6 iulie 2022

Ediţia 2021 a Concursului Naţional de Dramaturgie are un câştigător!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ediţia 2021 a Concursului Naţional de Dramaturgie are un câştigător! După o deliberare strânsă, juriul a decis că textul care va fi montat pe scena Teatrului Naţional din Timişoara este Copiii nopţii de Radu Andrei.

Juriul Concursului Naţional de Dramaturgie a fost alcătuit din prof. univ. dr. Nicolae Mandea, teatrologul Călin Ciobotari şi Codruţa Popov, consultant artistic al Teatrului Naţional. Din cele 30 de propuneri intrate în concurs, juriul a selectat următoarele texte: Stockholm de Ana Sorina Corneanu, Medeea. Furie de Radu Popescu, Noul profet de Radu Popescu şi Copiii nopţii de Radu Andrei. Cele patru texte au fost dezvoltate în cadrul FEST-FDR, în seria de ateliere de dramaturgie Atelierele CND, în echipe formate din actorii şi regizorii Teatrului Naţional din Timişoara; la ateliere au participat şi autorii, atât fizic, cât şi on-line. În perioada 2-5 septembrie, cele patru piese au fost prezentate în lectură publică, în cadrul proiectului Teatru-lectură în Parcul Civic, proiect cultural cuprins în programul cultural TM 2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului şi al Consiliului Local Timiş.

Între cele patru texte finaliste a fost o competiţie puternică, toate având reale calităţi dramaturgice şi un foarte mare potenţial pentru punerea în scenă. Astfel, monodrama Stockholm transcende docudrama printr-o construcţie dramatică foarte bine susţinută, incluzând supratema memoriei şi având toate datele pentru un recital actoricesc emoţionant şi complex.

Noul profet este un text ofertant, pentru doi actori, un text cu o rigoare dramaturgică admirabilă care, creionând relaţia dintre un declasat şi un reprezentant al middle class corporatist aflat într-o criză existenţială, reia o temă de mare actualitate, evadarea din „sistem” şi sindromul burnout, dar şi, în subsidiar, insistă asupra nevoii de epifanie a unei societăţi alienate.

Medeea: furie deconstruieşte mitul şi îl reconstruieşte astfel încât să servească o serie de teme lansate de autor: rasism, paternitate, sexualitate etc. Textul este de interes şi ar putea fi suportul unui spectacol care depăşeşte speculaţia filozofică asupra subiectului prin imagine teatrală şi sensibilizare a percepţiei.

În procesul de jurizare, membrii au apreciat parcursul pieselor de la literatură la text dramatic, precum şi impactul acestora la publicul prezent la lecturile din cadrul proiectului Teatru-lectură în Parcul Civic. În acest context, Copiii nopţii a fost piesa care, în lucrul cu actorii, a susţinut şi a dezvoltat cel mai bine din punct de vedere scenic temele şi forma abordată, acesta fiind un indicator determinant în stabilirea textului câştigător.

„Radu Andrei debutează în dramaturgie cu această piesă plasată în mediul tinerei generaţii care, iată, găseşte în el o voce clară, puternică şi – important în contextul polarizării discursului public (fie el şi cultural) – caldă, empatică. Personaje între 20 şi 30 de ani, lumea garsonierelor şi a camerelor de cămin, dar şi o lume a ficţiunilor, a muzicii, a nevoii de emoţie, o lume în care personajele mai au candoare şi mai pot trăi miraculosul, chiar dacă el apare, improbabil, pe un coridor de cămin studenţesc, în miez de noapte. Cu un simţ ascuţit al constructului scenic şi al dezvoltării temelor, autorul vorbeşte în Copiii nopţii despre maturizare şi o face cu lumina şi întunericul, cu idealismul şi cu acea falsă blazare proprii vârstei tinere, cu încrederea şi cu spaimele despărţirii de mediul familial şi intrării în lumea adulţilor”, se precizează în Argumentul anunţat de preşedintele juriului duminică seara, la Sala 2, în închiderea FEST-FDR.

Cele patru texte din cadrul proiectului Teatru-lectură în Parcul Civic se reîntorc la autorii lor, îmbogăţite prin experienţa reprezentării în spectacole-lectură. Variantele finale vor fi publicate în volum, iar Copiii nopţii de Radu Andrei va fi prelucrat în continuare în dimensiunea practicii de scenă, proiectul urmând să fie finalizat printr-un spectacol produs de Teatrul Naţional din Timişoara.