10 august 2022

Editura săptămânii: 10 lecții pentru o lume postpandemică

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

De mai bine de un an omenirea e îngrozită de „sfera spinoasă care se vede în toată lumea”, cum a scris „The New York Times” și cum povestește Fareed Zakaria în primele rânduri ale cărții sale: doi cercetători de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au primit sarcina de a crea o imagine a noului coronavirus. Era nevoie de ceva care „să atragă atenția publicului”. Cei doi au desenat un glob argintiu cu țepi de un roșu aprins. „Era o imagine evocatoare și tulburătoare care în scurt timp se găsea peste tot, în ziare, în reviste și la știrile de la televizor. Dacă încercați acum să vizualizați cum arată un coronavirus, probabil că vă vine în minte imaginea creată de cei doi sau o variantă a acesteia.” O reprezentare a unei particule virale care oface să pară amenințătoare, dar și masivă. „În realitate, noul coronavirus este cam a 10000-a parte din punctul care încheie această frază.”

Cartea jurnalistului american Fareed Zakaria – despre care Josef Joffe scria că este „un ghid inteligent, erudit și echilibrat” – e una dintre primele încercări de a creiona lumea care ne aşteaptă după ce va trece vârful crizei provocate de pandemia de COVID-19. Scriu editorii:  „Analiza porneşte de la premisa că asistăm la unul dintre acele rare momente în care istoria îşi accelerează ritmul şi că această criză ce a afectat toate aspectele vieţii umane va reconfigura într-o măsură semnificativă lumea. Cele 10 <<lecţii>> care compun cartea acoperă toate domeniile, în primul r\nd politica, dar şi tehnologia, economia ori viaţa noastră socială. Autorul argumentează că vom fi nevoiţi să ne reconsiderăm opiniile despre ceea ce înseamnă o guvernare eficientă, că, foarte probabil, domenii precum sănătatea şi educaţia vor ieşi de sub dominaţia absolută a pieţei, că globalizarea va căpăta un nou statut, mult mai ambiguu, şi că vor avea loc o creştere a autorităţii experţilor, dar şi o accentuare a inegalităţilor. 10 lecţii pentru o lume postpandemică vorbeşte despre trecut, prezent şi viitor şi va răm\ne cu siguranţă una dintre analizele de căpăt\i ale vieţii la începutul secolului XXI.”

Iată și lecțiile:

Lecţia 1. Puneţi-vă centura de siguranţă
Lecţia 2. In privinţa guvernării contează calitatea, nu cantitatea
Lecţia 3. Pieţele nu sunt de ajuns
Lecţia 4. Oamenii ar trebui să-i asculte pe experţi  şi experţii ar trebui să-i asculte pe oameni
Lecţia 5. Viaţa este digitală
Lecţia 6. Aristotel avea dreptate – suntem animale sociale
Lecţia 7. Inegalităţile se vor accentua
Lecţia 8. Globalizarea nu dispare
Lecţia 9. Lumea devine bipolară
Lecţia 10. Uneori cei mai mari realişti sunt idealiştii
Concluzie. Nimic nu e scris

De ce se vor produce toate aceste transformări?

„Să ne gândim doar la schimbările pe care le-am făcut în viața noastră ca reacție la pandemie. Am acceptat să ne izolăm o lungă perioadă. Am muncit, am participat la ședințe și am avut conversații profund personale vorbind cu laptopul. Am făcu cursuri online, iar când am avut nevoie de doctori sau de terapeuți, am apelat la telemedicină. În decurs de o lună, companiile au modificat politici pentru care, în mod normal, ar fi avut nevoie de ani să le revizuiască.(…) Acste schimbări ar putea fi începutul a ceva nou sau doar impulsuri de moment.”

Fareed Zakaria – 10 lecții pentru o lume postpandemică. Traducere de Adina Avramescu. Editura Polirom. 311 pag.