31 ianuarie 2023

Editura săptămânii: „Ceasornicarii. O poveste despre speranță și supraviețuire în vremea Holocaustului” de Harry Langa, Scott Langa

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Toate poveștile despre supraviețuire în timpul Holocaustului sunt extraordinare, dar puține sunt mai impresionante decât cea a lui Harry Lenga. Consemnată de fiul său, Scott, această mărturie despre tăria de caracter, capacitatea de rezistență, dragostea frățească și credință ar trebui citită de toți cei interesați să păstreze vie amintirea celor care, la fel ca Harry Lenga și frații săi, au găsit o cale de a rămâne în viață – și de a rămâne oameni – în fața răului.” (Dr. Michael Oren, fost ambasador al Israelului în SUA și deputat în Knesset).

„La vârsta de cinci ani, nu știam ce e acela un lagăr de concentrare. (…) Mulți supraviețuitori ai Holocaustului nu erau capabili să vorbească despre ce li se întâmplase în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Tata se afla la polul opus. Prin 1960, la unsprezece ani după ce se mutase în Statele Unite, a început să aibă coșmaruri oribile legate de lagărele de concentrare. Într-o zi s-a întâlnit din întâmplare cu alt supravieșuitor al Șoahului și au împărtășit amintiri. În noaptea aceea n-a mai avut niciun coșmar. De atunci, n-a contenit niciodată să ne spună poveștile lui la cină sau în plimbările de seară.”

Harry Langa s-a născut în 1919, într-o familie de evrei hasidici din Kozbienice. A avut mai mulți fii. Cartea de față este scrisă de fiul său Scott, în urma unor interviuri luate tatălui său vreme de cinci ani. O carte scrisă însă la persoana întâi.

Scriu editorii: „Fiii unui ceasornicar evreu din Kozienice (Polonia), Harry Lenga și cei doi frați ai săi au învățat meseria tatălui lor încă de la o vârstă fragedă. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma invadării Poloniei de către Germania nazistă, soarta familiei Lenga s-a schimbat pentru totdeauna. Cu toate acestea, Harry și frații săi nu-și închipuiau că meșteșugul ceasornicăriei avea să le salveze viața. În cele mai groaznice condiții imaginabile, mereu sub amenințarea morții, au reparat ceasurile naziștilor și s-au susținut reciproc, reușind să supraviețuiască ghetourilor, lagărelor, marșului morții și oferindu-ne o lecție perenă: atunci când avem de înfruntat răul absolut, cel mai greu este să ne păstrăm umanitatea.”

Un periplu prin mai multe lagăre, între care și Auschwitz și Mauthausen. Uneltele și abilitățile de ceasornicari, dar mai presus de toate speranța și optimismul , adică „uneltele emoționale și spirituale”, le-au salvat viețile.

„O relatare despre felul în care capacitatea de rezistență, tenacitatea și priceperea în ale ceasornicăriei i-au ajutat pe Harry Lenga și frații lui să supraviețuiască războiului.” (The New York Times)

Harry Langa, Scott LangaCeasornicarii. O poveste despre speranță și supraviețuire în vremea Holocaustului. Traducere din limba engelză de Cristina Michaela Tache. Editura Polirom. 335 pag.