Publicat: 24 Aprilie, 2019 - 10:59
Share

După încheierea Primului Război Mondial, în România a avut loc un reviriment cultural de mare amploare în toate domeniile artistice. În spaţiul editorial, modelul reprezentativ al acestui moment a fost ilustrat de Editura Cartea Românească. Aceasta a luat naştere prin fuziunea unor case de editură şi tipografii cu tradiţie în spaţiul cultural românesc: Tipografia lui C.I. Rasidescu (urmaşă a vechii tipografii a lui C.A. Rosetti), Librăria & Editura "Ioaniţiu şi fiii" din 1858, "Librăria Şcoalelor" din 1891 şi Institutul "Minerva" din 1898. Iniţiatorii Editurii, rectorul Universităţii Bucureşti, Ion Athanasiu, şi profesorul universitar Ion Simionescu, şi-au propus "crearea unui institut de editură cu scopul tipăririi unei biblioteci ieftine cu conţinut literar, dar mai ales ştiinţific pentru răspândirea culturii".

Jumătate de secol mai târziu, în urma amplei reforme editoriale din 1969, în anul 1970 a fost reînfiinţată Editura Cartea Românească, editură a Uniunii Scriitorilor din România, sub conducerea marelui prozator Marin Preda. Deşi supravegheată de către Direcţia Generală a Presei şi Tipăriturilor de pe lângă Consiliul de Miniştri (care avea puterea de a decide: "lucrarea nu a primit Bun de Tipar"), Editura Cartea Românească a reuşit, nu de puţine ori, să învingă Cenzura şi să publice opere care au constituit repere ale poeziei, romanului şi criticii literare româneşti.

În regimul economiei de piaţă, după colaborările succesive cu Editurile Polirom şi Paralela 45, Editura Cartea Românească, marcă înregistrată a Uniunii Scriitorilor din România, va fi administrată, din aprilie 2019, de către Grupul Editorial ART, una dintre cele mai solide case de editură din România. Editura Cartea Românească îşi va păstra şi dezvolta politica de editare, de susţinere şi promovare a literaturii române, atât a celei contemporane, cât şi a celei din canonul literar românesc.

"Pentru scriitorii români valoroşi, Cartea Românească va fi o editură cu porţile mereu deschise", a declarat Nicolae Manolescu, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

"Cartea Românească, cea mai longevivă şi una dintre cele mai prestigioase edituri româneşti, se află, din nou, la început de drum - devenind, astfel, cea mai tânără editură! Prin preluarea în administrare a acestui adevărat brand cultural, Grupul Editorial ART este conştient de responsabilitatea care-i revine. Obişnuiţi cu provocările, suntem convinşi că vom reuşi să ducem mai departe la îndeplinire misiunea asumată de această editură, aceea de a sluji şi de a pune în valoare literatura română vie", a declarat Dan Iacob, fondatorul Grupului Editorial ART.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: