Editoriale

Duminică, 23 Decembrie, 2018 - 00:00

Academicianul Zoe Dumitrescu Buşulenga (1920-2006) şi-a dedicat viața studiului şi promovării culturii naţionale româneşti și îndeosebi poetului național Mihai Eminescu. A devenit unul dintre cei mai mari eminescologi ai ţării. (Între 1964 şi 1989 ea publică patru mari volume în care este analizată minuţios viaţa şi opera marelui poet.) După anul 2000, Zoe Dumitrescu-Bușulenga decide să se dedice vieţii monahale, se mută definitiv la mânăstirea Văratec, sub numele Maica Benedicta. „Venirea la Văratec a fost o întâmplare, să zicem. Dar nu este nimic întâmplător pe lume.

Sâmbătă, 22 Decembrie, 2018 - 00:00

Editura Vremea publică de câțiva ani o serie de autor Vintilă Horia, în care au apărut până acum treisprezece volume, inlcusiv cel de față. Vintilă Horia(1915-1992) este singurul scriitor român care a obţinut premiul Goncourt, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, atribuit pentru romanul său scris în franceză Dumnezeu s-a născut în exil. Dar este prea puţin cunoscut la noi, deși în spaţiul culturii universale scriitorul este recunoscut ca un creator important al secolului XX.

Vineri, 21 Decembrie, 2018 - 00:00

Editura clujeană Bybliotek, condusă inimos de Diana Suciu, care, în cei zece ani de existență a publicat puține cărți dar valoroase și de referință, să amintim numai câteva texte semnate Mihai Măniuțiu, a lansat de curând extrem de interesantul volum pe care îl prezentăm astăzi. Din păcate, aflăm că s-ar putea să fie ultimul, în condițiile dificile ale lumii editoriale de astăzi, e de mirare că Bybliotek a rezistat și până acum, păstorită de un singur om!

Joi, 20 Decembrie, 2018 - 00:00

La recentul Târg de Carte Gaudeamus, Radu Paraschivescu a lansat poate cea mai dură carte a sa. O numește „cartea-parastas” a României ultimilor doi ani, în care PSD-ul s-a aflat la cârma ţării, „o amendă simbolică pentru partidul care mai are puţin şi îşi îngenunchează ţara”. Un volum văzut şi ca un instrument de măsură pentru „trei decenii de speranţe înşelate şi de iluzii pierdute”. O carte care pune în discuţie câteva dintre mecanismele de guvernare ale oamenilor care compun actualul executiv şi guvernele de dinainte, din decembrie 2016 şi până azi.

Miercuri, 19 Decembrie, 2018 - 00:00

Lucrarea de față este o monografie istorică și sanitară consacrată Țării Românești de Constantin Caracaș (1773-1828), apărută la București în limba greacă, în 1830 și publicată în limba română de dr. Pompiliu Samarian, în 1937, ca teză de doctorat.

Marţi, 18 Decembrie, 2018 - 00:00

Educația STEM este o nouă colecție pentru copii a Editurii Litera, apărută după ce s-a impus în lumea întreagă conceptul STEM, datorită faptului că s-a observat o scădere a interesului elevilor pentru știință. STEM este un acronim de la cuvintele englezeşti Science, Technology, Engineering şi Mathematics, adică Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică.

Luni, 17 Decembrie, 2018 - 11:20

Un stat slab se lasă cu ușurință invadat de serviciile secrete. Care tind să se extindă, acaparând în primul rând lumea politicii și lumea afacerilor. Și, în continuare, un stat slab se lasă acaparat și de rezerviștii acestor servicii. Care, de câte ori li se permite, accesează poziții cheie în marea politică și în marile afaceri. Iar cordonul ombilical dintre servicii și rezerviști funcționează. Aceștia din urmă devin șefi de partide, se instalează la vârful corporațiilor și, în cel mai rău caz, lucrează din umbră în calitate de consultanți. De ce e imoral? De ce nu e legal?

Luni, 17 Decembrie, 2018 - 08:00

Nu a trebuit să treacă mult timp de la ultimele acte teroriste din Europa şi, folosind acelaşi mod de operare, respectiv intrarea într-o mulţime paşnică cu un camion – cazul Nisa, cu un microbuz – cazul Londra şi Barcelona – şi iată acum, fix la noi în ţară, cu un autoturism, că vorba aia, nu aparţinem şi noi U.E.!?! S-a întâmplat la un Mall din oraşul Brăila.

Luni, 17 Decembrie, 2018 - 00:00

Ovidiu Pecican este doctor în istorie (1998) şi profesor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Autor al unor volume de eseuri, studii şi monografii istorice (prea multe, să le enumerăm în textul de față), a publicat și romane și proze scurte, volume de convorbiri polemice, de maxime și paradoxuri, încât nu greșim dacă socotim că este un scriitor prolix.

Duminică, 16 Decembrie, 2018 - 16:59

Gelos nevoie mare că numai lui Emmanuel Macron gazetarii de la,,Le Figaro’’ i-au decernat titlul de ,,campion decăzut al cauzei europene’’ ce și-a zis domnul Dacian Cioloș?! Cum vine treaba asta, adică nu suntem amândoi fabricați în laboratoarele specializate ale neoliberalismului și ale globalizării a tot biruitoare?Bașca faptul că ne tragem, și unul și altul, din aceeași gintă latină.De ce,atunci, numai unul să fie căftănit cu așa un titlu, iar celălalt să rămână pe afară?