3 iulie 2022

Editura săptămânii: „Coreea de Nord. Viața dincolo de clișee” de Daniel Tudor, James Pearson

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Cărțile despre Coreea de Nord continuă să iasă de sub tipar. Unele sunt polemice, altele alarmiste, însă cartea de față, scrisă de doi jurnaliști, ne prezintă viața reală. Atrăgător și echilibrat, cartea descrie modul în care trăiesc în realitate cei mai mulți nord-coreeni. Paginile de față se concentrează asupra celor care fac și desfac afaceri dincolo de sistemul oficial, cei care au devenit noua elită din Nord. Noua lor bogăție poate fi precară și mică dacă ne luăm după standardele vecinilor, dar este reală și transformă Nordul. O carte care merită să fie citită.” – James Hoare, fostul însărcinat cu afaceri de la Ambasada Marii Britanii din Phenian

Daniel Tudor este un scriitor, jurnalist și natreprenor britanic, locuielte ănCoreea de Sud și a fost multă vreme corespondent ale reviste The Economist. James Pearson este scriitor britanic, cunsocător al limbilor chineză și coreeană, fost corespondet la Seul al agenției de presă Reuters. Amîndoi au publicat mai multe cărți, iar cea de față a apărut în urmăc uc doi ani, când se vorbea despre posibilitatea ca țara comunistă să renunțe la armele nucleare. Nu s-a întîmplat așa, dimpotrivă. În prefața pentru ediția românească, autorii insită asupra faptului că marea greșeală a Occidentului a fost să-l subestimeze pe noul și tânărul lider al Coreei de Nord, propulsat la putere în 2011, după moareta subită a tatălui său. Ei mai consideră că foametea, cea mai mare tragedie din Coreea de Nord, va fi sosotită, în viitor, drept un impusl către progres, așa cum în trecut au fost alte evenimente catastrofale.

Scriu editorii:

„Coreea de Nord este o țară în care toată lumea trebuie să venereze un dictator atotputernic, o țară în care disputele cu vecina Coreea de Sud degenerează mereu în violențe, unde sunt detonate cu o îngrijorătoare regularitate bombe nucleare și unde se presupune că aproape toată lumea se află în pragul înfometării. Reprezintă toate acestea o viziune corectă a vieții de zi cu zi din Coreea de Nord actuală? Citiți această carte pentru a afla!

În șapte capitole antrenante, autorii dezvăluie cum arată cu adevărat viața nord-coreenilor de rând. Ei se folosesc de nenumărate surse documentare – de la interviuri cu liderii elitei politice conducătoare de la Phenian la transfugi, de la diplomați la reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale și comercianți transfrontalieri, precum și de relatări în engleză, coreeană și chineză, făcând o sinteză extrem de complexă a societății nord-coreene de azi. Din aceste surse rezultă că în Coreea de Nord banii pot cumpăra aproape tot ce dorești și că oamenii obișnuiți, deopotrivă săracii și bogații, se bucură mai tot timpul de muzica K-pop (pop coreeană), blugii skinny, dramele TV sud-coreene și filmele chinezești sau americane aduse prin contrabandă în țară și vândute pe carduri micro SD, DVD-uri și stickuri USB de rețele de traficanți care se folosesc de piața neagră pentru a pune o pâine pe masă.

Aceste informații arată că societatea nord-coreeană trece prin schimbări rapide și dinamice. Așa cum Războiul Coreean dintre anii 1950 și 1953 a dat naștere unei generații de sud-coreeni perfecționiști, autorii cred că foametea de la mijlocul anilor ʼ90 din Coreea de Nord a determinat importante transformări sociale și economice care, în cele din urmă, vor impulsiona Coreea de Nord și pe locuitorii ei către realizări semnificative.”

O perspectivă fascinantă a RPDC realizată de doi reputați jurnaliști britanici.

Daniel Tudor, James Pearson – Coreea de Nord. Viața dincolo de clișee. Cu un cuvânt înainte al autorilor pentru ediția românească. Traducere din limba engleză de Sorin Șerb. Editura Corint Istorie. 205 pag.