30 septembrie 2022

Editura săptămânii: „Cele cinci Melikate din Karabagh” de Raffi

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Este pentru prima oară când apare în românește această lucrare de referință, privind un ţinut şi o perioadă dintre cele mai agitate şi controversate din trecutul naţiunii armene.

Dacă vreți să aflați multe și bune despre literatura armeană, căutați colecția Armenia Integral a Editurii Integral, care a început să publice, într-o acțiune salutară și benefică, titluri mai noi sau mai vechi din această literatură, toate reprezentative, într-un anume fel. Și care, în plus, beneficiază de traduceri de excepție, însoțite uneori și de comentarii de excepție, ale unui om de cultură admirabil, Sergiu Selian, din păcate unul dintre foarte puținii supraviețuitori ai unei minunate școli de traducători.

Au apărut în acestă colecție: Hovhannes Zatikian – „Domnitorul armean Hovhannes (Ioan Vodă)”, Akram Aylisli – „Vise de piatră”, Vahagn Grigorian – „Râul timpului”, Platon Zubov – „Astrologul din Karabagh”, Gurghen Mahari – „Livezi în flăcări”, Hovik Afian – ”Roșu”, Grig – „Pisica lui Isus”, Raffi – „Cele cinci melikate din Karabagh” – și încă… Toate cărți remarcabile care pot da cititorului neinformat o imagine sugestivă despre mersul acestei literaturi, iar celui informat, depline satisfacții.

Armenia a fost cândva, în vechime, în lumea antică, un regat imens, de la Mediterana, la Marea neagră și la Marea Caspică, dar vitregiile istoriei și în mod cert propriile-i slăbiciuni i-au restrâns teritoriul. O vreme a încetat să existe ca stat autonom, restaurându-și independența abia în 1920 – și nici după aceea nu au încetat vicisitudinile. Nu e locul să intrăm acum în detalii. Sute de ani a fost împărțită administrativ în regiuni sub domnianție străină, persană, rusă, otomană. Despre o parte a istoriei vorbește cartea de față.

Autorul este scriitorul clasic armean Raffi (numele real – Hacob Melik-Hacobian, 1825-1888), autor al unor importante romane inspirate din istoria Armeniei, în egală măsură analist social și politic. El a scris, pe lângă ficțiunile istorice, o istorie propriu-zisă, monografia „Cele cinci Melikate din Karabagh”, consacrată principatelor armenești autonome care în secolele XIV-XIX au dominat regiunea estică a Armeniei medievale.

Este pentru prima oară când apare în românește această lucrare de referință, privind un ţinut şi o perioadă dintre cele mai agitate şi controversate din trecutul naţiunii armene. Melikatul era un principat condus de un melik, per­soană de spiţă nobilă dintr-o dinastie aristocratică, iar districtele erau situate în regiunea istorică armeană Karabagh.

„Pentru conceperea acestei lucrări decisive în scopul demonstrării armenității Arțakhului, ținut numit Karabaghul de Munte și cunoscut ca atare până în zilele noastre – scrie admirabilul traducător Sergiu Selian -, Raffi a efectuat vizite îndelungate și repetate în regiune, s-a documentat la fața locului și ulterior în arhive, a studiat scrupulous și asiduu manuscrise, cărți și surse orale. Ceea ce a rezultat a fost și a rămas ca reper istoric de bază, o evocare a Melikatelor armenești componente ale Karabaghului, convingătoare dovadă a autohtonismului populației armene din teritoriul disputat ulterior în mod abuziv de puteri străine învecinate.

Întrepătrunderea istoriei armene cu interesele imperiilor rus și persan a determinat în mare măsură destinul Karabaghului, ținut despărțit arbitrar de Armenia propriu-zisă, dar care s-a păstrat, datorită celor cinci Melikate, ca o oază de armenitate, în speranța unei posibile reîntregiri a statului armean. Nu o dată acest destin a fost deviat și determinat în afara Karabaghului, dar niciodată anulat definitiv. Lucrarea lui Raffi reconstituie această dramatică existență și totodată îi justifică evoluția prin prezența continuă, persistentă a elementului armean.”

Raffi – Cele cinci Melikate din Karabagh. (1600-1827). Izvoare pentru o nouă istorie armeană. Traducere din limba armeană, prefață și note de Sergiu Selian. Editura Integral, colecția Armenia Integral. 267 pag.