9 august 2022

Editura săptămânii: „Diamantul Doris. Povestea adevărată a unei faimoase hoațe de bijuterii” de Doris Payne și Zelda Lockhart

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Întâi e îmbrăcămintea – o rochie elegantă, de satin, transformă automat o îngrijitoare de bătrâni într-o starletă de la Hollywood; apoi imaginea – o femeie elegantă, cultivată, diafană ca o stea de cinema; un inel valoros pe un deget îl face pe orice bijutier să o considere o doamnă din înalta societate, nu o femeie care se îndeletnicește cu furtul. Încă un secret – să-și afișeze întreaga inteligență, precum și o ținută elegantă, atrăgătoare. ”Știam că trebuie să joc rolul unei femei care are tot ce-și dorește și, prin urmare, nu e nevoită să fure. Am observat cu cât respect erau privite persoanele care intrau în Woolworth afișând ținute scumpe și având grijă să-și controleze accentul tărăgănat, de parveniți crescuți pe vârf de munte. Oribiți de strălucirea lor, vânzătorilor din magazin nu le mai păsa cine sunt în realitate acele persoane, ci se holbau la pantofii și la podoabele lor, gata să le servească la cel mai mic semn.” Așa a decoperit Doris Payne secretul care să o ajute în furtul de bijuterii: confuzia și familiaritatea. Și a ajuns cea mai faimoasă hoață de bijuterii, niciodată prinsă.

Iar la peste 80 de ani, și-a povestit viața.

Este posibil? Am cercetat internetul

Am aflat că Doris Payne nu doar că existat, ci a ajuns faimoasă. S-a născut în 1930, într-o regiune minieră din Virginia de Vest, a început să fure de tânără diamante, pe care le revindea, ducând o viață îndelstuală. A înșelat cei mai renumiți bijutieri din lume vreme de 50 de ani – la Monte CarloTokyoLas VegasParisTexasColoradoNew YorkMilanoRoma și Zurich. În Texas, după ce a fost arestată, a reușit să scape în timp ce aștepta ca duba să o ducă de la tribunal la închisoare, lăsându-i pe gardienii să creadă că este ruda unui deținut. Înșelătoriile nu i-au mai reușit abia în 2011, la 80 de ani, când a fost înregistrată de o cameră de supraveghere. În 2013, la 83 de ani, a fost arestată pentru furtul unui inel incrustat cu diamante de 22.500 de dolari, a pledat vinovată, a fost în sfîrșit condamnată la doi ani de închisoare plus doi de probă, cu interdicția de a se apropia de bijutieri. Dar eliberată trei luni mai târziu

din cauza supraaglomerării din închisori.

Memoriile de față i-au apărut în 2019.

Scriu editorii: „Oare este posibil să trăiești o viață întreagă în cel mai rafinat lux, fără să te fi măritat cu un partener bogat și, mai ales, fără să fi lucrat vreodată? Răspunsul lui Doris Payne este DA. O femeie independentă, curajoasă,rebelă care a <<muncit>> toată viața prin magazinele de bijuterii, făcând conversație elevată, fermecându-i pe vânzători și… furând cele mai scumpe diamante. Diamantul Doris ne dezvăluie amintirile senzaționale și, în egală măsură, distractive ale unei faimoase hoațe de bijuterii care a operat în întreaga lume, o femeie care a sfidat prejudecățile și normele societății. Pentru a-și croi propriul drum, ea a furat timp de peste șase decenii de la bijutieri de elită, visurile ei devenind, astfel, realitate.”

„În centrul acestei povești incredibile și impertinente, se aflăî o sfidătoare femeie de culaore care depune toate eforturile de a merge împotriva curentului dictat de culoarea pielii și de statutul socio-economic.” (Booklist)

Doris Payne și Zelda Lockhart – Diamantul Doris. Povestea adevărată a unei faimoase hoațe de bijuterii. Traducere din ,imba engleză de Adania Folea. Editura RAO. 256 pag.