Editoriale

Duminică, 16 August, 2020 - 00:00

Cum bine spune în cuvântul-înainte prefațatoarea cărții, în primele patru decenii de după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, numeroși supraviețuitori ai Holocaustului și-au publicat memoriile. S-a adunat un material impresionant. Există, mai spune semnatara, probleme legate de aceste memorii și confesiuni: sunt scrise ex post facto, iar memoria este înșelătoare. E cu totul altceva în cazul jurnalelor. Ca în cazul cărții de față.

Sâmbătă, 15 August, 2020 - 00:00

Scriu editorii: „Littleport, Maine, două orașe într-unul singur: o destinație de vacanță pentru cei înstăriți, ale căror case se înșiruie precum mărgelele pe plajă, și o mică așezare portuară fără pretenții pentru localnicii de rând, care își câștigă existența din turism.

Vineri, 14 August, 2020 - 00:00

„Sunt furioasă pe ei pentru că nu-mi sar în ajutor. Dacă ne-ar înțelege, ne-ar fi alături, ar veni mai des la noi. (...) Nu iert pe nimeni în aceste gânduri negre ale mele, care îmi trec prin cap doar noaptea. Mi-e rușine, dar mă și fascinează felul în care, în întuneric, uit de recunoștință și de umilință și mă transform într-un om furios și acru, invidios și ranchiunos, cu care nicio ființă n-ar vrea să aibă de-a face, dacă ar bănui. Nu-mi dezvălui gândurile în fața nimănui, nici măcar pe forumurile pe care vorbesc cu părinții care și-au pierdut partenerul.

Joi, 13 August, 2020 - 00:00

Probabil foarte puțini dintre cei care au deschis sau vor deschide această carte știu că Liu Zhenyun este unul dintre cei mai apreciați scriitori chinezi contemporani. Născut în 1958, în provincia Henan, la țară, a intrat în armată la 14 ani, a urmat Facultatea de limbă și liteartură chineză, a lucrat ca reporter, apoi a publicat 13 romane. Multe dintre cărțile sale au stat la baza unor seriale TV sau au fost adaptate pentru marele ecran.

Miercuri, 12 August, 2020 - 00:00

Un excelent roman despre rivalitatea dintre Thomas Ediuson și Nikola Tesla.

Graham Moore, născut în 1981, este un scenarist american foarte cunoscut, care a și câștigat în 2014 Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (acordat în februarie 2015), după ce câștigase anterior Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu.

Romanul de față, din 2016, este al doilea pe care l-a publicat. Se pare că între timp l-a transformat deja în scenariu.

Marţi, 11 August, 2020 - 00:00

Roman semnalat acum și apărut în 1944 a fost distins cu Medalia Carnegie. Incântatoarea fantezie a lui Eric Linklater trebuie pusă alături de „Alice în Țara Minunilor”, de „Cartea Junglei” și de „Vântul prin sălcii”, cu care împarte aceeași atmosferă magică – „Saturday Review”   Roman destins cu Medalia Carnegie (1944), cea mai importantă distincție britanică a literaturii

Luni, 10 August, 2020 - 19:01

Adrian Năstase are reputația unui om cu umor. Recentul „privilegiu” al apariției la televiziunea Antena 3 (acest CNN mioritic al „breiching niuzului” permanent) i-a oferit ocazia de a aduce o nouă dovadă în susținerea faimei sale.

Luni, 10 August, 2020 - 16:57

Nu pot spune dacă folosirea măștilor medicinale ne oferă o suficientă protecție împotriva contaminării cu virusului SARS-CoV-2 sau nu. Doar medicii o pot spune. În acest sens mă îngrijorează faptul că medicii se contrazic - între ei și pe sine, de la o zi la alta.

Luni, 10 August, 2020 - 12:11

M-am născut aici, în România, în oraşul port la Marea Neagră, Constanţa. Este ţara pe care nu am părăsit-o niciodată şi nici în viitor nu mă bate gândul să o fac, chiar dacă din cauza unor mentalităţi greşite şi a unor indivizi fără suflet şi caracter am suferit cu vârf şi îndesat aici, unde am crescut, m-am format şi afirmat ca cetăţean al acestui stat. Şi, deşi de-a lungul vieţii am avut multiple oferte de a-mi alege o altă ţară, am refuzat să fac acest pas. De ce?

Luni, 10 August, 2020 - 00:00

O excelentă biografie (romanțată) care, după umila noastră părere, ar trebui citită de toți cei care n-au auzit de Nicu Steinhardt și nu știu cine a fost.