Editoriale

Duminică, 24 Februarie, 2019 - 00:00

Se poartă antologiile și colecțiile în mai toate genurile literare. Mai ales în așa-numita literatură polițistă. Editura Tritonic, de pildă excelează prin asemenea colecții. Directorul ei, scriitorul Bogdan Hrib, are o explicație, pe care i-o mărturisește într-un interviu acordat lui Michael Haulică:

Sâmbătă, 23 Februarie, 2019 - 00:00

Editurile au întâmpinat în fel și chip Centenarul Marii Uniri de anul trecut: unele au publicat istorii stufoase (dar necesare), altele s-au îndreptat spre memorii și albume de fotografii rare, altele au optat pentru biografii ale oamenilor care au pregătit într-un fel sau altul Unirea. Crime Scene Press, editură cu un profil aparte și bine definit, romanul polițist și de mistere, a optat pentru altă idee. O spun chiar membrii redacției, într-un fel de preambul:

Vineri, 22 Februarie, 2019 - 00:00

Scriitorul britanic Peter Mayle, născut în 1939, a încetat din viață la începutul acestui an, în sudul Franței, unde se mutase din anii 80 ai secolului trecut. Este cunoscut pentru o serie de romane despre Provence și viața din sudul Franței, cel mai cunsocut fiind, probabil Un an bun, după care s-a făcut un film regizat de Ridley Scott, cu Russell Crowe și Marion Cotillard.

Acțiunea acestui roman se petrece și în această provincie. Scriu editorii:

Joi, 21 Februarie, 2019 - 00:00

Prezentăm astăzi cel mai bun (după opinia noastră umilă) din cele trei romane apărute până acum acum în seria ”Vlad Lupu” (”Moarte în ținutul securilor”, ”Praf în ochi” și ”Recviem pentru nimeni”) despre membrii formației satirice Parazitul prietenos, grup de adolescenți și studenți care se alăturaseră în anii comunismului Cenaclului Torța condus de poetul căruia i se zicea Omul Alb sau Grasul sau în multe alte feluri amintite ăn carte (lesne de descifrat că era vorba de Flacăra și Adrian Păunescu), ”acel Nero de mucava, pe care, parțial pe bune, parțial în eroare induși, ajunseseră să-l ur

Miercuri, 20 Februarie, 2019 - 00:00

Radu Lungu este autorul neobosit al unor admirabile - și necesare -  antologii sau scurte istorii, vreo cincisprezece la număr, pe teme diverse: Monarhia și modernizarea României, Aurul negru la români, Românii și Muntele Athos, Ospețe domnești și boierești, Mânăstiri ortodoxe românești (din Moldova, din Muntenia), Bucătării medievale europene, Povestea cafelei, Povestea țuicii ș.a.

Marţi, 19 Februarie, 2019 - 00:00

O poveste pentru copii între 10-14 ani, capabilă să le stimuleze imaginația.

Luni, 18 Februarie, 2019 - 00:00

”Fantasticul nu e opus realului, este doar o înfățișare mai plină de semnificații a acestuia. La urma urmei, a-ți imagina înseamnă a-ți aminti.

Duminică, 17 Februarie, 2019 - 12:47

QMagazine, publicația Florianei Jucan, face o nouă dezvăluire. Și anume că agentul guvernamental al României la CEDO, timp de mai bine de șase ani, a funcționat ilegal. Se numește Catrinel Brumar. Constatându-se ilegalitatea, primul ministru a retras-o din post. Și a numit o altă persoană. Numai că lucrurile nu sunt deloc atât de simple cum par. Cine este de fapt această doamnă, Catrinel Brumar, trimisă în misiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului? Îi putem da jos masca?

Duminică, 17 Februarie, 2019 - 00:00

Născut în 1966 la Barcelorna, Antonio Hill eset unul dintre cei mai populari scriitori ai Spaniei. Cartea de față este romanul său de debut, apărut în 2011, imediat tradus în limba engleză. S-a bucurat de mare succes. A continuat să publice romane de suspans în care personajul principal a fost (ca și în cel de față) inspectorul Hector Salgado. În toate acțiunea se petrece la Barcelona.

Sâmbătă, 16 Februarie, 2019 - 10:17

Vorbeam ieri de cele mai recente două antologii, lansate de Michael Haulică la Târgul de Carte Gaudeamus, una de proză polițistă, alta de proză science-fiction. Pe aceasta din urmă o vom prezenta astăzi, a 12-a antologie pe care o alcătuiește Haulică în mai bine de un deceniu.