Editoriale

Duminică, 1 Noiembrie, 2020 - 00:00

Imogen Kealey este un pseudonim adopta de scenaristul american Darby Lealey și romanciera britanică Imogen Robertson. Amândoi au vrut să scrie această carte inspirată din fapte reale.

Sâmbătă, 31 Octombrie, 2020 - 00:00

La Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Radu Mârza predă cursuri despre identităţi istorice în Europa Centrală, istoria medievală, premodernă şi modernă românească, istoria slavilor, istoria culturală a călătoritului şi turismului, istoria Bizanţului. Profesorul este, de asemenea, colecţionar şi preocupat de istoria cărţilor poştale.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 00:00

Dacă cumva eventualii cititori ai acestei rubrici au o imagine despre China înghețată în tradițiile istorice sau câteva repere comuniste, cum a avut și autorul acestor rânduri, cartea pe care o semnalăm astăzi le va schimba radical imaginea.

Joi, 29 Octombrie, 2020 - 00:00

Multă lume constată, de multă vreme, că noile generații sunt total debusolate, au uitat sau n-au știut ce e frumosul, nu iubesc literatura și nu sunt atrase de ea, pentru că familia și/sau școala n-au reușit să le deschidă mintea, nu cunosc istoria, nici cea recentă, și riscă să fie atrase de himere distrugătoare, cum a fost comunismul.

Miercuri, 28 Octombrie, 2020 - 00:00

Dr. Edith Eva Eger, ajunsă la venerabila vârstă de 92 de ani, este un personaj foarte cunoscut – psihoterapeut în La Jolla, California, ține prelegeri la Universitatea California din San Diego, a fost consultant al forțelor armate și navale ale Statelor Unite pentru formare și tratarea sindromului de stres post-traumatic. În tinerețe, a fost balerină, dar a încetat să danseze după începerea războiului, când, la 16 ani, a fost trimisă împreună cu familia la Auschwitz. La câteva ore după ce părinții i-au fost gazați, ofițerul nazist dr.

Marţi, 27 Octombrie, 2020 - 15:51

Nu pot să trec peste decizia Monicăi Anisie de a închide școala doctorală de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“. Cel mai slab și mai caraghios ministru din toată istoria învățămîntului românesc, o caricatură de conducător al domeniului, a luat una dintre cele mai curajoase și corecte decizii de după 1990. A stopat una dintre fabricile de proști și escroci cu diplome de doctori în științe. Este pentru prima dată cînd un ministru ia această decizie simplă și de bun simț, morală și legală, etică și profesională.

Marţi, 27 Octombrie, 2020 - 10:06

Asta vom afla probabil azi. Ieri ar fi trebuit să se întrunească Biroul Permanent al Camerei Deputaților, pentru a lua o decizie importantă. Dacă urmează sau nu să propună Parlamentului o lege prin care să fie fixată o altă dată a alegerilor parlamentare decât 6 decembrie, momentul dorit de președintele Klaus Iohannis. Numai că nu a fost îndeplinit cvorumul necesar, întrucât unul dintre reprezentanții PSD a absentat în mod inexplicabil. Sau poate explicabil. Azi, procedura se reia.

Marţi, 27 Octombrie, 2020 - 00:00

La Editura Litera puteți găsi o serie intitulată „Prima mea lectură” cu mai multe titluri însumate sub „Regatul sceret”, cărtici în care Ellie, Summer și Jasmine trec prin fel și fel de aventuri în Regatul secret.

Este vorba de o colecție dedicată tinerilor cititori pasionați de lectură. Textele ilustrate și adaptate la nivelul de înțelegere al copiilor de vârsta școlară oferă o lectură accesibilă și antrenantă, cu ajutorul căreia pot fi exersate fără niciun fel de dificultate abilitățile de citire.

 

- Regatul secret. Valea Unicornilor. 112 pag

Luni, 26 Octombrie, 2020 - 14:56

Partidul Social Democrat își prezintă programul de guvernare. Pe unde poate și cum poate. Unul dintre salahorii partidului, Mihai Budăi, susține că este „un plan bine elaborat, care are în spate multe sute de ore de muncă şi mulţi oameni”. Probabil că așa și este. Munca respectivă trebuie respectată, chiar dacă întregul efort nu va folosi nimănui la nimic. Precum într-o poezie a lui Mihai Ursachi: „Un om din Tecuci avea un motor/ dar nu i-a folosit la nimic”.

Luni, 26 Octombrie, 2020 - 11:25

Ciudat destin al unui oras, denumit in perioada interbelica mica metropola a luminii, sa aiba atatea prabusiri si cu toate acestea sa se incapataneze sa existe.