Editoriale

Duminică, 12 Aprilie, 2020 - 00:00

 „Este etic să distrugi viața unei femei nevinovate, dacă asta înseamnă că există o șansă să protejezi alte femei de abuzuri viitoare?” E o întrebare pe care o pun la un moment dat autoarele acestui roman incomod.

Sâmbătă, 11 Aprilie, 2020 - 00:00

Încă o carte al cărei titlu există demult în literatura universală (îi aparține celebrului Raymond Chandler), dar cu toate acestea se poate citi cu interes. Un roman surprinzător, cu răsturnări de situații și care descrie uimitor o stare de fapte din urmă cu mai bine de cincizeci de ani.

Vineri, 10 Aprilie, 2020 - 00:00

Romanul pe care îl semnalăm astăzi a apărut în urmă cu un an, a fost ecranizat aproape instantaneu, într-un serial de televiziune, cu actorul Ben Mendelsohn, după câteva luni a fost tradus și în românește. La începutul acestui an, HBO a început să difuzeze serialul, se cheamă în original The Outsider. Dar sfatul semnatarului acestei rubrici este să citiți neapărat romanul, oricât de mult sunteți iubitor de film, romanul este cu mult mai copleșitor decât filmul.

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 00:00

 

În mod cert, majoritatea cititorilor acestei rubrici au auzit de tânărul rege egiptean Tutankhamon (Tutankhamun), mort la 19 ani, al cărui mormânt vechi de peste trei milenii a fost descoperit la începutul secolului trecut de englezul Howard Carter, faraon fascinant pentru imensele bogății ale mormântului și masca de aur a sarcofagului. S-au scris cărți nenumărate despre faraon, s-au făcut filme, s-au organizat expoziții, aproape că unii au ajuns să se întrebe dacă va mai fi ceva de spus.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 00:00

Thomas H. Greco, Jr. a fost inginer, antreprenor și profesor universitar. În prezent, este o autoritate în ceea ce privește abordările liberale din domeniul inovațiilor monetare și financiare. A oferit consultanță și a ținut cursuri la Kalikalos Holistic Summer School, Trinity College și Queens University. A studiat vreme de peste 30 de ani căile de a ajunge la o mai mare echitate și sustenabilitate în afaceri. Experiența sa în domeniu l-a determinat să creeze concepte inovatoare pentru monede și sisteme de plată comunitare.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 00:00

... ale mitologiei antice povestite copiilor

Sunt momente minunate când copiii descoperă „zeii antici, eroii şi poveștile lor: Zeus, Athena, Venus, Poseidon, Apollo, Ulysse, Heracleea, Tezeu, Ahile şi Diana. Cei mai importanţi 10 zei din mitologie explică, pe
înţelesul copiilor, cum arăta şi unde se afla tărâmul zeilor, cum a
pornit războiul din Troia, cum a luat naştere pământul, arborele genealogic al zeilor etc. Lucrarea este structurată în capitole de câte patru pagini, dedicate fiecărei zeităţi.”

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 19:17

Pentru marți, 7 aprilie, se anunță o premieră aeronautico-medicalo-comercială: un „gigant al aerului", un avion Antonov AN-124, va ateriza la București, aducând echipamente medicale achiziţionate din China. Anunțul glorios l-a făcut, ieri, Iohannis, deși n-are absolut nici un merit în această poveste.

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 15:29

Cu cât se va prelungi consemnarea la domiciliu a populaţiei, cu atât costurile politice pentru cei aflaţi „ghinion !” la putere, dar şi pentru cei aflaţi norocos în opoziţie dacă nu au soluţii alternative, vor fi mai mari. Mergând, probabil, până la dispariţia completă a actualei clase politice, cu procese interminabile, cu condamnări la ani grei de puşcărie, pierderea averii, oprobriul public etc. Din cauza costurilor economice care se întrevăd a fi faraonice. Din cauza crizei sociale care va urma implacabil. Şi a crizei sau a crizelor politice inevitabile.

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 11:16

În timp ce suntem sesizaţi zilnic, cu tot felul de scenarii, care mai de care mai apocaliptice, mai futuriste, mai lipsite de sens şi rupte de realitatea cotidiană, făcute de tot felul de specialişti din zona medicală dar şi din cea politică sau administraţie locală sau centrală despre pandemia de coronavirus, în acelaşi timp în spatele uşilor închise ale potentaţilor lumii moderne, care îşi permit luxul să facă tot felul de simulări şi experimente cu populaţia planetei. Mai ales, după ce am aflat din mass-media internaţională, că acest COVID 19 este o armă biologică.

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 11:12

 A venit nenorocirea aceasta peste noi și nu știm ce să facem. Unii ne lamentăm și ne gândim la sfârșitul lumii și la prezicerile lui Nostradamus. Alții ne dăm viteji în vorbe și declarăm ritos că nu ne temem de nimic, dar în adâncul nostru numai noi știm ce este. Cei mai mulți tăcem, privim în jur și nu ne vine să credem. Știu că nu există cineva cu vreo soluție miraculoasă pentru a ne face optimiști în aceste zile. Ne gândim la ce este mai rău, ne uităm la cei care sunt (deocamdată!) mai loviți decât noi, ne cufundăm în gânduri sumbre.