Publicat: 11 Iulie, 2018 - 00:00

Mohamed Fahmy este un foarte cunoscut ziarist (cu cetățenie dublă, egipteană și canadiană), laureat a numeroase premii. A ajuns în Irak în 2003, în calitate de corespondent al ziarului ”Los Angeles Times”, în 2012 s-a aflat printre membrii echipei CNN care a relatat despre Primăvara Arabă (a și fost premiat), în 2013 a ajuns șef de birou al canalului Al Jazeera English din Egipt. Îndecembrie 2013 a fost reținut, împreună cu alți doi ziariști (australianul Peter Greste și egipteanul Baher Mohamed), în timpul unui raid la hotelul Marriott din Cairo. Media pro-guvernamentală i-a etichetat ca „celula Marriott”. A urmat un proces considerat o farsă, și cei trei au fost condamnaţi, în 2014, la 10 ani de închisoare. Decizia a stârnit un val amplu de proteste la nivel internaţional. În decembrie 2014, Curtea de apel a dispus rejudecarea cauzei. După ce au petrecut mai bine de 400 de zile în închisoare, cei trei au fost eliberaţi pe cauţiune, în octombrie 2015.

Cartea scrisă împreună cu Carol Shaben, altă ziaristă foarte cunoscută și multipremiată, relatează întregul caz. Este prefațată de la fel de celebrul avocat Amal Clooney, dedicată cauzelor de acest fel, care, deși n-a avut voie să-l apere în fața unei instanțe egiptene, a exercitat presiuni asupra guvernului pentru acordarea grațierii. Amal scrie: ”Avem cu toții de suferit dacă ziariștii nu-și pot face treaba în tihnă. Nu putem lupta împotriva corupției, discriminării și oprimării dacă nu suntem bine informați. Jurnalismul a devenit una dintre cele mai periculoase profesii din lume. (...) Reprimarea criticilor implică repercusiuni grave. Înseamnă că va exista o singură versiune a tututor poveștilor, un singur punct de vedere asupra unui subiect controversat.”

Celula Marriott este relatarea timpului petrecut de jurnalistul premiat
Mohamed Fahmy în faimoasa închisoare de maximă securitate pentru
teroriști și lideri politici din Cairo, supranumită Închisoarea
Scorpionului, aflată la 20 de kilometri de Cairo.

”Eradicarea epidemiei extremiste – scrie Mohamed Fahmy în finalul cărții sale – va putea fi atinsă numai în momentul în care guvernele vor coopera cu organizațiile care susțin respectarea libertăților vicile, oferindu-le tinerilor și minorităților un viitor mai bun ca pavază împotriva radicalizării și terorismului.”

O carte care se citește ca un thriller politic.

 

 

Mohamed Fahmy și Carol Shaben - Celula Marriott: eliberarea din Închisoarea Scorpionului. Editura RAO. Cuvânt-înainte de Amal Clooney. Traducere de Iris Manuela Anghel. 460 pag.

 

Topic: 

Format: