27 octombrie 2021

Editura săptămânii: Coreea de Nord. Un stat-gherilă în transformare

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Istoria politică a Coreei de Nord de la fondare până în zilele noastre, adică până după întâlnirea uimitoare dintre Kim Jong Un și președintele american Donald Trump. O carte pe care prefațatorul nu se sfiește să o considere „o sinteză monumentală”. E rezultatul a zece ani de investigații de teren, documentare (la sfârșitul cărții sunt 50 de paginii – ! – de bibliografie) și analiză meticuloasă care l-au făcut pe autor să susțină că „În RPDCoreeană, statul însuși a fost construit ca o unitate de gherilă”.

Scriu editorii: „Foarte mulți oameni detestă Republica Populară Democrată Coreeană, cum este denumită oficial țara care ocupă nordul peninsulei Coreea, dar cel puțin la fel de mulți fie nu cunosc aproape nimic despre ea, fie știu anumite lucruri care se întemeiază pe o serie de prejudecăți. Prin această carte, Philippe Pons își propune să înfățișeze resorturile unui sistem totalitar fără egal prin ideologia sa bine închegată, plasându-l în spațiu și timp pentru a afla originile și a descifra funcționarea unei economii pline de contradicții.

Acest teritoriu din Extremul Orient are o istorie plină de frământări: peninsula a fost colonizată de Japonia (1910–1945), apoi, împărțită de SUA și URSS în 1945, împărțire validată trei ani mai târziu și contestată printr-un război fratricid (1950–1953), care, teoretic, nu s-a încheiat, nefiind semnat un tratat de pace, ci doar un armistițiu.

Ajuns la putere, Kim Il Sung a dat luptei de eliberare caracterul unui mit fondator și a organizat țara după modelul unei unități de gherilă, populației insuflându-i-se o mentalitate de asediu permanent. Acest „stat-gherilă” își datorează durabilitatea nu atât caracterului său stalinist, cât naționalismului inveterat.

Economia țării capătă din ce în ce mai mult o natură hibridă. Granița dintre sectorul public și cel privat este tot mai neclară, fapt care produce profunde mutații sociale. Această evoluție internă are ca fundal o serie de aspecte geostrategice: riscurile pe care le implică ambițiile nucleare ale regimului nord-coreean, dorința de hegemonie a puternicului vecin chinez și revenirea Rusiei în marele joc diplomatic.”

Cine vrea să înțeleagă ce s-a întâmplat în Extremul Orient în ultimii 70 de ani și de ce, care sunt resorturile unei politici condamnate de toată lumea, dar rezistentă, va găsi în această carte a ziaristului francez totul.

Philippe Pons – Coreea de Nord. Un stat-gherilă înntransformare. Cu o postfață a autorului la ediția în limba română. Traducere din limba franceză de Diana Morărașu. Prefață de Claudiu Degeratu. Editura Corint Istorie. 844 pag.