Publicat: 30 Mai, 2016 - 20:16

'Asociația Dentară Română pentru Educație' (ADRE), în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentiști Iași și Societatea Studenților Stomatologi din cadrul Universității de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' Iași, organizează, sub coordonarea prof. univ. dr. Norina Forna, Ediția a VIII-a a Caravanei Profilaxiei cu titlul Profilaxia afecțiunilor stomatologice.

Evenimentul este unul important în peisajul comunității ieșene și de tradiție în acest teritoriu, realizând evaluarea gradului de sanogenitate orală, în deplină conexiune cu starea generală a pacientului.

Spațiul academic și administrativ reprezentat de Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' Iași, prin rector prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, constituie un reper la care se poate raporta orice eveniment de anvergură la care comunitatea ieșeană se adresează.

Conferința de presă din data de 31 mai, ora 12.00, va avea loc în Sala de Conferințe a Universității de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' Iași având ca scop punctarea rezultatelor Caravanei Profilaxiei din edițiile anterioare, precum și a nivelului stării de sănătate orală a populației din Iași, prezentând rezultatele comparative ale nivelului de sanogenitate din zona Moldovei precum și măsuri de îmbunătățire a stării de sănătate prin reabilitare generală și orală.

Asociația Dentară Română pentru Educație, principalul organizator al acestui eveniment, va oferi un număr de consultații și tratamente gratuite din sfera stomatologică și implanto-protetică, care vor îmbunătăți starea de sănătate orală și generală cu aportul Facultății de Medicină Dentară.

Manifestarea reprezintă un clișeu de urmărire a analizei SWOT de-a lungul anilor (2009 — 2015) și evaluează impactul pe care acest eveniment l-a avut în rândul populației, care vizează reabilitarea sistemului stomatognat axată pe profilaxia terțiară a adultului, capitol foarte important al reabilitării orale complexe.

Pe parcursul celor 7 ani de derulare a Caravanei Profilaxiei peste 25,000 de persoane au beneficiat de consultații gratuite și de peste 120,000 de produse de igiena orală; în egală măsură, peste 550 de cazuri sociale au beneficiat de tratamente susținute de Facultatea de Medicină Dentară prin intermediul Fundației 'Gr. T. Popa'.

Ne dorim ca procentele întâlnite de boala parodontală (45.3% — în 2015), edentații (23.5% — în 2015) și alte afecțiuni sau complicații (25.5% — în 2015) să le găsim în această ediție mult mai reduse față de cele anterioare, înregistrând reale progrese în informarea și inițierea utilizării corecte a produselor de igiena orală în Iași.

Caravana Profilaxiei va avea loc marți, 31 mai, începând cu ora 8,00 și până la orele 20.00, oferindu-se consultații gratuite, produse de igienă orală gratuite, precum și broșuri informative despre igiena orală în punctele special amenajate din Parcul Teatrului Național, Tătărași — Esplanada Oancea, Alexandru cel Bun — Piața Voievozilor și Parcul Podu Ros.

Colaborarea cu firmele de specialitate ce susțin în mod notabil Caravana Profilaxiei prin produsele de igiena orală de ultimă oră conduce la un real succes al manifestării, cu beneficii semnificative pentru populația Iașului.

'Cele mai multe afecțiuni orale pot fi prevenite, cu reducerea nivelului de expunere la factorii majori de risc și promovarea unui stil de viață sănătos. Factorii socio-comportamentali și de mediu au un rol semnificativ în bolile orale, ceea ce poate fi modificat prin programele de promovare a comportamentelor sănătoase și de menține a unei stări de igienă orală corespunzătoare, prin conștientizarea populației' (Raportul național de sănătate orală la copii și tineri 2012 — http://insp.gov.ro).

prof. univ. dr. Norina Forna

președinte Colegiul Medicilor Dentiști Iași

vicepreședinte Colegiul Medicilor Dentiști România

președinte ADRE

dr. Oniciuc Cosmin