Editoriale

Duminică, 26 Iulie, 2020 - 00:00

Lucinda Edmonds este cunoscută sub pseudonimul Lucinda Riley. S-a născut în 1968, în Irlanda de Nord. La paisprezece ani a plecat la Londra să studieze dansul și arta dramatică. La șaisprezece ani a obținut un rol principal într-o serie BBC și în următorii șapte ani a jucat teatru și în seriale de televiziune. La douăzeci și trei de ani a fost diagnosticată cu virusul Epstein-Barr (unul dintre cele mai răspândite virusuri umane din lume, se transmite în principal prin intermediul salivei și poate provoca mononucleoza infecțioasă, denumită si “boala sărutului”).

Sâmbătă, 25 Iulie, 2020 - 00:00

Un lucru surprinzător s-a spus despre acest roman: „O combinație egală de Graham Greene, Patricia Highsmith și F. Scott Fitzgerald, Prietenie trădată este o carte în același timp lirică și plină de suspans, scrisă îngrijit și atrăgătoare.“

Un roman care a obținut Premiul Fizgerald în anul 2018.

Vineri, 24 Iulie, 2020 - 00:00

A doua carte în mai puțin de un an care îl are printre protagoniști pe celebrul scriitor Vladimir Nabokov și soția sa. Cu ceva vreme în urmă, psihologul și scriitorul Aurora Liiceanu publica „Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov”, o carte care pune accentul pe descoperirea Verei, cea care a stat 52 de ani lângă Nabokov, dar a distrus toate scrisorile pe care i le trimisese lui, ca nimeni să nu mai afle cum va fi gândit. De aici a pornit şi misterul legat de personalitatea Verei şi a unei căsnicii atât de lipsite de detalii privind intimitatea.

Joi, 23 Iulie, 2020 - 00:00

Pentru comisarul Pierre Niémans transferul în birourile centrale (o muncă respectabilă și bine plătită într-un birou) fusese o formă de exil aurit. Acum i se propune să revină la munca de teren, pentru că „birourile centrale pot să își trimită proprii oameni oriunde pe teritoriul Franței ”. Ancheta va fi una dintre cele mai dificile pe care le-a întâlnit în viața sa.

Miercuri, 22 Iulie, 2020 - 00:00

Ce ne definește ca oameni? Multe lucruri, dar iată-l pe cel esențial, explicat admirabil de profesorul de neuroștiințe Shane O’Mara, de la Trinity College Dublin. Profesorul cercetător principal şi fost director al Trinity College Institute of Neuroscience, unul dintre cele mai importante centre de cercetare în domeniul neuroştiinţelor din Europa. Susţine workshopuri şi seminare în cadrul unor organizaţii academice, industriale şi nonguvernamentale pe tema aplicării neuroştiinţelor în domeniul afacerilor, instituţiilor şi politicilor publice.

Marţi, 21 Iulie, 2020 - 00:00

În luna iulie, Editura Corint a lansat o nouă colecție, CorinTeens, ficțiune destinată copiilor peste 12 ani, cărți în genul fantasy, foarte recente. Vom semnala astăzi și săptămâna viitoare primele două volume ale colecției.

Luni, 20 Iulie, 2020 - 00:00

În urmă cu câțiva ani, într-un eseu intitluat „Dialogul ca exercițiu spiritual”, publicat în „Ziarul de duminică” pe care îl păstoream, preotul și scriitorul brașovean Cristian Muntean scria: „Trăim într-o eră a globalizării în care comunicarea a atins cote nebănuite, dar dialogul lasă, din ce în ce mai mult, de dorit. De fapt am un sentiment kafkian de <<dialog al surzilor>>. Parcă nu mai vrem să ne auzim decât pe noi înşine, trăind într-o formă de autism faţă de tot ce înseamnă ,,bine comun”.

Duminică, 19 Iulie, 2020 - 00:00

”Ca să înțelegi asta, trebuie să ne întoarcem cu douăzeci de luni în urmă, spuse Dombey. Cam pe atunci, un om de știință chinez pe nume Li Chen a fugit în Statele Unite având asupra lui, pe o dischetă, datele privind cea mai importantă și mai periculoasă armă biologică creată în China în ultimul deceniu. Au numit virusul <<Wuhan-400>>, pentru că fusese dezvoltat în centrul de cercetare de la periferia orașului Wuhan și era tulpina cu numărul 400 dintre cele viabile create artificial în laboratorul respectiv. Wuhan-400 este o armă perfectă. Afectează doar oamenii.

Sâmbătă, 18 Iulie, 2020 - 00:00

Stuart Turton este un jurnalist și scriitor britanic care a debutat cu romanul de față în 2018, când a câștigat First Novel Award și Costa Book Award. Cartea a fost de îndată tradusă în alte 28 de limbi.

Romanul, destul de straniu, este o excelentă lectură de vacanță – pentru cei care au răbdare și adoră subtilitățile.

Vineri, 17 Iulie, 2020 - 00:00

Undeva în viitor, după războaie pe care nu le câștigă nimeni, începe lupta pentru apă. Nu în lumea a treia, ci chiar în lumea „civilizată”. Apa dispare, sau e otrăvită, oamenii mor pe capete și pleacă în căutarea ei. Orașe întregi se depopulează, apar noi așezări, pe lângă izvoarele subterane, oamenii se omoară între ei pentru aceste descoperiri. Situația durează ani la rând, o generație, chiar mai mult.

Acesta este punctul de plecare al romanului lui Mindy McGinnis, bibliotecară și scriitoare americană din Ohio.