Publicat: 14 August, 2019 - 00:00

Armand Goșu predă din 2004 istoria politică și diplomatică a Rusiei și a URSS la Universiattea București. Este dopctor în sitoria Rusiei și a publicat mai multe cărți.

Alexandru Gussi este și el doctor în știoințe politice al Institutului de științe Politice din Paris, predă la Universiateta din București și a publicat mai multe volume și studii

Împreună, cei doi coordo nează volumul de față, care adună mai multe contribuții ce-și ptopun să răspundă, „chiar dacă inevital în mod parțial, unei acute nevoir de a înțelege starea de fapt în România și în regiune.”

Scroiu editorii: „Scopul lucrării de față este să contribuie la înțelegerea etapei în care se află regimul politic din România, dar și din câteva țări vecine: Ungaria, Turcia, Republica Moldova, Federația Rusă. Ce au în comun toate aceste țări? După aproape treizeci de ani de la căderea regimurilor comuniste, asistăm la o așa-numită <<de-democratizare>>, la un recul al instituțiilor democratice și la utilizarea legitimității democratice în scopul consolidării unor regimuri din ce în ce mai puțin pluraliste, chiar autoritare.

Autorii nu forțează comparații, nu inventează false similitudini. Ei prezintă câteva studii de caz care, cu toată specificitatea fiecărei țări, surprind criza generală a modelului democratic. Sistemele politice din democrațiile occidentale, chiar valabilitatea modelului au fost puse sub semnul întrebării după marea criză economică din 2008- 2010.

Semnatarii acestor texte, experți, cercetători și profesori din România, Turcia, Italia, Republica Moldova, nu emit nicio pretenție de exhaustivitate, nici nu propun o paradigmă unică, ci oferă o serie de informații, elemente explicative și ipoteze care pot clarifica tabloul general al procesului „de-democratizarii” din regiune.

Autorii își propun să contribuie, în acest fel, la dezbaterea publică din România pe aceste teme atât de actuale.”

Autorii sunt: Alexandru Gussi, Igor Murdeanu, Mihai Maci, Stefano Bottoni, Octavian Manea, Dreagoș C. Mateescu, Armand Goșu.

Unul dintre autori, profesorul orădean Mihai Maci, declara la lansarea volumulkui:  „Cartea asta este răspunsul nostru, al tuturor, al fiecăruia dintre noi pe de altă parte la o problemă care ne preocupă în egală măsură. Şi anume ce s-a întâmplat cu noi în aceşti 30 de ani. Acum 30 de ani fiecăruia dintre noi îi era extrem de clar ce înseamnă cuvântul democraţie, ce înseamnă libertate, ce înseamnă instituţii, ce vrem, în vreme ce în ziua de azi lucrurile nu mai sunt clare nici în rândul politicului şi al statului, unde vedem o specie de derivă instituţională, care uneori îţi îngheaţă nu doar speranţele ci şi percepţia prezentului.

Pe de altă parte, noi înşine nu am fi în stare să dăm un răspuns simplu şi concludent acestei întrebări. (...) Şi atunci am încercat să gândim aceste probleme focalizându-ne pe ceea ce ni s-a părut fiecăruia.”

 

 

 

Democrația sub asediu. România în context regional. Volum coordonat de Armand Goșu și Alexandru Gussi. Cuvânt înainte de Armand Goșu și Alexandru Gussi. Editura Corint. 378 pag.

 

Topic: 

Format: