20 octombrie 2021

Edith Piaf – „vrăbiuţa” cu triluri de privighetoare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Noua premieră, montată la început de an, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi aduce în prim plan imaginea legendară a chanssonetistei franceze, Edith Piaf.

În luna iubirii (februarie), spectacolul Edith Piaf – o viaţă a fost un mesaj cald, simplu şi profund, transmis de echipa revistei gălăţene spectatorilor săi, un arc peste decenii şi curente, o întoarcere în boema viaţă pariziană din prima jumătate a secolului XX.

Viaţa tumultoasă, incredibilă a celebrei cântăreţe a inspirat atât pe creatorii de teatru cât şi pe cei din domeniul cinematografiei. Emblematic rămâne filmul „La vie en rose”, realizat în anul 2007, în regia lui Olivier Dahan, cu Marion Cotillard în rolul principal care a obţinut 2 premii şi o nominalizare Oscar, un premiu Globul de Aur, o nominalizare Berlin şi 3 nominalizări la Academia Europeană de Film.

La Galaţi, Dan Mirea, în triplă calitate de scenarist, regizor şi scenograf a creat un spectacol modern, în care simbolurile transmit direct mesajul artistic în mintea spectatorului, fără mult text, fără multe detalii, fără interpretări personale. La final, ceea ce rămâne este meditaţia fiecăruia asupra vieţii, asupra artei şi întrebările existenţiale care ne urmăresc pe drumul spre casă, al căror răspuns îl găsim în melodiile celebrei chassonetiste.

Creat şi montat într-un timp scurt, spectacolul impresionează prin spontaneitate şi prospeţime, cu o scenografie dinamică, în care schimbările sunt realizate uneori chiar de interpreţi, cu efecte de lumini şi costume sugestive.

Rolul principal a fost încredinţat Cristinei Vasopol, un nume de referinţă a scenei revuistice gălăţene, care s-a impus în ultimii ani şi în plan naţional. Calităţile vocale bine cunoscute şi apreciate atât de public cât şi de specialişti, sunt dublate în această producţie de recitalul actoricesc pe care Cristina Vasopol îl parcurge de-a lungul spectacolului. Minuţioasă în studierea vieţii, personalităţii şi a stilului de cânt a personajului interpretat, artista gălăţeană a urmat întocmai indicaţiile regizorale, aducându-ne aminte de adevărata Edith Piaf aşa cum a fost.

În roluri secundare, Florentina Andronic, Valentin Vasopol, Viorica Mărăndici, Paul Nedelcuţă, Irina Popa, Paul Buţa, Mariana Pisică, Anton Mihail, Cristina Ionaşcu, Alexandru Tatu, Adina Lazăr, Andrei Ardeleanu, Cristina Dobre, Marian Neculcia, Adina Gurenciuc, Costel Donose, Doina Munteanu, Gheorghe Racoviţă, Victoria Sorocaleti, Alexandru Dobre, Alexandra Tărăbuţă, Ovidiu Ghioc, Maria Macovei, Vasilică Burcuş, Paul Sima, Ionuţ Ţurlea, Valentin Iumen, Andrei Antohi, Rodica Dorojan, Alexandru Macovei, Daniela Radu şi Paul Adămiţă au completat paleta personajelor şi au dinamizat scenele, contribuind din plin la evoluţia spectacolului. O menţiune specială o facem pentru prezenţa celor două tinere interprete care au întruchipat-o pe Edith Piaf copil şi adolescentă, respectiv Cristina Tabac (o apariţie inocentă şi dulce, dezinvoltă şi sensibilă) şi Elena Herţa (care ne-a încântat cu vocea ei în La Marseillaise, imnul Franţei, şi piesa La vie en rose).

Muzica este cea care va fi liantul scenelor şi etapelor din viaţa marei artiste, realizatorii alegând ca laitmotiv un fragment din Les amants d’un jour, care, interpretat la pian de fiecare dată cu alt sens şi culoare de muzicianul Nicolae Mantu (care a semnat şi orchestraţiile pieselor prezentate în spectacol), anticipa emoţional următoarea scenă. Rând pe rând au răsunat melodii celebre şi impresionante din repertoriul artistei, interpretate cu aplomb de Cristina Vasopol şi orchestra de revistă: Milord, Padam Padam, La foule, Non, je ne regrette rien ş.a.

Edith Piaf – o viaţă este un spectacol ce trebuie văzut, un spectacol care emoţionează şi încântă deopotrivă, o realizare de excepţie a actualei echipe a revistei gălăţene.