13 august 2022

Echipamentele de monitorizare ale ANCOM, la expo-conferinţa internaţională BSDA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 18 – 20 mai 2022, ANCOM participă, în calitate de expozant, la expo-conferinţa internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – Black Sea Defense and Aerospace (BSDA), care este organizată în cadrul Complexului ROMAERO Băneasa.

„Este pentru prima dată când expunem echipamentele noastre de monitorizare în cadrul unui eveniment de asemenea anvergură. ANCOM monitorizează şi controlează utilizarea resurselor de spectru prin intermediul unui sistem de monitorizare alcătuit din staţii fixe şi mobile de monitorizare, sisteme de goniometrie şi geolocalizare, precum şi din autospeciale dotate cu echipamente specifice pentru verificarea calităţii şi acoperirii cu servicii de comunicaţii. Totodată, dorim să prezentăm vizitatorilor şi instrumentele dezvoltate de ANCOM pentru utilizatorii de servicii de comunicaţii electronice. Sperăm ca vizitatorii expo-conferinţei BSDA să afle cât mai multe informaţii relevante cu privire la echipamentele şi activitatea Autorităţii”, a declarat preşedintele ANCOM, Vlad STOICA.

Echipamentele de monitorizare ale ANCOM

ANCOM participă pentru prima oară la Black Sea Defense & Aerospace – BSDA în calitate de expozant. Autoritatea expune echipamente din Sistemul Naţional de Monitorizare a Spectrului (SNMS) din dotarea instituţiei, respectiv staţii mobile de monitorizare a spectrului şi autospeciale care sunt utilizate atât pentru măsurarea gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă, cât şi pentru activitatea de monitorizare a spectrului de frecvenţe radio din România.

Instrumentele ANCOM

În acelaşi timp, reprezentanţii Autorităţii vor oferi vizitatorilor informaţii complete despre instrumentele de informare dedicate utilizatorilor de comunicaţii electronice din România: www.monitor-emf.ro şi www.aisemnal.ro.

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic generat de emiţătoarele utilizate pentru furnizarea serviciilor radio-TV şi de telefonie mobilă (inclusiv 2G, 3G, 4G, 5G) sau de către alte staţii de radiocomunicaţii prin intermediul celor 150 de senzori ficşi care funcţionează permanent şi care sunt amplasaţi în Bucureşti şi alte 103 localităţi din ţară. În acelaşi timp, Autoritatea realizează măsurători ale intensităţii câmpului electromagnetic cu echipamentele mobile aflate în dotarea instituţiei.

Rezultatele tuturor măsurătorilor sunt publice pe www.monitor-emf.ro şi orice persoană interesată sau îngrijorată poate avea acces la informaţii cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România prin intermediul unei surse unice şi permanent actualizate, putând analiza inclusiv variaţiile în timp ale acestora.

Harta naţională de acoperire cu servicii de voce mobilă – www.aisemnal.ro este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România.

www.aisemnal.ro cuprinde informaţiile obţinute în urma derulării de către ANCOM a unor campanii de măsurare a gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă derulate în fiecare an începând cu 2019. Astfel, utilizatorii pot vedea evoluţia gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în anii 2019, 2020 şi 2021, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu servicii de comunicaţii mobile la nivel naţional.

Harta cuprinde şi localităţile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, fiind identificate şi reprezentate 298.674 de puncte cu risc potenţial de intrare în roaming involuntar din localităţile aflate la o distanţa de cel mult 15 km de graniţele ţării.

Recent, ANCOM a demarat campania de măsurare a gradului de acoperire cu semnal mobil în România pentru anul 2022.

BSDA 2022

Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) are loc o dată la doi ani începând cu anul 2007 şi este unul dintre cele mai mari evenimente din domeniul industriei de apărare de la nivel mondial.

Cea de-a 8-a ediţie a evenimentului, care are loc în perioada 18 – 20 mai 2022 la Complexul ROMAERO Băneasa, este organizată de TNT Production România cu sprijinul MApN, MAI şi al Ambasadei S.U.A la Bucureşti.

La eveniment participă expozanţi din întreaga lume care prezintă celor interesaţi echipamente şi autovehicule utilizate în scopul apărării terestre, aeriene şi maritime. Totodată, sunt prezentate şi echipamente şi servicii conexe industriei de apărare.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.ro, www.portabilitate.ro si www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu servicii de voce mobilă a localităţilor, drumurilor naţionale şi judeţene din România, accesaţi www.aisemnal.ro.