29 ianuarie 2022

Ediţii speciale ale emisiunii „Tezaur Folcloric” filmate în judeţul Alba

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Televiziunea Română a realizat în această săptămână, împreună cu Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, mai multe ediţii speciale ale emisiunii „Tezaur Folcloric”, filmările fiind făcute în Sala Unirii din Alba Iulia, în Palatul Cultural din Blaj şi în Castelul de la Sâncrai.

Filmările s-au întins pe durata a trei zile şi sunt parte dintr-un proiect cultural iniţiat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba şi Televiziunea Română, proiect care îşi propune să promoveze folclorul şi tradiţiile româneşti din zona judeţului Alba.

„Am încheiat cu succes un proiect important pentru folclorul din judeţul Alba şi din România. Printr-o colaborare excelentă între echipele Televiziunii Române şi Centrului de Cultură „Augustin Bena”, au fost realizate ediţii speciale ale emisiunii „Tezaur Folcloric”, cea mai longevivă şi cea mai îndrăgită emisiune de folclor şi tradiţii româneşti. Putem afirma cu tărie că au fost realizate adevărate filmări de tezaur, istorice, de mare valoare pentru prezent, cât şi pentru generaţiile viitoare, care vor avea asigurată legătura, contactul cu elementele autentice ale folclorului românesc, în forma cea mai pură. Cele trei zile de filmări s-au desfăşurat în trei obiective cultural-turistice din judeţul Alba: Sala Unirii din Alba Iulia, Palatul Cultural din Blaj şi Castelul Sâncrai”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Prima zi de filmări s-a realizat în Sala Unirii din Alba Iulia, fiind centrată pe personalitatea lui Avram Iancu, erou al naţiunii române. A doua zi a avut ca temă „Interpreţi de folclor de ieri şi de azi”, în centrul manifestărilor aflându-se Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba şi au fost invitaţi interpreţi importanţi ai folclorului românesc. Cea de-a treia zi s-a axat pe moştenirea pe care o poartă tezaurele umane vii.

Printre artiştii păstrători ai tradiţiilor şi obiceiurilor autentice româneşti, care au participat la realizarea ediţiilor speciale „Tezaur Folcloric” îi amintim pe Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, Traian Jurchela, Gheorghe Roşoga, Părintele Doru Gheaja, Alexandru Pal (nai), Roxana Reche, Mariana Anghel, Adriana Anghel, Sorin Filip, Leontina Fărcaş, Elena Nistor, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Tulnicăresele din Munţii Apuseni, Marinela Baba, Nicolae Plută, rapsozii populari din Alba: Maria Dulău şi Ioan Frăţilă, poeţii populari: Eleonora Ignat şi Elena Popiţa, Grupul vocal tradiţional din Livezile. Acestora li s-au alăturat meşterii tradiţionali din Alba: Lenuţa Burja (ţesături şi cusături tradiţionale), Haneş Daniel (doage), Anca Daniela (pictură tradiţională de icoane – Şcoala de la Laz), Aurelia Matei (ţesături şi cusături tradiţionale) şi Oana Stanciu (pictură pe sticlă). De asemenea, programul a fost completat de prezenţa unor „Tezaure Umane Vii” din judeţele Alba, Bihor şi Braşov: Nicolae Muntean (iconar, din Vinerea), Eugen Gavrilă (stâlpi funerari, din Loman), Maria Dulău (rapsod popular, din Biia), Florin Poenariu (iconar, din Laz), Mariana Gligor (tulnicăreasă, din Câmpeni), Ana Neamţu (creator popular, din Cut), Marius Mihuţ (constructor viori cu goarnă, din Cihei, Bihor), Ioan Pumnea (maestru coregraf, din Dăişoara, Braşov). Suportul istoric a fost asigurat de Tudor Roşu (istoric, şeful Secţiei de Istorie Muzeologie – Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia), Constantin Inel – istoric (este cel care l-a interpretat pe eroul naţional Avram Iancu).
Mesajul judeţului Alba a fost adus de Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, un puternic susţinător al culturii din Judeţul Alba.

Ediţiile „Tezaur Folcloric” urmează a fi difuzate ulterior pe TVR, în cadrul emisiunii de folclor şi tradiţii.

„Tezaur folcloric” este o emisiune a postului naţional de televiziune TVR 1, realizată şi prezentată de Mărioară Murărescu din anul 1982 şi până în anul 2014. În prezent, emisiunea este realizată şi prezentată de Gheorghiţa Nicolae, interpretă de folclor, câştigătoare a Trofeului „Floarea din Grădină”, precum si a multor festivaluri de folclor importante. Emisiunea a adunat de-a lungul anilor, ca într-o imensă ladă de zestre, obiceiuri populare, cântece şi tradiţii.

Fotografii din cadrul filmărilor realizate în judeţul Alba pentru emisiunea „Tezaur Folcloric” puteţi descărca de pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba:

https://www.facebook.com/Centrul-de-Cultura-AUGUSTIN-BENA-Alba-173204689496678