Publicat: 10 August, 2017 - 16:43

ECOREC, societatea care administrează depozitul de deşeuri Glina a fost în ultima vreme ținta unor atacuri desfășurate sub forma unei campanii de presă pe mai multe canale media.  

Astfel, în urma apariției raportului prezentat în data de 24.07.2017 de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Ilfov în care populația din zonă este informată despre poluarea apei de la robinet, pe anumite canale media a apărut știrea falsă că această poluare este cauzată de groapa de gunoi de la Glina, deși în raportul care poate fi consultat aici: http://dspilfov.ro/anuntilfov.pdf nu se face nicio referire la cauzele poluării. 
În plus, experții societății au explicat în detaliu motivele pentru care este imposibil ca activitățile de la groapa de gunoi să cauzeze poluarea aerului sau a apei în zona și anume: 

1.    Apa din pânza freatică (Nisipurile de Mostistea) este poluată ‘istoric’,  lucru cunoscut de peste 50 ani de către autorități. Poluarea s-a produs din cauza lipsei canalizarii în zonele rurale și de aici a rezultat creșterea concentrației de amoniu (de 7 ori) și de îngrășamintele chimice (azotat de amoniu) utilizate în exces. 

2.    Curgerea apei subterane în zona Varasti-Vidra-Berceni-Glina se face aproximativ pe o direcție generală de la sud la nord, conform Administrației Naționale “Apele Române”, deci dispre sate înspre groapa de gunoi. Apa din satele menționate ajunge dinspre acestea înspre zona gropii de gunoi, nu invers, deci este practic imposibil ca aceasta sa fie infestată din cauza deșeurilor depozitate aici. 

3.    În zona gropii Glina și în vecinătate, studiile hidrogeologice arată că apa din pânza freatică are sensul de curgere dinspre câmpul înalt (pe care sunt localitățile Leordeni și Glina) spre groapă, prin urmare este  exclusă poluarea apei din puțurile localnicilor de către groapa Glina. Diferența de nivel este de peste 20 m între localități și groapa Glina.  

4.    La robinetele din localitațile menționate apa este furnizată de operatori locali responsabili de calitatea acesteia. 
În legatură cu falsa acuzație că la groapa Glina s-ar depozita cianuri, Ecorec atrage atenția că aceasta are ca sursă o tentativă nereuşită a firmei Global Eco Center Iaşi SRL care, în luna septembrie a anului 2010, a încercat să depoziteze la Glina substanţe insuficient tratate dar care erau însoţite de documente false din care reieşea că acele deşeuri pot fi depozitate în cadrul oricărui depozit pentru deşeuri municipale. Neregulile referitoare la aceste deşeuri au fost constatate la acea vreme chiar de către angajaţii ECOREC SA care au oprit de la depozitare aceste deşeuri şi au sesizat la acea vreme autorităţile competente. Toată cantitatea de deşeuri pe care Global  Eco Center Iaşi a încercat să o depoziteze a fost atunci inventariată, sigilată şi stocată temporar la ECOREC pe o platformă betonată, conform unei proceduri stricte stabilită de către Garda Naţională de Mediu şi de Serviciul de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Ilfov. În data de 09.12.2010 toată cantitatea de deşeuri a fost preluată de către Global Eco Center şi transportată pentru neutralizare la o societate specializată din Câmpulung Muscel sub atenta supraveghere a instituţiilor abilitate. 

Tentativa eşuată a societăţii Global Eco Center de a depozita deşeuri netratate, dar declarate în acte ca fiind neutralizate face obiectul Dosarului penal nr. 501/P/2012 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică unde societatea ECOREC a avut doar calitatea de martor. 
În cei 16 ani în care ECOREC SA şi-a desfăşurat activitatea la depozitul Glina, societatea a făcut obiectul a peste 50 de controale din partea autorităţilor de mediu şi implicit ale Gărzii de Mediu şi niciodată nu a fost sancţionată pentru import de deşeuri, pentru depozitare de deşeuri periculoase infestate cu cianuri, pentru poluare sau pentru depăşiri ale valorilor stabilite de actele normative privind emisiile, imisiile şi pentru periclitarea sănătăţii populaţiei. 
 

Localizare: 

Geolocation is 44.38976419999999, 26.233500899999967