Publicat: 22 Noiembrie, 2017 - 00:00
Share

Alexandru Popescu, istoric născut în 1942, este în mod cert cel care a prezentat publicului larg în cât mai multe detalii lumea spionajului, într-o mulțime de cărți: Viena secretă; Academia secretelor. Intelectualii și spionajul, O istorie universală;  Agenții mărturisiți. Diplomații și spionajul. O istorie universală;  Frumoasele agente. Femeile și spionajul. O istorie universală; Dicționar universal al spionilor; Cinci milenii de război secret. O enciclopedie a spionajului; Biografiile secrete ale spionilor. Viața personală a agenților.

Acestor a li se adaugă volumul de față, Marea mistificare Adevăratele legende ale spionilor. Un volum în care vom găsi statistici (spionajul în cifre), informații despre agenții acoperiți în România din Evul Mediu până la Războiul Rece, despre agenții infiltrați, așa-numitele ”cârtițe”, despre agenții dubli, agenții de influențare, agenții în așteptare, oamenii politici-spioni și oamenii politici spionați, despre spionaj și terorism și spionajul și războiul hibrid. ”Factorii care creează şi pun în circulaţie <<mitologia spionajului>>, scrie Alexandru Popescu, aparţin celor mai variate domenii: - Agenţiile/serviciile de informaţii pentru a-şi justifica unele acţiuni, dar şi pentru a se dezice de participarea la ele; pentru a pune în evidenţă activitatea unor agenţi ai lor, dar şi pentru a nega colaborarea cu ei, a-i compromite atunci când nu mai sunt utili sau se situează pe o poziţie critică.

- Spionii însuşi pentru a-şi justifica activitatea sau pentru a nega implicarea în diferite acţiuni compromiţătoare, pentru a-şi scoate în evidenţă meritele, dar şi din răzbunare

- Presa: în goană după senzaţional, dar şi la indicaţiile unor agenţii, factori politici. În ultima vreme un rol important în acest domeniu îl joacă Internetul.

- Literatura, filmul pentru a <<fabrica eroi”>> sau a-i demoniza, ceea ce poate asigura succesul de <<piaţă>>.

- Literatura de specialitate, istorică din lipsă de informaţii sau datorită folosirii unor informaţii incomplete, false, unii autori, chiar din cei mai cunoscuţi, fabricând <<legende>> care au căpătat o largă circulaţie.

Nu trebuie trecut cu vederea că acţiunile acestor factori se desfăşoară în anumite contexte politice, punându-se, voit sau nu, în slujba un factori de decizie, a unor guverne şi personalităţi importante.

În ceea ce priveşte formele, canalele prin care sunt puse în circulaţie <<legendele spionilor>> ele sunt din cele mai variate.

- Lucrări istorice care antrenează dispute între specialiştii istoriei activităţilor informative.

- Literatura, <<romanul de spionaj>>, care a cunoscut o adevărată <<explozie>> în ultima vreme, contribuie din plin la crearea unor asemenea legende care, prin talentul şi prestigiul autorilor lor, reuşesc să înlocuiască şi să <<îmbogăţească>> adevărul istoric.

- Mass media, de la publicaţii la filme, îşi face adesea un <<titlu de glorie>> din <<descoperirea>> şi punerea în circulaţie a unor asemenea legende, având un impact deosebit asupra publicului, adesea cu sacrificarea adevărului pentru a câştiga un tiraj şi rating cât mai substanţial.”

 

Alexandru Popescu - Marea mistificare. Adevăratele legende ale spionilor. Editura Cetatea de Scaun. 294 pag.

 

 

 

 

 

 

Topic: 

Format: