şi au gestionat cu promptitudine 166 de misiuni pentru protecţia comunităţilor.

De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, pompierii au salvat cinci persoane aflate în dificultate.

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în patru cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În urma acestor evenimente, o persoană şi-a pierdut viaţa în judeţul Sibiu.

În perioada de referinţă, la nivel naţional au fost transmise şase mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT dintre care un mesaj privind dispariţia unui copil, ce a vizat judeţul Giurgiu; cinci mesaje privind prezenţa animalelor sălbatice, în judeţele Argeş (1) şi Harghita (4).

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

O intervenţie complexă a avut loc ieri, în judeţul Vaslui, unde colegii noştri au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje din localitatea Lipovăţ. La sosirea echipajelor de intervenţie, flăcările se manifestau cu violenţă la depozit, existând riscul de propagare la o locuinţă aflată în apropiere şi la un adăpost de animale. După aproximativ patru ore de luptă continuă cu flăcările, incendiul a fost stins fără a fi înregistrate victime.

O misiune care a presupus efort susţinut din partea pompierilor militari bucureşteni a avut loc ieri, în localitatea Chiajna, judeţul Ilfov, unde echipajele de stingere au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă. Forţele de intervenţie ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta violent, generalizat, pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp. Pe timpul operaţiunilor de stingere din interiorul locuinţei a fost extrasă o persoană decedată (bărbat, 53 ani). Flăcările au fost lichidate în limitele găsite.

Un accident rutier s-a petrecut ieri, în judeţul Neamţ. Un autoturism în care se afla doar şoferul a părăsit carosabilul şi a lovit un branşament de gaz. Ajunşi la locul solicitării, colegii noştri au constatat că în urma evenimentului rutier, conducătorul autoturismului a rămas încarcerat. Echipajul de descarcerare a acţionat cu ajutorul echipamentelor din dotare şi a extras victima, ulterior, după acordarea primului ajutor medical, aceasta a fost transportată la spital.

Pentru acoperirea în cele mai bune condiţii a misiunilor din dinamică, 219 pompieri salvatori şi 151 mijloace tehnice se află la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.

În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel naţional rămân în atenţia Centrului Operaţional Naţional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieţi.

Nu uitaţi! Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro.

Sursa foto Pixabay