21 mai 2022

Eclipsa de soare de mâine, periculoasă pentru ochi! Avertizarea unui oftalmolog: ”Privitul fără protecție, sau folosind improvizații poate duce la arsuri ireversibile ale retinei, chiar și la pierderea vederii”

ecli
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Eclipsele, fie ele de soare sau de lună, sunt un fenomen extrem de spectaculos, mai ales pentru copii, care sunt mereu nerăbdători să descopere ceva nou. Anul acesta vom avea o singură eclipsă parțială de soare vizibilă de pe teritoriul României, mai exact, din zona de Nord a țării. Aceasta se va întâmpla mâine, în jurul orei 13.00 (graficul exact îl aveți atașat).

Atunci când eram mici, auzeam tot felul de povești despre cum vârcolacii au mâncat soarele sau despre cum să afumăm o sticlă cu o lumânare și să admirăm ”în siguranță” fenomenul ceresc. Treburile nu stau chiar așa și, dacă urmăm acest gen de sfaturi, există șanse crescute să ne afectăm grav și ireversibil vederea.

Medicii oftalmologi sunt fermi în ceea ce privește protecția ochilor în timpul eclipsei: NU trebuie să privim cu ochiul liber, sau prin tot felul de dispozitive improvizate către soare. Nici măcar ochelarii de soare nu ne pot proteja. Pentru a admira fenomenul astral, este obligatoriu să folosim ochelari cu lentile speciale pentru acest lucru.

”Privitul fără protecție, sau folosind improvizații, poate afecta celulele fotosenzitive de la nivelul retinei, fapt ce duce la retinopatie solară. Mai concret, scade acuitatea vizuală și se produc arsuri retiniene. Dacă se întâmplă acest lucru, nu veți simți niciun disconfort pentru că retina nu are receptori de durere. Trebuie să luați în considerare că arsurile retiniene sunt ireversibile și pot duce la pierderea completă a vederii”, spune dr. Rareș Bodnariuc, medic primar specialist chirurgie oftalmologică

Potrivit acestuia, severitatea afectării retinei depinde de timpul expunerii neprotejate a ochilor la radiațiile solare.

”În urma unei expuneri de foarte scurtă durată, putem experimenta alterarea culorilor, deformări ale obiectelor sau observarea unor puncte negre în câmpul vizual. În mod normal, aceste manifestări se estompează în câteva săptămâni. Copiii și tineri sunt cei mai expuși retinopatiei solare, în special din cauza curiozității specifice vârstei (vor dori să privească îndelung fenomenul astral, astfel provocând daune considerabile ochilor), dar și a faptului că ei au cristalinul mai transparent în prima parte a vieții, ceea ce permite transmiterea unei cantități mai mari de radiații către retină”, atrage atenția dr. Bodnariuc, precizând că niciun fel de lentile de ochelari de soare, sticle colorate sau altfel de improvizații nu sunt potriviți pentru a vă proteja ochii în această situație.

Dacă nu aveți ochelari speciali pentru vizionarea eclipsei, o variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton. Sau, având în vedere că în România nu se va vedea decât o acoperire foarte mică (maxim 2% în Satu Mare), o puteți urmări LIVE pe canalul YouTube al NASA: https://www.youtube.com/watch?v=HMgKCOm4uOQ

Următoarea eclipsă de soare vizibilă din România va fi abia în octombrie 2022.