31 ianuarie 2023

Editura săptămânii: „Dragă Sisiluț, noi pe lumea asta nu o să ne mai vedem” Drame de familie din vremea comunismului de Anca Ștef și Raul Ștef

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În 2014 a apărut la Editura Humanitas volumul „Supraviețuitorii. Mărturii din temnițele comuniste ale României”, cu interviuri în care foști deținuți politici își rememorau experiența din închisoare. Anca Ștef, care a lucrat în presa scrisă și în televiziune, a continuat , împreunăc cu fotograful Raul Ștef, familii care au suferit în timpul comunismului și a realizat acest nou volum.

Despre care editorii scriu: „Volumul relevă atât o moștenire spirituală, un destin împărtășit, cât și tehnicile și practicile regimului comunist, aplicate asiduu împotriva celor identificați drept dușmanii regimului, fiind rezultatul unui proces lung de documentare și realizare a unor interviuri de istorie orală cu membri ai familiilor unor deținuți politici sau unor opozanți ai regimului comunist care au fost executați ori au murit fără proces.

Editate pentru a deveni un discurs la persoana întâi, aproape un monolog identitar, interviurile surprind lumi diferite în limbaje diferite și încearcă să ilustreze cât mai multe situații și elemente ale calendarului persecuției în timpul regimului comunist, de la rezistența din munții Făgăraș, executarea fără proces, în ascunzătorile din munții Apuseni, a membrilor grupurilor care se opuneau cu arma noului regim, munca forțată în coloniile de muncă din România și internările administrative, fără proces (în perioada 1948–1965), deportările în Bărăgan până la suferința familiilor preoților greco-catolici și ortodocși ori a celor care au fost închiși la Pitești și Periprava.”

„Am ascultat – spune Anca Ștef – poveștile celor care încă își caută părintele care nu are un mormânt, după ce a fost executat, a murit într-un penitenciar sau a murit într-o colonie de muncă (Periprava). Reculegerea, pentru unii, nu are un loc fizic. Dar am ascultat și poveștile celor care încearcă să înțeleagă opoziția, detenția, suferința părintelui. Unele interviuri rememorează destinul unor foști deținuți politici prin interpretarea copiilor, care au încercat să priceapă de ce părintele s-a ridicat împotriva regimului, de ce au fost persecutați, ca familie, toată viața. Pentru mulți, momentul 1989 a permis începerea căutării adevărului în arhive, așa au putut înțelege o parte din întâmplările din timpul regimului comunist.”

Sunt 19 interviuri, însoțite de ilustrații, cu urmași ai unro deținuți politici marcanți.

Anca Ștef, Raul Ștef – „Dragă Sisiluț, noi pe lumea asta nu o să ne mai vedem” Drame de familie din vremea comunismului. Editura Corint Istorie. 318 pag.