Editoriale

Duminică, 5 Mai, 2019 - 00:00

”Nume­roa­se dialoguri (din volumul de interviuri „Malul stâng întreabă malul drept”), mărturisește autoarea, le-am scris în cadrul proiectului „De ce Republica Moldova rămâne o terra incognita pentru România?”, susținut de Institutul Cultural Român (2009-2010). Majoritatea interviurilor au fost publi­cate în ziarul Jurnal de Chișinău, căruia îi mulțumesc și pe această cale.”

Sâmbătă, 4 Mai, 2019 - 00:00

”Convingerea noastră este că fenomenul globalizării și viețuirea de tip cosmopolit au o nevoie profundă de a se întemeia pe un fond cultural comun, în primul rând, religios. Înainte de a fi unificată de internet, cultura globală a fost unificată de simboluri, mituri și ritualuri magico-religioase atrăvechi.”

 

Vineri, 3 Mai, 2019 - 00:00

O poveste fascinantă și reală, o carte bazată pe mărturii istorice și relatări ale unor martori și participanți, Nimic imaginat. Toate scenele recreate au la bază istorisirile a cel puțin doi participanți. Ca să ajungă la acest rezultat, autorul a susținut lungi interviuri cu aproape toți organizatorii importanți de tuneluri pe sub Zidul Berlinului, dar și pe sute și mii de pagini din documente aflat în arhivele Stasi ori ale Depratamentului de Stat american. A rezultat această carte cutremurătoare.

Joi, 2 Mai, 2019 - 00:00

Încă un roman excelent al lui Richard Flanagan (n.1961), cel mai de seamă scriitor australian al momentului, cu cărți mult-premiate apărute în nu mai puțin de 42 de țări, inclusiv România (Cartea cu pești a lui Gould. Un roman în doisprezece pești, Teroristul necunoscut, Moartea unei călăuze pe râu, Să bați din palme cu o singură mână, O cale îngustă spre nordul îndepărtat).

Miercuri, 1 Mai, 2019 - 00:00

Ce aveţi cu Europa Occidentală? m-a întrebat un localnic. Şi aşa aveţi prea mult pământ. Defrişaţi-vă Siberia şi lăsaţi-ne în pace! – Am vrea s-o facem, am spus, însă pune-te în locul nostru. În Siberia e frig şi mocirlă, pustietatea e nesfârşită şi roiesc ţânţarii şi musculiţele. Pe când la voi e confort şi bogăţie, iar peisajele sunt minunate. Unde-i mai bine? Nu ne mai tot trimiteţi în Siberia, ne-am săturat până-n gât de ea. Noi aici venim, în Europa. Şi apoi, cu timpul, o să vă trimitem noi pe voi în Siberia.”

 

Marţi, 30 Aprilie, 2019 - 00:00

Scriu editorii: Ce au în comun Pablo Picasso, Prince și Martin Luther King Jr.? Despre toți s-a spus că în copilărie erau băieți foarte sensibili și toți trei au devenit bărbați excepționali. Adesea, adulții îi consideră pe băieții sensibili ca fiind timizi, anxioși și inhibați. Ei sunt ˮcântăriți" după ideile societății despre masculinitate, conform cărora toți băieții sunt sociabili, rezilienți și au resurse nesfârșite de energie.

Luni, 29 Aprilie, 2019 - 00:00

Prezentăm astăzi o carte cum nu s-a prea mai făcut și cum ar trebui să fie făcute pentru mulțiu, foarte mulți muzicieni. Autorul cărții e Mircea Mihăieș, profesor de literatură engleză și americană la Universitatea de Vest din Timișoara, redactor șef al revistei ”Orizont” și autor al unui mare număr de cărți de referință. ”Subiectul” cărții este un compozitor timișorean, și el de referință.

Duminică, 28 Aprilie, 2019 - 00:00

Vasile Arhire (născut în 1959) este un foarte cunoscut jurnalist și comentator sportiv, acum director al TVR Iași. A debutat în publicistica sportivă acum vreo două decenii și între timp a mai publicat câteva cărți. Acum recidivează.

Sâmbătă, 27 Aprilie, 2019 - 00:00

Ieri am prezentat primele trei volume din noua colecție care apare la Editura Integral: ”Secolul XX – 20 de mistere esențiale”, plănuită în 20 de volumașe. Astăzi le vom prezenta pe următoarele trei.

Vineri, 26 Aprilie, 2019 - 00:00

O nouă colecție apare la Editura Integral: ”Secolul XX – 20 de mistere esențiale”, plănuită în 20 de volumașe. Au ieșit pe piață deja șase titluri. Astăzi le vom prezenta pe primele trei, mâine - pe următoarele trei.