Editoriale

Duminică, 25 August, 2019 - 00:00

Lucrarea de față, coordonată de Gabriela Goudenhooft, Alina-Carmen Brihan, Ioan Iorga și la care participă cu texte 25 de cercetători din Românai și Republica Moldova, a fost elaborată în cadrul proiectului Modul Jean Monnet „A Social Europe for Youth. Education to employment”, finanțat de Comisia Europeană, Agenția Europeană pentru Educație și Cultură EACEEA, Programul Erasmus+. Reprezintă un proiect interdisciplinar și transdisciplinar.

Sâmbătă, 24 August, 2019 - 00:00

În urmă cu aproape un an prezentam în această rubrică primul volum al acestei serii despre procese și „viața la Curtea” tribunalelor, care însemna și debutul Elizei Ene-Corbeanu. Prezentat eloghios, atunci, de criticul literar Alex Ștefănescu. Volumul de față este prefațat de Florian Bichir care susține că a îndrăznit „să-și aroge un pic patrenitatea acestui proiect editorial”.

Vineri, 23 August, 2019 - 00:00

Cartea pe care o prezentăm astăzi stă sub semnul unui motto din Ion Luca Caragiale: „Pentru tot românul care știe citi cel mai greu lucru e să nu scrie.” Un gând care i se potrivește mănușă Anamariei Smigelschi. Foarte cunoscută artist plastic, dedicată o viață artei grafice (ilustrații și coperte de carte, grafică de șevalet, gravură, acuarelă, paginație artistică de reviste, afiș ș.a.), autoare a opt cărți pentru copii (text și desene), multipremiată, Anamaria Smigelschi e o personalitate uimitoare, care, în ultimii ani, a fost copleșită de patima scrisului. Cu o ușurință incredibilă.

Joi, 22 August, 2019 - 00:00

În 2015, editura britanică Hogarth a lansat inițiativa de a elabora o serie ce propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de către scriitori contemporani de faimă internațională, care le reimaginează pentru secolul XXI. Jeanette Winterson a revăzut „Poveste de iarnă” („O paranteză în timp”), Howard Jacobson „Neguțătorul din Veneția” („Shylock este numele meu”), Anne Tyler „Împblânzirea scorpiei” („Scorpia”), Margaret Atwood „Furtuna” („Puide cotoroanță”), Tracy Chevalie „Otheloo” („Băiatul cel nou”), Gillian Flynn „Hamlet” , Edward St. Aubyn „Regele Lear”.

Miercuri, 21 August, 2019 - 00:00

De aproape un an Editura Integral și neobositul ei manager Costel Postolache au lansat o admirabilă colecție, „China Integral”, în 12 volume, din care au apărut până acum jumătate dintre titluri, cărți de popularizare în general, foarte utile, priviri succinte asupra economiei, istoriei, literaturii, chiar și un roman celebru. Era, firește, nevoie și de o carte care să fie o privire de ansamblu asupra culturii și civilizației chineze – volumul de față. Editura Integral are ca parteneri în acest demers important și intelginet Foreign Languages Teaching and Research Publishing Co.

Marţi, 20 August, 2019 - 00:00

„Protagonistul acestui roman este un copil cu totul deosebit. Pe nume Guillermo, alintat Guille, trăiește doar cu tatăl său, Manuel,
întrucât mama, de profesie stewardesă, a plecat la muncă în Dubai.
Tocmai a ajuns la o școală nouă, iar singura lui prietenă este Nazia, o
fată pakistaneză. Pare un copil fericit, un copil anormal de fericit,
după opinia dirigintei sale, Sonia. Când aceasta îl întreabă <<Ce vrei să
fii când ai să te faci mare?>>, Guille răspunde că vrea să fie Mary

Luni, 19 August, 2019 - 14:21

Strategia Kazakhstan- 2050- a fost concepută în doi timpi, şi anume o strategie Kazakhstan 2030 şi continuă cu următoarea strategie Kazakhstan 2050.

Luni, 19 August, 2019 - 00:00

În mod cert, puțini cititori au auzit de Ruxandra Slăvoacă. A debutat cu volumul „Împreună”, iar la începutul verii a recidivat cu încă un volum de poezii, cel de față, ilustrat de ea însăși.

Duminică, 18 August, 2019 - 17:43

Obsesia jurnaliștilor pentru detalii legate de crimele de la Caracal rivalizează cu trecerea pe sub lupă practicată de investigatorii profesioniști. Din păcate, amatorismul și subiectivismul celor care au deschis dosarul Caracal ar putea să îngroape adevărul pentru totdeauna. Sau să-l ridiculizeze. Altceva pare să rămînă de neatins. Este vorba de decăderea instituțiilor, de comportamentul uman viciat în legături de tip mafiot, de afacerile dincolo de limita legii practicate în zonă, duse pînă la absurd și grotesc și extinse pînă în capitala României.

Duminică, 18 August, 2019 - 00:00

... pentru produse civile și militare fabricate în România (1946-1989). O carte fără îndoială foarte utilă, obligatorie pentru cei care doresc să afle cum a evoluat industria românească. Istoricul Petre Opriș a absolvit anterior Școala Militară de Ofițeri Activi de Artilerie și Rachete, este doctor în istorie și cercetăror în domeniul istoriei Războiului Rece, în cadrul Programului de Burse de Cercetare pe Termen Scurt, iniţiat de Institutul Cultural Român (Bucureşti) şi Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington DC, S.U.A.