Editoriale

Duminică, 2 Februarie, 2020 - 00:00

Jacques Peretti este reporter de investigații și prezentator de televiziune la BBC. A scris în ultimii zece ani opt cărți foarte căutate, cea de față, cea mai recentă, este din 2017. De fiecare dată și-a pus întrebări, a plecat de la o seamă de chestionări a realității. La fel a făcut și acum:

Sâmbătă, 1 Februarie, 2020 - 00:00

„Pat dublu într-un apartament însorit din Stockewll cu un singur dormitor, chiria trei sute cincizeci  de lire pe lună, cheltuieli incluse. Disponibil imediat, pentru minim șase luni. Apartamentul (și camera/patul) va fi împărțit cu o persoană specializată în îngrijirea paliativă, care muncește nopțile și lipsește la sfârșit de săptămână. Acasă numai de la 9 a.m. la 6 p.m. De luni până vineri. E doar al tău în restul timpului. Perfect pentru cineva cu o slujbă de la 9 la 5.”

Vineri, 31 Ianuarie, 2020 - 00:00

 Cu două mii de ani în urmă, într-un străvechi regat din Orient, adolescentul Joshua își dorește cu pasiune fericirea și gândește că trebuie să existe un cuvânt care ne face cu adevărat fericiți. Vrea să afle acest cuvânt chiar de la Cer, dar nu poate vorbi cu Cerul decât într-un singur loc, Templul din Ierusalim. Pleacă într-acolo. Fuga la Ierusalim durează trei zile. Dar până astăzi nimeni nu a povestit ce a făcut Joshua în acele trei zile. O face Stéphane Arfi în cartea pe care o semnalăm astăzi. Stéphane Arfi s-a născut în 1968, în insula Martinica.

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 00:00

Un New York al perioadei interbelice și al primilor ani de război, cu gangsteri, marinari și scafandri. Când lumea începe să se schimbe, când diferențele dintre femei și bărbați încep să se estompeze, pentru că munca bărbaților, plecați pe front, trebuia să fie făcută de cineva.

Miercuri, 29 Ianuarie, 2020 - 00:00

Colonel în rezervă, profesor universitar, doctor în Științe militare, specializarea Istorie militară, Ion Giurcă, născut în județul Botoșani, este autor și coautor a 14 cărți, peste 200 studii publicate în lucrări elaborate cu ocazia unor manifestări științifice cu participare internă și internațională, în reviste de specialitate. Cea mai recentă carte este cea de față despre acțiuni foarte puțin cunoscute publicului larg.

Marţi, 28 Ianuarie, 2020 - 00:00

Scriu editorii: „Madeline Little este sigură că va deveni un mare om de știință, precum bunicul ei, un faimos biolog. Este pasionată de studiul bacteriilor și i se pare că e mai ușor să se lupte cu microbii decât să accepte că bunicul său a murit, că sora ei suferă de o boală gravă, că prietena ei cea mai bună a schimbat școala și acum o ignoră. Când cei din jur i se par banali și enervanți, preferă să scrie POS-uri (<<proceduri operaționale standard>>), adică pașii pe care îi are de făcut ca să scape de ei.

Luni, 27 Ianuarie, 2020 - 00:00

Cu ani în urmă, un critic literar scria despre Mihail Gălățanu că ar fi „Vezuviul nouăzecismului românesc”, în stare să producă, dacă se ambiționează, sute de erupții de lavă lirică, fluidă și arzătoare, pe secundă. Un poet predispus continuu la orgasm existențial. Un poet care părea disponibil la cât mai multe registre ale limbajului.

Duminică, 26 Ianuarie, 2020 - 00:00

53 de texte care vorbesc despre psihanaliză și eros și care duc la constatarea că „o istorie erotică a psihanalizei nu este nimic altceva decât o istorie a iubirii în psihanaliză”. O carte în care personajele principale în jurul cărora sunt reconstruite poveștile de iubire sunt dintre celebre: Sigmund Freud, Bertha Pappenheim, Anna O., Sandor Ferenczi, Ida Bauer (faimoasa Dora), J.

Sâmbătă, 25 Ianuarie, 2020 - 00:00

Încă o carte cu un titlu nefericit sau necomercial, care trimite mai degrabă la o carte de istorie, nu la un roman. În traducerea franceză, „Călătoria Lilyiei”, îmi pare mult mai atrăgător. Dar e, din fericire, un roman bine scris, istoric într-o măsură, thriller în altă măsură. Autorul, german de felul său, a studiat teologia la Hamburg, Tübingen și Berkeley (Statele Unite), a fost capelan la University Hospital San Francisco, lucrează acum la un post de radio din Berlin și trăiește la Postdam.

Vineri, 24 Ianuarie, 2020 - 10:49

O situație absolut halucinantă este dezvăluită și explicată de judecătoarea Dana Gârbovan, șefa Uniunii Naționale a Judecătorilor din România. Ea demontează mecanismul prin care s-a ajuns în situația în care un număr extraordinar de mare de judecători și procurori să fie anchetați de către Direcția Națională Anticorupție, în intervalul de timp în care această secție a Parchetului General a fost condusă cu o mână de fier de către Laura Codruța Kovesi. Noua inchiziție fusese creată în 2014 printr-un ordin nepublicat, deci secret, al procurorului șef DNA.