27 septembrie 2022

Ediţia a patra a Rezidenţei FemArt pentru femeile cineast

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) anunţă lansarea pe 10 mai a Concursului de proiecte Rezidenţa FemArt 2021, pentru selecţia proiectelor de lung metraj a cinci cineaste aflate la început de carieră. Programul face parte dintr-un proiect amplu al asociaţiei, FemArt Film Fest, dedicat femeilor cineast, ajuns anul acesta la cea de a patra ediţie.

Concursul organizat de ARFC se adresează tuturor absolventelor unei facultăţi de film de naţionalitate română sau cu rezidenţa în România, care au scris, realizat sau produs până în prezent cel puţin un film de scurtmetraj (scenariste, regizoare sau producătoare) şi se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau al doilea film de lungmetraj.

Tematica Rezidenţei FemArt 2021 urmăreşte promovarea filmelor care propun forme novatoare sau aparţin genului fantastic şi reprezintă un prim demers în iniţierea unei platforme pentru dezvoltarea formala a genurilor si limbajului cinematografic. O altă condiţie pentru participarea la concursul de proiecte este ca, în momentul aplicaţiei, canditatele să aibă scris deja un draft de scenariu sau un treatment de minimum 12 pagini pentru un lungmetraj.

„La a patra ediţie, venim cu noutăţi: Rezidenţa FemArt 2021 lansează posibilitatea înscrierii şi pentru scenariste sau producătoare, nu numai pentru regizoare. Anticipăm vremurile ce vin şi punem focus pe filme ce propun forme cinematografice novatoare sau care aparţin genului fantastic. Arta cinematografică este în transformare, ca şi realitatea ce ne înconjoară, iar percepţia noastră şi tehnologia capătă noi dimensiuni. Pentru aceasta rezidenţă dorim să stimulăm scrierea de proiecte; ne dorim echipe mixte – poate fi selecţionat, de exemplu, proiectul unui regizor dacă este scris sau produs de o femeie; dorim să susţinem avangarda, să fim printre cei care ajută filmele zilei de mâine să prindă formă. Mulţumim din nou AFCN, precum şi partenerilor care ne însoţesc în acestă aventură.” – Anca Damian, fondatoare ARFC.

Rezidenţa FemArt va include o săptămână intensivă de lucru cu specialişti, dar şi o serie de evenimente conexe, precum proiecţii de film, masterclass-uri şi sesiuni de pitching care vor avea loc la începutul lunii octombrie 2021 la Bucureşti. La finalul acestei perioade, vor fi acordate alte trei premii: o bursă în valoare de 1.750 de euro, o bursă de tip consultanţă de scenariu şi una de participare la o platforma internaţională de co-producţie.

Înscrierile pentru Concursul de proiecte Rezidenţa FemArt se vor primi în perioada 10 mai – 30 iunie 2021, prin completarea şi depunerea unui dosar online. Informaţii privind conţinutul dosarului de înscriere, precum şi alte detalii vor fi publicate pe website-ul organizaţiei www.arfc.ro, începând cu data de 10 mai 2021.

În luna august 2021, în urma analizării tuturor proiectelor primite, juriul va desemna cinci finaliste care vor lua parte la o săptămână intensivă de lucru pentru dezvoltarea proiectului pe care l-au trimis în concurs. Printre criteriile de evaluare ale proiectelor se numără calitatea aplicaţiei evaluată prin analiza filmului/filmelelor realizate anterior, importanţa temei pentru contemporaneitate, originalitatea subiectului, potenţialul artistic, dar şi textul scenariului, care ar trebui să ofere premisele unui film personal, de autor.

Câştigătoarele vor lucra alături de nume importante din cinematografie românească şi internaţională şi vor participa la diferite ateliere şi proiecţii de film, dezvoltându-şi, astfel, abilităţile profesionale.

Rezidenţa FemArt este un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), realizat cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România şi Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România şi cu Art No More – Premiile Sofia Nădejde.

Parteneri media: AGERPRES, Bookhub, Bucureşti FM, CAŢAVENCII, E-Zeppelin, Fashion Premium Magazine, IQAds, Modernism, MovieNews, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Revista Psychologies, Spot Media, Suplimentul de cultură, Ziarul Metropolis, Zile şi Nopti.

* * *

Asociaţia Română a Femeilor în Cinema susţine egalitatea de gen şi şanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat regizoarelor de film aflate la început de carieră, promovarea creaţiilor acestora şi facilitarea schimbului de experienţă cu specialişti din industrie.

În anul 2020, cinci cineaste aflate la început de carieră au participat în perioada 28 septembrie – 3 octombrie la a treia ediţie a programului Rezidenţa FemArt – o săptămână intensivă şi interactivă de training şi mentorat. Tinerele regizoare Gabriela Forfotă, Alina Şerban, Carmen Tofeni, Ana Ţăran şi Andreea Vălean, coordonate de Geoffroy Grison – specialist şi consultant în scenarii – au beneficiat de peste 13 sesiuni interactive de lucru alături de nume consacrate din cinematografia românească şi internaţională, pentru a-şi dezvolta scenariile de lung metraj.

Ediţia Rezidenţa FemArt 2020 a fost nominalizată de AFCN la Premiul pentru incluziune socială şi dialog intercultural pentru iniţiative culturale care au implicat grupuri minoritare şi/sau categorii defavorizate.