Publicat: 19 Iulie, 2017 - 00:00

Johan Cruyff, fotbalist și antrenor de fotbal olandez, a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile. De-a lungul carierei, jocul său a fost sinonim cu Fotbalul Total, iar filosofia sa de joc a intrat deja în legenda fotbalului. A trăit între 1947 și 2016, a primit Balonul de Aur de trei ori (1971, 1973, 1974), record deținut alături de Michel Platini, Marco van Basten, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi. După retragerea sa din fotbal, în 1984, a avut o carieră de succes ca antrenor la Ajax Amsterdam și FC Barcelona. A fost unul dintre cele mai influente personaje din istoria fotbalului, fără stilul de joc şi fără filosofia lui Johan Cruyff n-ar fi existat niciun Guardiola, Wenger, Messi sau Cantona. Recentele succese ale fotbalului spaniol, atât la nivelul echipelor de club, cât şi al naţionalei, au fost puse de mulţi pe seama impactului lui Cruyff asupra fotbalului contemporan.

În Driblingul meu – scrie editura- , Cruyff îşi povesteşte viaţa, de la fotbalul jucat pe străzile Amsterdamului, până la primul contract cu Ajax, semnat la zece ani. Cu „lăncierii” a câştigat trei Cupe ale Campionilor Europeni, înaintea transferului la Barcelona din 1973, pentru o sumă record mondial. A câştigat La Liga în primul său sezon şi a fost numit Fotbalistul Anului. A condus naţionala Olandei până în finala Cupei Mondiale din 1974.
După retragerea de pe teren din 1984, a devenit unul dintre cei mai de succes manageri ai lui Ajax, apoi ai Barcelonei, şi le-a adus giganţilor din Catalonia prima Cupă a Campionilor. În 1999, Cruyff a fost ales Fotbalistul European al Secolului şi a fost al doilea, în urma lui Pelé, în „cursa” pentru Fotbalistul Mondial al Secolului. După ce s-a retras, a înfiinţat Fundaţia „Cruyff” şi şi-a dedicat viaţa copiilor, cărora le-a oferit şansa de a se bucura de sport. Dacă pe teren şi pe banca de rezerve Cruyff a avut un control absolut asupra situaţiei, în afara fotbalului viaţa sa a fost mult mai turbulentă, incluzând o tentativă de răpire şi falimentul personal, despre care vorbeşte în această carte cu şarmul şi onestitatea care l-au caracterizat întotdeauna.

O carte încântătoare pentru orice iubitor de fotbal. Dar și pentru cei cărora fotbalul le este indiferent.

 

Johan Cruyff, împreună cu Jaap de Groot – Driblingul meu. Autobiografia. Victoria Books. Traducere din engleză de Alexandru Gheorghiaș. 316 pag.

 

Topic: 

Format: