30 septembrie 2022

Editura săptămânii: „Al cincilea cavaler al Apocalipsei și noul M.A.D.” de Harlan Ullman

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ideea principală a cărții: o nouă realitate strategică pune în pericol, copleșește și dezbină Statele Unite, precum și o mare parte a lumii.

Autorul însuși un gânditor și inovator recunoscut pe plan internațional în domeniul strategiei, prezintă în primul capitol al cărții, modul în care o confluență de forțe a dat naștere celui de-al cincilea cavaler al Apocalipsei, înzestrat o cu nouă armă M.A.D: Atacuri Perturbatoare Masive (Massive Attacks of  Disruption – M.A.D.) ce înlocuiește vechiul concept de Distrugere Reciprocă Asigurată (Mutual Assured Dstruction – M.A.D.)  din timpul Războiului Rece. Adică „o noțiune care nu a fost încă recunoscută pe deplin sau nici măcar nu s-a auzit de ea.”

O analiză inovatoare a noii realități strategice cu care se confruntă în prezent întreaga lume – scriu editorii -, cartea prezintă o serie de posibile scenarii menite să incite momente de reflecție pentru posibile evoluții în viitor. Postfața este scrisă de Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă (astăzi prim-ministru), care îl caracterizează pe Harlan Ullman drept „un prieten apropiat României, și un bun cunoscător al realităților din regiunea Mării Negre, fiind fascinante personalitatea și profunzimea sa intelectuală“.

Volumul pornește de la ideea că întreaga lume este în prezent amenințată de o nouă realitate strategică. Printr-o analiză concisă și inovatoare a situației actuale, dr. Harlan Ullman prezintă modul în care diferite elemente perturbatoare, precum guvernarea eșuată sau neperformantă, schimbarea climatică, domeniul cibernetic, rețelele de socializare, terorismul, creșterea datoriilor sau proliferarea dronelor, se întrepătrund și aprofundează diviziunile deja existente la nivelul societății actuale.

Ediția în limba română este prima traducere a cărții dr. Harlan Ullman, fiind publicată în România la inițiativa New Strategy Center, simultan cu apariția în SUA., ca parte a demersurilor noastre de a contribui la creșterea culturii de securitate la nivel național și la o mai bună înțelegere a provocărilor cu care ne confruntăm în contextul dificil al pandemiei.

Capitolul al doilea prezintă scenarii despre modul în care noul concept M.A.D. și cele șapte elemente perturbatoare amenință lumea. Celelalte capitole examinează critic, de pe o poziție deliberat antagonică, felul în care Rusia și China percep situația internațională, studii de caz și o analiză a vulnerabilităților și slăbiciunilor americane

„Această demonstrație, academică, de strategie, a celui care este un profesor dedicat și renumit al școlii de strategie a Marinei Americane, Harlan Ullman, aduce pe masa cititorului o analiză și un model de realizare și instrumentare pentru cele mai eficiente capabilități de a face față actiunilor de tip hibrid, asimetric, fenomenelor și tehnologiilor disruptive care s-au amplificat ca acțiune și complexitate, îndeosebi, pe fondul evoluției tehnologice, digitalizării, inteligenței artificiale, megadatelor, amenintarilor cyber etc. Recomand lectura acestei carti nu numai celor care își desfășoară activitatea în domeniul instituțiilor din spectrul securitar, ci și tuturor celor care vor să înțeleagă cum se proiectează o strategie care modelează efecte pe termen mediu si lung. De asemenea, apreciez că aceasta carte merită a fi citită, iar anumite capitole chiar recitite, pentru a înțelege provocările de securitate cu care ne confruntăm.” (Nicolae-Ionel Ciucă)

Harlan Ullman – Al cincilea cavaler al Apocalipsei și noul M.A.D. Istoria tragică a felului în care atacurile perturbatoare masive au periclitat, infestat, acaparat și dezbinat o națiune cu o majoritate de 51 % și restul lumii. Cuvânt-înainte de George Scutaru. Traducere din limba engleză de Carmen Pațac și Sînziana Drago. Coordonare editorială: Sergiu Celac. Editura Militară. 319 pag.