Publicat: 28 Octombrie, 2020 - 00:00
Share

Dr. Edith Eva Eger, ajunsă la venerabila vârstă de 92 de ani, este un personaj foarte cunoscut – psihoterapeut în La Jolla, California, ține prelegeri la Universitatea California din San Diego, a fost consultant al forțelor armate și navale ale Statelor Unite pentru formare și tratarea sindromului de stres post-traumatic. În tinerețe, a fost balerină, dar a încetat să danseze după începerea războiului, când, la 16 ani, a fost trimisă împreună cu familia la Auschwitz. La câteva ore după ce părinții i-au fost gazați, ofițerul nazist dr. Josef Mengele a forțat-o să danseze și a lăsat-o în viață ca să-l distreze.

Spre sfârșitul războiului a fost transferată, împreună cu alți deținuți la

Gunskirchen, transportați deasupra unor încărcături de armament, pe post de scuturi umane. Din acest nou lagăr a fost salvată de soldații americani de sub un maldăr de cadavre. A urmat un lung drum spre casă, impunerea comunismului, fuga la Viena și apoi în America. Mai târziu își continuă studiile și ajunge psiholog.

„În acestă carte – scrie în cuvântul înainte Phlip Zambardo – dr Eger întrețese laolaltă poveștile pacienților săi și propria poveste, imposibil de uitat, a supraviețuirii la Auschwitz. Cu toate că istoria supraviețuirii sale este la fel de dramatică și captivantă ca alte relatări, nu doar ea m-a făcut să vorbesc lumii despre această carte, ci mai degrabă faptul că Edie și-a folosit experiențele pentru a-i ajuta pe atât de mulți oameni să descopere adevărata libertate. În acest fel, cartea sa reprezintă mult mai mult decât un alt jurnal din timpul Holocaustului, oricât de importante ar fi aceste relatări pentru a nu uita trecutul. Scopul ei este, nici mai mult, nici mai puțin, să ne ajute pe fiecare dintre noi să scăpăm de închisoarea propriei minți.”

„Viața lui Edith Eger ne arată puterea de a trece prin cele mai cumplite orori și de a pune acea suferință în slujba celorlalți. A găsit adevărata libertate și iertare și ne arată că putem face la fel.” - Desmond Tutu, laureat al Premiul Nobel pentru Pace

„Un memoir tulburător despre supraviețuirea la Auschwitz… Nu-mi pot imagina un mesaj mai important pentru contemporani.” - The New York Times Book Review

 

 

Dr. Edith Eva Eger – Alegerea. Aceptă cu bucurie posibilul. Memoir. Traducere din limba engleză de Mihaela Apetrei. Editura Pandora M. 366 pag.

 

 

 

Topic: 

Format: