29 septembrie 2022

Ediţia cu numărul 12 a festivalului Serile Filmului Românesc

Clapper board and film tape with dark background, 3d rendering. Computer digital drawing.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

GALA DE DESCHIDERE SFR 12: Ştefan Luchian, proiecţie aniversară – 40 de ani de la lansare Andra Botez, concert la sosirea invitaţilor pe covorul roşu

Ediţia cu numărul 12 a festivalului Serile Filmului Românesc, dedicată actorului şi regizorului Ion Caramitru, va avea deschiderea oficială miercuri, 11 august 2021, începând cu ora 20.00, în Piaţa Unirii din Iaşi. Cinefilii vor putea participa, în aer liber, la proiecţia filmului Ştefan Luchian (1981), regizat de Nicolae Mărgineanu, unde Ion Caramitru interpretează un rol magistral. Alături de invitatul special, vor fi prezenţi: actriţa Maria Ploae, ambasadoarea SFR, Irina-Margareta Nistor şi regizorul Nicolae Mărgineanu. Filmul împlineşte anul acesta 40 de ani de la lansare.

Începând cu ora 19.00, publicul este aşteptat în faţa marelui ecran, amplasat chiar în kilometrul 0 al Iaşului, în compania solistei Andra Botez, care deschide ediţia din 2021 sub note de jazz.

În cadrul evenimentului, Institutul Cultural Român (ICR) va acorda invitatului special de anul acesta Premiul Serile Filmului Românesc, în semn de recunoaştere a activităţii în domeniul cultural.

Retrospectiva Ion Caramitru include şi filmele: Adam&Paul (r. Lenny Abrahamson), Întunecare (r. Alexandru Tatos), Amen. (r. Costa-Gavras), Porţile albastre ale oraşului (r. Mircea Mureşan).

Programul complet, informaţii despre bilete şi spaţii de proiecţie, pe www.festivalsfr.ro sau pe aplicaţia MySFR. Biletele pentru proiecţiile din SFR 12 sunt disponibile aici.

Ştefan Luchian (1981)
Regizor: Nicolae Mărgineanu
Durată: 100 minute
Gen: Biografie, Dramă
Rating: AG
Distribuţie: Maria Ploae, George Constantin, Ion Caramitru, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Florin Călinescu, Rodica Negrea, Ştefan Velniciuc

Acest film este o minunată parabolă care descoperă condiţia artistului, care se defineşte prin suferinţă. Pictorul Ştefan Luchian este cunoscut după nume de multă lume, dar foarte puţini au aflat de povara durerii pe care a dus-o, de lipsurile materiale, de invidia răzbunătoare a colegilor de breaslă, de iubita care l-a trădat şi s-a căsătorit cu altul şi, în sfârşit, de boala cruntă care l-a silit să stea o lungă perioadă imobilizat la pat şi să picteze cu penelul legat de antebraţ din cauza paraliziei.

Pelicula prezintă viaţa pictorului fără a insista pe detalii biografice, întrucât insistă asupra condiţiilor vitrege în care un Creator a ştiut să-şi înveşnicească opera artistică.

Premii:
Premiul pentru imagine, ACIN, 1981
Premiul pentru imagine şi Premiul special al juriului pentru interpretare masculină (Ion Caramitru), Costineşti, 1981

Secţiuni SFR 12
– Retrospectiva Ion Caramitru
– Avanpremieră
– Premieră
– Cele mai bune filme ale anului 2020/2021
– Documentar
– CineMemoriam
– CINExcelenţa
– Elisabeta Bostan
– Scurtmetraje româneşti

Organizat de: ARTIS

Iniţiat de: Asociaţia Studenţilor Jurnalişti
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Iaşi, Ateneul Naţional din Iaşi
Asigurător oficial: Groupama
Cu sprijinul: Consiliului Judeţean Iaşi, Dacin Sara, Centrului Naţional al Cinematografiei
Parteneri oficiali: Cinema Ateneu, Palas Mall Iaşi
Partener de ospitalitate: Unirea Hotel & SPA
Răsfăţat de: Dulcinella
Vinul oficial: Gramma
Igienizat de: Casa Lebăda