Publicat: 15 Mai, 2019 - 00:00
Share

Există o zonă celebră în Munții Stâncoși din continentul nord-american numită Cumpăna Apelor: pe măsură ce coboară de la izvoare, apele se delimitează o parte spre est, o alta spre vest. Cam acolo se desfășoară acțiunea acestui roman surprinzător și plin de tensiune, un thriller desăvârșit.

Caitlin Courtland e o tânără de optsprezece ani, care se pregătește să intre la facultate și care obișnuiște să alerge mulți kilometri în fiecare dimineață. Uneori o însoțește cu bicicleta fratele mai mic cu trei ani. În vacanță pe cărările Munților Stâncoși, la mare înălțime, băiatul are un accident cu bicicleta, își rupe un picior, fata se oprește să-l ajute și lângă ei se ivește o camionetă, iar bărbatul care o conduce se oferă să o ducă la altitudini mai joase, după ajutoare. Dar în fapt o răpește. Începe o lungă perioadă de chin pentru întreaga familie, dar și pentru mulți dintre cei apropiați, orele se transformă în zile, zilele în săptămâni, săptămânile în luni, lunile în ani. Tatăl, Grant, rămâne pe munte și o caută împreună cu poliția locală luni întregi, convins că este încă în viață. Mama, Angela, coboară în orașul lor, intră în depresie, aproape se sinucide. Fratele mai mic, Sean, umblă fără țintă din stat în stat și intră în tot felul de necazuri, între altele e arestat pentru o acuzație de viol pe care nu l-a comis. Intriga nu insistă pe căutări, ci pe psihologia persoanjelor, pe efectul pe care îl are răpirea asupra familiei, fiecare dintre cei trei socotindu-se mai mult sau mai puțin vinovat de cele întâmplate. Ies la iveală realități ascunse: mariajul celor doi soți era departe de a fi unul perfect, bărbatul implicându-se repetat în relații extraconjugale. Pare să fie motivul adevărat pentru care soția se întoarce în casa din Wisconsin și are tentativa de suicid.

Curând autorul alternează întâmplările din viața celor trei cu descrierea captivității fetei în munți. Sechestrată, abuzată, ea caută permanent soluții să scape, instinctul de a supraviețui e mai puternic decât orice altceva. Ținută legată cu lanțuri într-un bordei în creierii munților, departe de orice drum, Caitlin nu se salvează, când constată că puținii care ajung în propiere sunt împușcați, decât tăindu-și cu toporul laba piciorului, să se elibereze din lanț, alunecând apoi pe zăpadă până dă de salvatori. Scene cumplite. Trecuseră mai bine de doi ani de când fusese răpită.

”Coborârea” nu înseamnă doar coborârea de pe munte, ci și coborârea în disperare și într-un fel de infern personal. Un roman care se ocupă de iubire, de familie, de remușcare, de vină, de răzbunare, de forța interioară.  

Un roman vag polițist a celui considerat deja noua voce a thrillerului american.

”Coborârea nu este doar un roman de suspans, este o poveste emoționantă despre rău, frică, acceptare și ironia sorții.” - Denver Post

 

 

Tim Johnston – Coborârea. Traducere din limba engleză de Ciprian Șiulea. Editura Litera, colecția Buzz books. 475 pag.

 

Topic: 

Format: